Napisano 6 Wrzesień 201213 l comment_23549 Minęło już trochę czasu od kiedy wiemy o zmianie systemu studiów 6 + 1 na 6. Wśród nas na pewno są tegoroczni maturzyści, a w zasadzie już studenci pierwszego roku wydziału lekarskiego - jak Wy podchodzicie do tej ustawy i do zmiany która nastała? A co z nastrojami starszych studentów i lekarzy - czy dalej jesteście raczej na nie? Pozdrawiam Zgłoszenie
Napisano 6 Wrzesień 201213 l comment_23550 A co z nastrojami starszych studentów i lekarzy - czy dalej jesteście raczej na nie? Zdecydowanie na nie. Zgłoszenie
Napisano 6 Wrzesień 201213 l comment_23554 Ja też jestem zdecydowanie na nie, wg mnie ta reforma jest zupełnie bezzasadna. Zgłoszenie
Napisano 6 Wrzesień 201213 l comment_23556 zdecydowanie na nie - u nas już rocznik niżej idzie wg nowych zasad (jako "Operacja sukces" - następne roczniki będą mieć prawdopodobnie taki sam rozkład jak oni) więc mogę porównywać ze swoim: obecny trzeci rok względem nas będzie miał 5h propedeutyki chirurgii mniej, 10h prop. interny i 10h prop. pediatrii - czyli poobcinali kliniki. Niby niektóre przedmioty teoretyczne typu filozofia albo zniknęły, albo zostały w formie fakultetów, ale to za mało względem cięcia przedmiotów klinicznych. No i ten nieszczęsny staż, który też będą mieć chyba uboższy niż po staremu. Zgłoszenie
Napisano 6 Wrzesień 201213 l comment_23557 Zdecydowanie nie. Obcinanie nauk podstawowych + pakowanie ich w jednym roku lub semestrze jest po prostu barbarzyństwem. (Biochem+ Fizjo+ Anata na jednym roku!) Zgłoszenie
Napisano 6 Wrzesień 201213 l comment_23558 Niestety skrócenie o rok studiów medycznych, a co za tym idzie obcięcie godzin poszczególnych zajęć nie wróży niczego dobrego Zgłoszenie
Napisano 6 Wrzesień 201213 l comment_23560 w takim wymiarze jak to jest w planach absolutnie - NIE. Widziałem ramowy plan godzin z CM UMK w Bydgoszczy - zwróciłem uwagę na kardiologię - jeśli po nowemu ma być jej 60h na studiach (obecnie na WUM jest 140 h, co i tak jest za mało wg mnie) to ja dziękuję za taką reformę i za takich potem lekarzy. A tego niby stażu na 6 roku organizacyjnie sobie po prostu nie wyobrażam. Zgłoszenie
Napisano 6 Wrzesień 201213 l comment_23562 Zdecydowanie na nie , Stłoczenie wielu przedmiotów na 1 roku , bo jak będzie wyglądał 2 rok to nie mam pojęcia i myślę że uczelnia do końca sama nie wie , będzie skutkował cięciem materiału . I jak można by coś oszczędzić na biofizyce , biochemii ( a asystenci się chwalili że nic z biochemii nie będzie ucięte ) to np ucięcie fizjologi to strzał w stopę . Zintegrowanie stażu do programu studiów to wielka oszczędność na MZ ale obciążenie dla uczelni (mniejsze niż staż dla MZ ale wciąż zauważalne ) Zgłoszenie