Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

MedFor.me - Medycyna. AI. Obiektywnie

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Skrócenie studiów - nastroje

Featured Replies

Napisano

Minęło już trochę czasu od kiedy wiemy o zmianie systemu studiów 6 + 1 na 6. Wśród nas na pewno są tegoroczni maturzyści, a w zasadzie już studenci pierwszego roku wydziału lekarskiego - jak Wy podchodzicie do tej ustawy i do zmiany która nastała? A co z nastrojami starszych studentów i lekarzy - czy dalej jesteście raczej na nie?

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 37
  • Wyświetleń 16.6k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Współczuć trzeba wszystkim tym, którzy zaczynają studia w tym roku i tym, którzy zaczęli je już rok temu. Te 2 roczniki zrównają się - pierwszy po 6.roku i pseudo stażu, a drugi - po swoim "normalnym"

• zdecydowanie na nie - u nas już rocznik niżej idzie wg nowych zasad (jako "Operacja sukces" - następne roczniki będą mieć prawdopodobnie taki sam rozkład jak oni) więc mogę porównywać ze swoim: obecny

• ŁukaszFrąckowski
    ŁukaszFrąckowski

Zdecydowanie nie. Obcinanie nauk podstawowych + pakowanie ich w jednym roku lub semestrze jest po prostu barbarzyństwem. (Biochem+ Fizjo+ Anata na jednym roku!)

Napisano
A co z nastrojami starszych studentów i lekarzy - czy dalej jesteście raczej na nie?

Zdecydowanie na nie.

Napisano

Ja też jestem zdecydowanie na nie, wg mnie ta reforma jest zupełnie bezzasadna.

Napisano

zdecydowanie na nie - u nas już rocznik niżej idzie wg nowych zasad (jako "Operacja sukces" - następne roczniki będą mieć prawdopodobnie taki sam rozkład jak oni) więc mogę porównywać ze swoim: obecny trzeci rok względem nas będzie miał 5h propedeutyki chirurgii mniej, 10h prop. interny i 10h prop. pediatrii - czyli poobcinali kliniki. Niby niektóre przedmioty teoretyczne typu filozofia albo zniknęły, albo zostały w formie fakultetów, ale to za mało względem cięcia przedmiotów klinicznych. No i ten nieszczęsny staż, który też będą mieć chyba uboższy niż po staremu.

Napisano

Zdecydowanie nie.

Obcinanie nauk podstawowych + pakowanie ich w jednym roku lub semestrze jest po prostu barbarzyństwem. (Biochem+ Fizjo+ Anata na jednym roku!)

Napisano

Niestety skrócenie o rok studiów medycznych, a co za tym idzie obcięcie godzin poszczególnych zajęć nie wróży niczego dobrego

Napisano

w takim wymiarze jak to jest w planach absolutnie - NIE.

Widziałem ramowy plan godzin z CM UMK w Bydgoszczy - zwróciłem uwagę na kardiologię - jeśli po nowemu ma być jej 60h na studiach (obecnie na WUM jest 140 h, co i tak jest za mało wg mnie) to ja dziękuję za taką reformę i za takich potem lekarzy. A tego niby stażu na 6 roku organizacyjnie sobie po prostu nie wyobrażam.

Napisano

Zdecydowanie na nie ,

Stłoczenie wielu przedmiotów na 1 roku , bo jak będzie wyglądał 2 rok to nie mam pojęcia i myślę że uczelnia do końca sama nie wie , będzie skutkował cięciem materiału .

I jak można by coś oszczędzić na biofizyce , biochemii ( a asystenci się chwalili że nic z biochemii nie będzie ucięte ) to np ucięcie fizjologi to strzał w stopę .

Zintegrowanie stażu do programu studiów to wielka oszczędność na MZ ale obciążenie dla uczelni (mniejsze niż staż dla MZ ale wciąż zauważalne )