Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

MedFor.me - Medycyna. AI. Obiektywnie

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Gdy słyszę o osobie z HIV/AIDS moim pierwszym skojarzeniem jest

13 użytkowników zagłosowało

1. 1.

• student/studentka
      0%
      0
    • gej/lesbijka
      23%
      3
    • więzień
      0%
      0
    • alkoholik
      0%
      0
    • narkoman
      7%
      1
    • osoba "taka jak ja"
      15%
      2
    • bezdomny
      0%
      0
    • prostytutka
      30%
      4
    • osoba heteroseksualna
      7%
      1
    • osoba z marginesu społecznego
      15%
      2

Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.

Featured Replies

Napisano

Hej!

Od paru miesięcy razem z koleżanką pracujemy nad pracą oceniającą kondycję psychiczną chorych z HIV/AIDS. Wydaje nam się również interesujące, to w jaki sposób spostrzegamy te osoby na co dzień.

Mamy dla Was jedno sondażowe pytanie. Wasze odpowiedzi bardzo nam pomogą.

Dziękujemy za każdy głos!

Napisano

Nie wiem, czy to odpowiednie miejsce na robienie tego typu prac, skoro w większości siedzą tu ludzie, którzy mają pojęcie o tej chorobie i jej przebiegu - patrzą na nią pod kątem naukowym. Osoby z HIV i AIDS? Jak dla mnie po prostu osoby chore, którym potrzebna jest pomoc.

Sonda niestety nie zawiera odpowiedzi, którą bym zaznaczyła.

A osoby, które udzieliły odpowiedzi na to pytanie w sondzie na pewno czują się bardzo w zawodzie ;)

Napisano

Nie wiem, czy to odpowiednie miejsce na robienie tego typu prac, skoro w większości siedzą tu ludzie, którzy mają pojęcie o tej chorobie i jej przebiegu - patrzą na nią pod kątem naukowym. Osoby z HIV i AIDS? Jak dla mnie po prostu osoby chore, którym potrzebna jest pomoc.

Sonda niestety nie zawiera odpowiedzi, którą bym zaznaczyła.

A osoby, które udzieliły odpowiedzi na to pytanie w sondzie na pewno czują się bardzo w zawodzie ;)

wiesz, ja sobie zdaję sprawę, że to jest choroba i że może dotknąć właściwie każdego (w pewnych szczególnych okolicznościach oczywiście, kasłaniem obok nikt mnie nie zarazi), ale mimo wszystko mam pewne skojarzenie - mnie akurat z HIV kojarzą się narkomani, bo jakoś najbardziej do mnie przemawia zarażenie przez zakażone igły (chociaż z którychś tam zajęć wiem, że kiedyś najwięcej zakażeń HIV było wśród homo-, a obecnie wśród heteroseksualistów). Czemu mam więc tego nie zaznaczyć w sondzie, skoro tak mi się to kojarzy? Lekarze nie mogą mieć skojarzeń? (zwłaszcza, że ja nim jeszcze nie jestem) W ten sam sposób myślę - rak piersi - kobieta (bo przecież najczęściej zdarza się u nich). Nie uważam tego za złe.

Piszesz, że dla Ciebie to osoby chore, potrzebujące pomocy. Czy to, że zaznaczę którąś z opcji automatycznie pozbawia tę osobę pomocy z mojej strony? Menele z bram są dosyć odrażający, a pomoc im się nalezy, więc czy mają HIV czy nie, czy WZW czy cokolwiek innego, moim obowiązkiem jest pomóc im na miarę moich możliwości.

Odnosząc się do Twojego ostatniego zdania równie dobrze mogę napisać, że "osoba która jeszcze nie zaczęła studiów też czuje się bardzo w zawodzie". Brzmi równie bez sensu (czy równie sensownie, zależnie od własnej interpretacji).

Napisano
  • Autor

ja myślę "choroba", ale nie ma takiej odpowiedzi...

W ankiecie jest pytanie o "osobę" ,a nie o dowolne skojarzenie.

Napisano

Brakuje właśnie pewnej dość ważnej odpowiedzi. Zgadnij jakiej!

btw godzia - z czego i przed kim się tłumaczysz? Spokojnie, to tylko forum ^^

Napisano

przed nikim się nie tłumaczę, raczej rzadko to robię. Odpowiadam koleżance; której to chyba widać, bo w końcu zacytowałam odpowiedni post. Po prostu nie spodobał mi się ton jej wypowiedzi.

Napisano

Brakuje odpowiedzi "pechowiec" ;) Wiadomo, że środowisko homoseksualne jest kolebką wirusa, podobnie jak narkomani i ze obecnie rozkład procentowy źródeł czy też sposobów transmisji wirusa się zmienia. Ryzykowne zachowania seksualne, o - moje ulubione ;P Chcąc nie chcąc, trzeba było przebrnąć przez epidemiologię ucząc się HiV'a na zakazy. Zakażenia w szpitalach też nie są ewenementem, a podobnej odpowiedzi również brakuje. Sonda jak dla mnie jest słaba, albo po prostu nie powinna być skierowana do nas, tylko do szerszego grona odbiorców, chyba że ma na celu sprawdzenie wiedzy z epidemiologii nabytej podczas studiów.

A Godzia, wyluzuj się. Mówisz, że się nie tłumaczysz, to co robisz? Brzmisz jak jakiś doktor Judym. Po co ta wycieczka z pomaganiem każdemu potrzebującemu całą swoją mocą i wiedzą czy też zarzucaniem przedmówczyni jakichś ukrytych niecnych intencji. To się chyba samo przez się rozumie, że po to się uczymy, żeby wyleczyć, co jest do wyleczenia.

Napisano

przed nikim się nie tłumaczę, raczej rzadko to robię. Odpowiadam koleżance; której to chyba widać, bo w końcu zacytowałam odpowiedni post. Po prostu nie spodobał mi się ton jej wypowiedzi.

Jaki tam ton :)

Osoby z HIV kojarzą Ci się z narkomanami. Nie każdy zaraża się przecież w ten sposób. Tak, każdemu należy się pomoc ale zobaczysz, jaki "pogląd" będziesz mieć na to kiedyś i jak takich "meneli" będziesz traktować jako lekarz. Jak dla mnie trzeba przywiązać wagę do tego, że osoby z HIV / AIDS mogą się w każdy sposób tym zarazić i nie koniecznie są to "drogi" opisane wyżej. Nie ma się co rozdrabniać. Dla mnie lekarz powinien być realistą i traktować każdy przypadek indywidualnie - nie szufladkując na wstępie. Nawet narkomanowi potrzebna jest pomoc - owszem, o ile chce wyjść z nałogu. No cóż. Możemy leczyć a pacjent nie będzie współpracować - tak jest często biorąc pod uwagę uzależnionych od narkotyków lub "meneli".

Dajmy na to - kobieta zostaje zgwałcona, zarażona jest HIV a pierwszy wzrok i początek wywiadu lekarza zapala światełko wstydu u pacjentki "bierze mnie za narkomankę.. czy tak każdy myśli? "

Kondycja psychiczna takiej osoby w takim momencie rzeczywiście pada :)

Osoba chora potrzebująca pomocy. Jak to Nina napisała : "po to się uczymy, żeby wyleczyć, co jest do wyleczenia"