Napisano 12 Wrzesień 201213 l comment_23688 aby na pewno? z tego co wiem na rezydenturę obecnie można dostać się tylko raz, więc jak ktoś chce sobie zmienić lub zrobić drugą specjalizację to tylko zostaje etat. Zgłoszenie
Napisano 17 Wrzesień 201213 l comment_23733 z tego co wiem na rezydenturę obecnie można dostać się tylko raz, więc jak ktoś chce sobie zmienić lub zrobić drugą specjalizację to tylko zostaje etat. Znam 2 osoby, które w obecnej sesji zmieniły rezydenturę na rezydenturę - póki co CZP twierdzą, że jest to możliwe. Generalnie najlepiej zadzwonić i zapytać. Zgłoszenie
Napisano 18 Wrzesień 201213 l comment_23745 z tego co czytałem to kiedyś można było sobie zmieniać dowolnie, ale wzięli się za to, bo tegop nadużywano i teraz zgodę na zmianę rezydentury moze wydać tylko Minister Zdrowia, gdy ktoś ma jakąś ważną przyczynę np. chirurg, który nagle oakzuje się ma ciężką nadwrażliwość na lateks czy tp. albo inne rpzyczyny zdrowotne. Chyba że znowu się coś zmieniło, ale wątpię, czy by to znowu zliberalizowali znajac politykę tego "rządu". Zgłoszenie
Napisano 18 Wrzesień 201213 l comment_23748 Lekarz zaraz po studiach na SOR? Współczuję pacjentom. Na SOR powinni pracować ludzie choć trochę przygotowani do tej pracy a nie lekarzynka zaraz po studiach bez jakiegokolwiek doświadczenia. Zgłoszenie
Napisano 18 Wrzesień 201213 l comment_23751 tak też się zastanawim czy prawnie tak można? bo na spec. z interny teoretycznie od 2-ego roku chcą, ale nie wiem. Zgłoszenie
Napisano 18 Wrzesień 201213 l comment_23754 tak też się zastanawim czy prawnie tak można? Rozporządzenie w sprawie szpitalnego oddziału ratunkowego mówi, że: "Minimalne zasoby kadrowe oddziału stanowią: 1) ordynator oddziału (lekarz kierujący oddziałem); 2) pielęgniarka oddziałowa, będąca pielęgniarką systemu; 3) lekarze w liczbie niezbędnej do zabezpieczenia prawidłowego funkcjonowania oddziału, w tym co najmniej jeden lekarz systemu przebywający stale w oddziale; 4) pielęgniarki lub ratownicy medyczni w liczbie niezbędnej do zabezpieczenia prawidłowego funkcjonowania oddziału." Jak widać nie ma szczególnych wymagań co do personelu lekarskiego - wystarczy, że przynajmniej jeden lekarz będzie lekarzem systemu. Miałem okazję pracować z lekarzami świeżo po otrzymaniu pełnego PWZ i dla osoby nadzorującej jest to niezła mordęga. Nie dość, że ma się swoich pacjentów, trzeba jeszcze odpowiadać na ciągłe pytania młodszych kolegów. Zdarzają się oczywiście jednostki przygotowane całkiem nieźle do takiej pracy - to być może kwestia tego kto co robił na stażu. Zgłoszenie