Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

MedFor.me - Medycyna. AI. Obiektywnie

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

Napisano

Witam,

ostatnio będąc u specjalisty (dokładniej neurologa, można to ma jakieś znaczenie) zauważyłam na ścianie antyramy z zaświadczeniami uczestnictwa w przeróżnych kursach, sympozjach, kolokwiach, wykładach. Normalnie by mnie to nie obeszło, ale zaintrygował mnie pochyły druk na każdym z nim: "Zaświadczenie uprawnia do otrzymania 5/10/12/20 punktów (i teraz nie pamiętam, jak one się nazywały- lekarskie, kwalifikacyjne, naukowe)". Pierwszy raz spotkałam się z czymś takim, dlatego chciałabym się dopytać, o co w tym chodzi. Czy to ma jakieś znaczenie dla kariery lekarza? Chyba musi mieć, skoro je przyznają?

Napisano

Chodzi o punkty edukacyjne.

Zgodnie z rozporzadzeniem każdy lekarz w okresie rozliczeniowym (który trwa 4 lata) ma zdobyć 200 punktów edukacyjnych. Punkty są przyznawane za różne formy doskonalenia - w rozporządzeniu jest stosowna tabelka mówiąca o tym ile punktów przysługuje za jakie dokonania.

Czy to ma jakieś znaczenie dla kariery lekarza? Chyba musi mieć, skoro je przyznają?

Ma i nie ma ;]

Generalnie nie ma żadnej kary za to, że ktoś nie zbierze wymaganych 200 punktów przez 4 lata. Z drugiej strony informacja o tym czy lekarz zebrał czy nie zebrał wymaganej ilości punktów znajduje się w PWZ i pracodawca może zwrócić na to uwagę. 

• 1 year later...
Napisano

Przepraszam za odkopanie wątku, ale mam pytanie właśnie o punkty edukacyjne.

Punty edukacyjne można otrzymać za udział w konferencjach. Czy dla studenta takie punkty mają jakiekolwiek znaczenie? Do czego one się przydają? I czy za publikowanie prac naukowych otrzymuje się te same punkty, czy to jest coś innego? ;-)

Napisano

Punty edukacyjne można otrzymać za udział w konferencjach. Czy dla studenta takie punkty mają jakiekolwiek znaczenie? Do czego one się przydają? I czy za publikowanie prac naukowych otrzymuje się te same punkty, czy to jest coś innego? :wink:

Punkty edukacyjne mają znaczenie jedynie dla osób podlegających kształceniu ustawicznemu, a student do tej grupy nie należy.

Za publikowanie prac naukowych (choć nie tylko za to) dostaje się dwa rodzaje punktów:

a) punkty edukacyjne w ramach doskonalenia zawodowego lekarzy,

b ) punkty za publikacje - te punkty zdobywa nie konkretny naukowiec, a de facto jednostka naukowa, w której jest zatrudniony. Są one związane z tzw. oceną parametryczną jednostek naukowych. Czasami punkty te nazywa się KBNowskimi - to określenie z czasów, kiedy oceną jednostek i podziałem kasy na poszczególne uczelnie zajmował się właśnie KBN.

Napisano

Czyli jeśli jako student wezmę udział w konferencji czy napiszę prace to nie mam z tego żadnych korzyści? Czy może chociaż próbując dostać się na staż/specjalizację/do pracy ktoś zwróci na to uwagę?

Napisano

Jeśli pisząc o stażu masz na myśli staż podyplomowy to Ciebie on już nie obejmie. O tym kto, gdzie dostanie miejsce stażowe decyduje średnia ocen oraz kwestie meldunkowe. Osiągnięcia naukowe nie miały na przydział żadnego wpływu.

W przypadku specjalizacji osiągnięcia naukowe mają wpływ na rekrutację w trybie pozarezydenckim. Liczą się publikacje w czasopismach, które znajdują się na liście ministerialnej. Za każdą publikację spełniającą wymagania dostaje się 0,5 pkt, więc szału nie ma, zwłaszcza, że maksymalnie można zdobyć za publikacje 5 pktów.

