Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

MedFor.me - Medycyna. AI. Obiektywnie

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pojazd uprzywilejowany a praktyka w miejscu wezwania

Featured Replies

Napisano

Starając się uciec myślami od nauki patomorfy wpadłem na ciekawą zagwozdkę

Jak wygląda kwestia posiadania posiadania auta osobowego a nawet sportowego jako pojazdu uprzywilejowanego niezbędnego do szybkiego dotarcia w miejsce wezwania

Na pewno potrzeba zgody MSW tylko do jej wydania potrzeba REGON'u oraz wpisu z KRS lub zaświadczenia o wpisie do ewidencji działalności gospodarczej a z tego co wyczytałem na stronie któregoś z OIL'u lekarz jako wolny zawód nie prowadzi działalności gospodarczej .

Temat trochę abstrakcja i w konwencji prawie że marzenia - mam prywatne-służbowe auto w którym zawsze mogę włączyć koguta

Ale spotkaliście się z takim przypadkiem , wiecie "z czym się to je"

Pozdrawiam

Kwestia bardzo abstrakcyjna. Ale rozwiązanie proste: do wezwania jedzie karetka, a nie prywatny samochód. Tym możesz co najwyżej dojechać do pracy i z niej wrócić, ale żaden dyspozytor nie wyśle lekarza samochodem osobowym. Kończysz prace- dyżur przejmuje ktoś inny, a Ty jedziesz do domu i nie interesuje Cie co sie dalej dzieje, kto potrzebuje pomocy i kto jej udziela.

No chyba, że jesteś przypadkowym świadkiem wypadku, ale to osobna historia.

Obecnie system ratrownictwa medycznego, pogotowie ratunkowe trocchę się przekształca. Najbardziej jaskrawą zmianą jest ograniczenie mozliwości pracy w pogotowiu: od 1 stycznia może pracować tylko lekarz med. ratunkowej, anestezjolog, chirurg, pediatra, internista (minumim 2 ukonczone lata specjalizacji). docelowo mają być tylko lekarze ze specjalizacją z med.ratunkowej.

Druga zmiana: od dawna wiadomo, że znakomita większośc wezwań pogotowia to bzdury, niepotrzebne interwencje, albo traktowanie karetki jak taxi do szpitala.

Dlatego zaczynają powstawać punkty z 24h dostepem do lekarza rodzinnego, które działają w porozumieniu z pogotowiem. Dyspozytor przy przyjęciu takiego wezwania, które nie wymaga karetki, może odesłać do najbliższego takiego punktu, lub lekarz może do pacjenta podjechać.

Rzecz jasna nie jedzie wtedy na sygnale :P, bo z samej definicji nie jest to potrzebne

Napisano
  • Autor

Dzięki za odpowiedź , ale w moim zamyśle nie chodziło o wysyłanie mnie przez żadnego dyspozytora ;)

Ale zaciekawiło mnie iż już od najbliższego roku ma się zaważyć grono lekarzy w PR ( mialem nadzieje że i deadline ograniczenia ich jedynie do medycyny ratunkowej z bodajże 2016 roku i tak zostanie przesnięty i ja w 2017 zaczynając byle jaka speckę będę mogł dorobić )możesz zalinkować coś że tylko

lekarz med. ratunkowej, anestezjolog, chirurg, pediatra, internista (minumim 2 ukonczone lata specjalizacji).
mogą