Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

MedFor.me - Medycyna. AI. Obiektywnie

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Współpraca z przemysłem farmaceutycznym

Featured Replies

Napisano

Niedawno pojawiła się na forum prośba o wypełnienie ankiety na temat marketingu farmaceutycznego 

Chciałbym zapytać jakie macie refleksję na ten temat, gdzie leży etyczna granica współpracy lekarza z rynkiem farmaceutyczny ?

Co uważacie za dozwolone a co waszym zdaniem grozi zachwianiem obiektywności podejmowanych działań ?

Zapraszam do podzielenia się przemyśleniami

Napisano

powiedzcie lepiej, jak studenci mogą sie załapać na taką współpracę ;)

ankieta bardzo fajna, dzięki niej okazało się, że nic praktycznie nie wiem o stosunkach lekarz-koncern farmaceutyczny...

Napisano
  • Autor

Też mnie w pewien sposób zainspirowała do poszukiwań ta ankieta

U was też jest tak że firmy "dbają o" jedynie studentów stomy ? - u nas cały rok dostala jeden z topowych modeli szczoteczki elektrycznej od jednej z czołowych firm, cześci chyba sfinansowano wyjazd na  konferencje itd

Napisano

Nie słyszałam nic ani o tym, żeby dbali o studentów lekarskiego, ani o studentów stomy, ale nie mam tez zbyt wielu znajomych tamże, więc może po prostu nie wiem. Ale darmowym stetoskopem bym nie pogardziła... ;)

Napisano

U nas też studenci stomy dostali super szczoteczki:)

Napisano

U nas w zeszłym roku studenci II roku stomy zostali zaproszeni na wykład organizowany przez bodajże Oral B. Każdy obecny dostał jakąś super szczoteczkę o wartości ~300zł także świetna sprawa. Niestety nami nikt się nie interesuje :( nawet latarką bym nie pogardził :D

Napisano

moze dlatego, że jest ich mniej i bardziej się to koncernowi opłaca :(

Napisano

No dobra, ale jak to w końcu jest? Lekarz faktycznie może brać garściami wszelakie fanty darowane przez koncerny farmaceutyczne? Jest to jakoś prawnie regulowane? Jak bardzo można się do nich "zbliżyć"? Ktoś kiedyś pisał że np. pracować dla takiego koncernu nie można.

Napisano
 Lekarz faktycznie może brać garściami wszelakie fanty darowane przez koncerny farmaceutyczne? Jest to jakoś prawnie regulowane?

Zgodnie z prawem nie można ;)

Teoretycznie fant musi być związany z medycyną i jego koszt nie może przekroczyć 100zł.

W praktyce jest tak jak jak było - niektórzy nadal na widok przedstawiciela (a zwłaszcza cateringu i fantów) prezentują takie objawy, że aż żal patrzeć.