W czasie rekrutacji do pracy w szpitalu nikt mnie o publikacje nie pytał - ważne są dyplomy i oczekiwania finansowe^^

• 2 weeks later...
Napisano

A oto jak lekarz zdobywa punkty edukacyjne (trochę się trzeba za nimi nachodzić). Osobiście uważam samokształcenie za rodzaj lekarskiego samorozwoju - to się powinno robić z przyjemnością, jeśli poważnie podchodzi się do zawodu...

Lp.

Forma doskonalenia zawodowego

Liczba punktów możliwych do zdobycia

Zdobyta ilość punktów

grupa 1 – aktywności podstawowe

1.

realizowanie programu specjalizacji lub umiejętności

50 pkt na 1 rok

2.

udział w kursie medycznym, nieobjętym programem odbywanej specjalizacji lub nabywanej umiejętności

1 pkt za 1 h,

maks. 40 pkt za 1 kurs

3.

odbycie praktyki klinicznej w krajowym lub zagranicznym ośrodku specjalistycznym

3 pkt za 1 dzień,

maks. 50 pkt

4.

udział w krajowym lub zagranicznym kongresie, zjeździe, konferencji lub sympozjum naukowym

1 pkt za 1 h,

maks. 40 pkt

5.

udział w posiedzeniu oddziału towarzystwa naukowego lub kolegium specjalistów

3 pkt za posiedzenie, maks. 60 pkt

6.

udział w szkoleniu wewnętrznym organizowanym przez zakład opieki zdrowotnej, w którym lekarz udziela świadczeń zdrowotnych lub przez grupę lekarzy

2 pkt za posiedzenie, maks. 60 pkt

7.

wykład lub doniesienie w formie ustnej lub plakatowej na kongresie, zjeździe, konferencji lub sympozjum naukowym

10 pkt

maks. 40 pkt

8.

udział w programie edukacyjnym opartym o zadania testowe akredytowanym przez towarzystwo naukowe lub kolegium specjalistów

maks. 0,2 pkt za jedno pytanie, maks. 100 pkt

9.

uzyskanie stopnia naukowego dr n. med., dr hab. lub tytułu profesora – w zakresie nauk medycznych

200 pkt

grupa 2 – łącznie maks. 100 pkt w okresie rozliczeniowym

10.

napisanie i opublikowanie fachowej książki medycznej, rozdziału w książce lub edukacyjnego programu multimedialnego

50 pkt,

wznowienie – 30 pkt

11.

napisanie i opublikowanie książki, rozdziału w książce lub edukacyjnego programu multimedialnego o charakterze popularnonaukowym

10 pkt

12.

przetłumaczenie i opublikowanie fachowej książki medycznej, rozdziału w książce lub edukacyjnego programu multimedialnego

15 pkt,

wznowienie – 10 pkt

13.

napisanie i opublikowanie artykułu w fachowym czasopiśmie medycznym indeksowanym przez filadejfilski Instytut Informacji Naukowej, Medline lub Index Copernicus

20 pkt

14.

napisanie i opublikowanie artykułu w innym recenzowanym, fachowym czasopiśmie medycznym

10 pkt

15.

przetłumaczenie i opublikowanie artykułu w fachowym czasopiśmie medycznym

5 pkt,

maks. 20 pkt

16.

kierowanie stażem podyplomowym, specjalizacją lub nabywaniem umiejętności lekarzy lub lekarzy dentystów

5 pkt za rok za 1 lekarza

maks. 40 pkt

16a

kierowanie specjalizacją lekarza lub lekarza dentysty, w przypadku którego proces szkolenia został zakończony uzyskaniem tytułu specjalisty

50 pkt. W roku uzyskania tyt. spec., maks. 100 pkt.

17.

indywidualna prenumerata fachowego czasopisma medycznego indeksowanego przez filadejfilski Instytut Informacji Naukowej lub Index Copernicus

5 pkt za tytuł

maks. 10 pkt

18.

Przynależność do kolegium specjalistów lub towarzystwa naukowego

5 pkt

• 7 years later...
Napisano

Niestety na tych sprawach się nie znam i jeśli chodzi o sam druk to ja najczęściej zlecam właśnie wydruki materiałów reklamowych. Zresztą czytałem niedawno na stronie https://www.prasa24h.pl/22815/dlaczego-warto-korzystac-z-wizytowek.html dlaczegow warto jest cały czas korzystać z wizytówek. Myślę, że takie sprawy są bardzo ważne.