Napisano 5 Lipiec 201213 l comment_23096 Ostatnio zacząłem interesować się psychiatrią - jaką książkę polecalibyście do jej nauki? Książki Bilikiewicza, czy może Rabe-Jabłońskiej? A może jakaś inna? Jakie widzicie ich ewentualne zalety i wady? Zgłoszenie
Napisano 5 Lipiec 201213 l comment_23097 U nas we Wrocławiu jest skrypt pod redakcją prof. Kiejny i doc. Małyszczaka i uczyliśmy się z tego - dla mnie ok. Asystenci polecają jednak także Crash Course, który przyznam, że czyta się faktycznie bardzo fajnie! Zgłoszenie
Napisano 5 Lipiec 201213 l comment_23100 Bilikiewicz jest beznadziejny i nieaktualny, obecnie najlepsza książka to psychiatria prof. Jaremy. Zgłoszenie
Napisano 6 Lipiec 201213 l comment_23105 Też jakiś czas temu zainteresowałam się psychiatrią i osobiście polecam książkę prof. Jabłońskiej (czyli wspomniana przez Kaamila, książka Jaremy). Ostatnio mnie nawet zaintrygowało to, czemu część osób mówi że jest to książka Jabłońskiej, a część że Jaremy. Co prawda obie persony były w redakcji tego podręcznika, ale jednak większość autorskich rozdziałów napisała prof. Jabłońska, a i ostateczna edycja i redagowanie odbywało się w klinice pani profesor - stąd ja i większość moich znajomych posługujemy się określeniem Psychiatria Jabłońskiej. A co do crashcourse'ów - faktycznie, również przypadł mi do gustu Zgłoszenie
Napisano 9 Lipiec 201213 l comment_23132 a co sądzicie o trzytomowy dziele z wydawnictwa Elsevier opracowanym przez: S. Pużyński, J. Rybakowski oraz J. Wciórka ? zresztą tak zauważyłem, że polskich książek do psychiatrii bardzo dużo a zagranicznych mało Zgłoszenie
Napisano 9 Lipiec 201213 l comment_23134 dlaczego Jarema? Może dlatego, że a/ jest konsultantem krajowym ds. psychiatrii, b/ już jedną Jabłońską na studiach mamy (książka prof. jabłońskiej do dermatologii), po co ma się mylić - zwłaszcza że i dermatologia, i psychiatria są na 4 roku a co sądzicie o trzytomowy dziele z wydawnictwa Elsevier opracowanym przez: S. Pużyński, J. Rybakowski oraz J. Wciórka ? zresztą tak zauważyłem, że polskich książek do psychiatrii bardzo dużo a zagranicznych mało nie znam, podejrzewam że jest to książka do specjalizacji, więc per se dla mnie odpada. Wolę dokładniej nauczyć się podstaw, niż zginąc w gęstwinie szczegółów 3 tomowej knigi, nie wiedząc de facto nic. Zgłoszenie
Napisano 9 Lipiec 201213 l comment_23142 Nie wszędzie psychiatria i dermatologia jest na roku IV - u nas dermatologia jest na roku IV, a psychiatria na VI. Ja i tak, podobnie jak większość moich znajomych, przywykłam do mówienia o książce Rabe-Jabłońskiej i przy tym pozostanę. Zgłoszenie