Napisano 15 Grudzień 201213 l comment_24873 Witam wszystkich, mam pytanie skierowane szczególnie do studentów medycyny. Planuję zdawać m.in. do Gdańska na dziennie studia lekarskie. Nie wiem jednak, jakie przedmioty są tam najbardziej potrzebne. Oczywiście, biologia i chemia to podstawa, jednakże muszę się zadeklarować pomiędzy matematyką a fizyką. Nie ukrywam, że z fizyki zawsze szło mi lepiej, brałam udział w konkursach i całkiem nieźle na tym wychodziłam. Ostatnio nauczyciele mówią nam, jako klasie biologiczno-chemicznej, że lepiej wybrać matematykę. Który przedmiot wybrać? Zacisnąć zęby i iść na rozszerzenie z matematyki czy kontynuować przedmiot, w którym czuję się lepiej? Nie ukrywam, że chyba jestem za matematyką... A czas mam do początku stycznia. Dziękuję z góry za odpowiedzi. Zgłoszenie
Napisano 15 Grudzień 201213 l comment_24875 O tym jakie przedmioty wymagane są przy rekrutacji na lekarski, na pewno napisane jest na stronie uczelni. Jeżeli natomiast jest jakiś wybór typu matematyka albo fizyka, to koniecznie zdawaj ten przedmiot, który masz szansę napisać lepiej, na większą ilość punktów. W końcu chodzi o to, żeby się dostać na studia : ) Zgłoszenie
Napisano 15 Grudzień 201213 l comment_24877 Tak jak mówi Ryś - zrób kilka matur z matmy i fizyki i oceń, którą jesteś w stanie napisać na większą ilość punktów. Patrzę jednak na naszą tabelkę ( ) i widze, ze w poprzedniej (2011/2012) rekrutacji wymagane były w Gdańsku tylko chemia i biologia. Upewnij się na stronie uniwersytetu. Inna kwestia, że warto jest (o ile się da jeszcze?) złożyć podania w kilka miejsc, a na niektórych uczelniach matma/fiza się przydaje. Zgłoszenie
Napisano 15 Grudzień 201213 l Autor comment_24881 No to teraz w ogóle jestem w kropce. Ale widzę, że fizyka jest prawie zawsze liczona. Dziękuję bardzo za pomoc, na pewno wezmę pod uwagę Wasze rady. Zgłoszenie
Napisano 16 Grudzień 201213 l comment_24909 w niektórych miastach jest przelicznik dotyczący poziomu zdawanego przedmiotu, ale w Gdańsku chyba wszystko liczone jest 1:1, tak mi się wydaje. Wtedy bardziej opłaca się zdawać fizykę, bo musiałabyś mieć podstawę, która jest prosta i jeśli dobrze Ci idzie z fizyki, to polecam jak najbardziej to rozwiązanie. Matematykę i tak musisz napisać i w niektórych miastach też ją liczą na podstawie do puli punktów rekrutacyjnych, więc nie jest tak źle Musisz zobaczyć na stronach uczelni, ktore Cię interesują, jakie są dokładne wymagania na rok 2013 i tym się kierować. Zgłoszenie
Napisano 21 Maj 201312 l comment_27078 Witam serdecznie wszystkich forumowiczów – potrzebuję pomocy, a właściwie informacji na temat danej uczelni. Zdaje sobie sprawę, iż odpowiedź na pewne pytania będzie wymagać od Was większego wkładu twórczego, za co serdecznie dziękuję. Pozwolę sobie wkleić owy post do tematów związanych z interesującymi mnie uczelniami (dlatego Proszę nie banujcie mnie, za wklejenie tych kilku postów w kilku tematach ) . Moje pytania, tudzież wątpliwości są następujące: - jak oceniacie kadrę kształcącą – pro studencka? Czy raczej wyznają raczej zasadę: „wyżej robimy niż 4 litery mamy” ? - Czy wielu wykładowców zdarzyło się być "katami"? Czy są to raczej pojedyncze przypadki? Na jakich przedmiotach się zdarzali? - czy egzaminy i sesje są raczej w formie ciągłej? Czy też egzaminy i zalki lecą przez 3 tygodnie w okresie sesyjnym po "15 na dzień"?. (Biorę pod uwagę iż są wejsciówki etc.) - i najważniejsze dl a mnie pytanie – jak rozłożone są zajęcia? Czy wiele trzeba jeździć po mieście tudzież nawet po okolicznych miastach? Jak daleko od siebie są usytuowane budynki/szpitale kliniczne na których odbywają się zajęcia? Trzeba korzystać ciągle z komunikacji miejskiej tudzież własnego transportu, czy pieszo można spokojnie się przemieszczać od punktu A do punktu B? Dziękuję z góry szczególnie za tą odpowiedź. - koła naukowe dają profity z uczęszczania i udzielania się na nich? - i na koniec: wasza subiektywna opinia na temat danej uczelni – czy wybrałbyś/wybrałabyś ponownie tą samą uczelnię do studiowania LEKU? Na razie tyle, dziękuję za odpowiedzi. Będę Was jeszcze męczył. Pozdrawiam Kamil Zgłoszenie