Napisano 30 Listopad 201213 l comment_24664 Starając się uciec myślami od nauki patomorfy wpadłem na ciekawą zagwozdkę Jak wygląda kwestia posiadania posiadania auta osobowego a nawet sportowego jako pojazdu uprzywilejowanego niezbędnego do szybkiego dotarcia w miejsce wezwania Na pewno potrzeba zgody MSW tylko do jej wydania potrzeba REGON'u oraz wpisu z KRS lub zaświadczenia o wpisie do ewidencji działalności gospodarczej a z tego co wyczytałem na stronie któregoś z OIL'u lekarz jako wolny zawód nie prowadzi działalności gospodarczej . Temat trochę abstrakcja i w konwencji prawie że marzenia - mam prywatne-służbowe auto w którym zawsze mogę włączyć koguta Ale spotkaliście się z takim przypadkiem , wiecie "z czym się to je" Pozdrawiam Kwestia bardzo abstrakcyjna. Ale rozwiązanie proste: do wezwania jedzie karetka, a nie prywatny samochód. Tym możesz co najwyżej dojechać do pracy i z niej wrócić, ale żaden dyspozytor nie wyśle lekarza samochodem osobowym. Kończysz prace- dyżur przejmuje ktoś inny, a Ty jedziesz do domu i nie interesuje Cie co sie dalej dzieje, kto potrzebuje pomocy i kto jej udziela. No chyba, że jesteś przypadkowym świadkiem wypadku, ale to osobna historia. Obecnie system ratrownictwa medycznego, pogotowie ratunkowe trocchę się przekształca. Najbardziej jaskrawą zmianą jest ograniczenie mozliwości pracy w pogotowiu: od 1 stycznia może pracować tylko lekarz med. ratunkowej, anestezjolog, chirurg, pediatra, internista (minumim 2 ukonczone lata specjalizacji). docelowo mają być tylko lekarze ze specjalizacją z med.ratunkowej. Druga zmiana: od dawna wiadomo, że znakomita większośc wezwań pogotowia to bzdury, niepotrzebne interwencje, albo traktowanie karetki jak taxi do szpitala. Dlatego zaczynają powstawać punkty z 24h dostepem do lekarza rodzinnego, które działają w porozumieniu z pogotowiem. Dyspozytor przy przyjęciu takiego wezwania, które nie wymaga karetki, może odesłać do najbliższego takiego punktu, lub lekarz może do pacjenta podjechać. Rzecz jasna nie jedzie wtedy na sygnale , bo z samej definicji nie jest to potrzebne Zgłoszenie
Napisano 30 Listopad 201213 l Autor comment_24668 Dzięki za odpowiedź , ale w moim zamyśle nie chodziło o wysyłanie mnie przez żadnego dyspozytora Ale zaciekawiło mnie iż już od najbliższego roku ma się zaważyć grono lekarzy w PR ( mialem nadzieje że i deadline ograniczenia ich jedynie do medycyny ratunkowej z bodajże 2016 roku i tak zostanie przesnięty i ja w 2017 zaczynając byle jaka speckę będę mogł dorobić )możesz zalinkować coś że tylko lekarz med. ratunkowej, anestezjolog, chirurg, pediatra, internista (minumim 2 ukonczone lata specjalizacji). mogą Zgłoszenie