Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

MedFor.me - Medycyna. AI. Obiektywnie

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Badania profilaktyczne w Polsce

Featured Replies

Napisano

Cześć,

czy istnieje gdzieś spis/wykaz badań profilaktycznych aktualnie obowiązujących w Polsce? Zmieszałem się dzis, bo chciałem dokładnie poznać co obecnie w naszym kraju podchodzi pod ten system i lipa... bazując na swojej wiedzy można wyszukać coś na stronie MZ, ale żeby jakoś to było zebrane w jednym miejscu to niebardzo..

Macie może jakąś taka listę? Jeśli nie to spróbujmy proszę wypisać te badania (bez jakiegoś bardzo głębokiego wchodzenia w grupy ryzyka) poniżej i ewentualnie podać źródło/rekomendacje. Ja zacznę.

1. Program badań przesiewowych dla wczesnego wykrywania raka jelita grubego - kolonoskopia między 50-65 rż u wszystkich, 40-65 jeśli krewny pierwszego stopnia miał rozpoznanegho raka j. grubego, 25-65 r jeśli w rodzinie HNPCC rż. (http://www.mz.gov.pl...am_20120625.pdf)
  2. Populacyjny program wczesnego wykrywania raka piersi - mammografia, kobiety w wieku 50-69 lat, które nie wykonały w ostatnich 2 latach badania mammograficznego finansowanego przez NFZ
  3. Populacyjny program profilaktyki i wczesnego wykrywania raka szyjki macicy - cytologia, kobiety w wieku 25-59 lat. Gdy kobieta ma mniej niż 25 lat powinna chodzić na cytologię co roku w ramach corocznej, rutynowej wizyty ginekologicznej.

• 1 month later...
Napisano

chyba ogólnie kiepsko z tą profilaktyka u nas? i ogólnie kiepsko z diagnozami szczególnie tych rzeczy, które można sprawdzić testem...zwykłym po prostu testem...:(

Napisano

jest kiepsko bo Polacy jak coś nie jest obowiązkowe to z natury tego nie robią, żadne ładne zaproszenia imienne, żadne reklamy tego nie zmienią. Zmusić do badania się np. przy okazji medycyny pracy i od razu byłyby efekty, ale cóż, feministki na to nie pozwolą na pewno, nieważne ile młodych kobiet rokrocznie umiera z powodu ca szyjki macicy chociażby.

Druga kwestia to bierna postawa lekarzy POZ - badanie profilaktyczne to też choćby tanie i proste zbadanie lipidogramu, glukozy czy densytometria - mało komu się chce pacjentom przychodzącym zupełnie zdrowym lub też z innego problemu zlecić takie badania, a potem się wydaje miliony na leczenie powikłań miażdżycy czy cukrzycy. Brak standardów, z których powinno się rozliczać, ale i odpowiednio gratyfikować, typowo polska bylejakość lekarzy powoduje, że stan zdrowia społeczeństwa jest taki, jaki jest, czyli zły.

• 1 month later...
Napisano

ja nie wiem-nie widze profilaktyki w Polsce...jeśli ciężko pacjentowi zrobić test w szpitalu z jakiego powodu czy jaką ma infekcję-gdzie test 20zł a potem lek parę tysięcy??

Napisano

też jestem zdania, że badania profilaktyczne to tylko istnieją na papierze. jakoś nikt z mojego otoczenia jeszcze na nich nie był i nie został poinformowany, że może przyjść