Napisano 19 Kwiecień 201312 l comment_26778 Witam, ostatnio będąc u specjalisty (dokładniej neurologa, można to ma jakieś znaczenie) zauważyłam na ścianie antyramy z zaświadczeniami uczestnictwa w przeróżnych kursach, sympozjach, kolokwiach, wykładach. Normalnie by mnie to nie obeszło, ale zaintrygował mnie pochyły druk na każdym z nim: "Zaświadczenie uprawnia do otrzymania 5/10/12/20 punktów (i teraz nie pamiętam, jak one się nazywały- lekarskie, kwalifikacyjne, naukowe)". Pierwszy raz spotkałam się z czymś takim, dlatego chciałabym się dopytać, o co w tym chodzi. Czy to ma jakieś znaczenie dla kariery lekarza? Chyba musi mieć, skoro je przyznają? Zgłoszenie
Napisano 19 Kwiecień 201312 l comment_26779 Chodzi o punkty edukacyjne. Zgodnie z rozporzadzeniem każdy lekarz w okresie rozliczeniowym (który trwa 4 lata) ma zdobyć 200 punktów edukacyjnych. Punkty są przyznawane za różne formy doskonalenia - w rozporządzeniu jest stosowna tabelka mówiąca o tym ile punktów przysługuje za jakie dokonania. Czy to ma jakieś znaczenie dla kariery lekarza? Chyba musi mieć, skoro je przyznają? Ma i nie ma ;] Generalnie nie ma żadnej kary za to, że ktoś nie zbierze wymaganych 200 punktów przez 4 lata. Z drugiej strony informacja o tym czy lekarz zebrał czy nie zebrał wymaganej ilości punktów znajduje się w PWZ i pracodawca może zwrócić na to uwagę. Zgłoszenie
Napisano 16 Wrzesień 201411 l comment_30142 Przepraszam za odkopanie wątku, ale mam pytanie właśnie o punkty edukacyjne. Punty edukacyjne można otrzymać za udział w konferencjach. Czy dla studenta takie punkty mają jakiekolwiek znaczenie? Do czego one się przydają? I czy za publikowanie prac naukowych otrzymuje się te same punkty, czy to jest coś innego? Zgłoszenie
Napisano 17 Wrzesień 201411 l comment_30145 Punty edukacyjne można otrzymać za udział w konferencjach. Czy dla studenta takie punkty mają jakiekolwiek znaczenie? Do czego one się przydają? I czy za publikowanie prac naukowych otrzymuje się te same punkty, czy to jest coś innego? Punkty edukacyjne mają znaczenie jedynie dla osób podlegających kształceniu ustawicznemu, a student do tej grupy nie należy. Za publikowanie prac naukowych (choć nie tylko za to) dostaje się dwa rodzaje punktów: a) punkty edukacyjne w ramach doskonalenia zawodowego lekarzy, b ) punkty za publikacje - te punkty zdobywa nie konkretny naukowiec, a de facto jednostka naukowa, w której jest zatrudniony. Są one związane z tzw. oceną parametryczną jednostek naukowych. Czasami punkty te nazywa się KBNowskimi - to określenie z czasów, kiedy oceną jednostek i podziałem kasy na poszczególne uczelnie zajmował się właśnie KBN. Zgłoszenie
Napisano 17 Wrzesień 201411 l comment_30153 Czyli jeśli jako student wezmę udział w konferencji czy napiszę prace to nie mam z tego żadnych korzyści? Czy może chociaż próbując dostać się na staż/specjalizację/do pracy ktoś zwróci na to uwagę? Zgłoszenie
Napisano 18 Wrzesień 201411 l comment_30157 Jeśli pisząc o stażu masz na myśli staż podyplomowy to Ciebie on już nie obejmie. O tym kto, gdzie dostanie miejsce stażowe decyduje średnia ocen oraz kwestie meldunkowe. Osiągnięcia naukowe nie miały na przydział żadnego wpływu. W przypadku specjalizacji osiągnięcia naukowe mają wpływ na rekrutację w trybie pozarezydenckim. Liczą się publikacje w czasopismach, które znajdują się na liście ministerialnej. Za każdą publikację spełniającą wymagania dostaje się 0,5 pkt, więc szału nie ma, zwłaszcza, że maksymalnie można zdobyć za publikacje 5 pktów. W czasie rekrutacji do pracy w szpitalu nikt mnie o publikacje nie pytał - ważne są dyplomy i oczekiwania finansowe^^ Zgłoszenie
Napisano 28 Wrzesień 201411 l comment_30196 A oto jak lekarz zdobywa punkty edukacyjne (trochę się trzeba za nimi nachodzić). Osobiście uważam samokształcenie za rodzaj lekarskiego samorozwoju - to się powinno robić z przyjemnością, jeśli poważnie podchodzi się do zawodu... Lp. Forma doskonalenia zawodowego Liczba punktów możliwych do zdobycia Zdobyta ilość punktów grupa 1 – aktywności podstawowe 1. realizowanie programu specjalizacji lub umiejętności 50 pkt na 1 rok 2. udział w kursie medycznym, nieobjętym programem odbywanej specjalizacji lub nabywanej umiejętności 1 pkt za 1 h, maks. 40 pkt za 1 kurs 3. odbycie praktyki klinicznej w krajowym lub zagranicznym ośrodku specjalistycznym 3 pkt za 1 dzień, maks. 50 pkt 4. udział w krajowym lub zagranicznym kongresie, zjeździe, konferencji lub sympozjum naukowym 1 pkt za 1 h, maks. 40 pkt 5. udział w posiedzeniu oddziału towarzystwa naukowego lub kolegium specjalistów 3 pkt za posiedzenie, maks. 60 pkt 6. udział w szkoleniu wewnętrznym organizowanym przez zakład opieki zdrowotnej, w którym lekarz udziela świadczeń zdrowotnych lub przez grupę lekarzy 2 pkt za posiedzenie, maks. 60 pkt 7. wykład lub doniesienie w formie ustnej lub plakatowej na kongresie, zjeździe, konferencji lub sympozjum naukowym 10 pkt maks. 40 pkt 8. udział w programie edukacyjnym opartym o zadania testowe akredytowanym przez towarzystwo naukowe lub kolegium specjalistów maks. 0,2 pkt za jedno pytanie, maks. 100 pkt 9. uzyskanie stopnia naukowego dr n. med., dr hab. lub tytułu profesora – w zakresie nauk medycznych 200 pkt grupa 2 – łącznie maks. 100 pkt w okresie rozliczeniowym 10. napisanie i opublikowanie fachowej książki medycznej, rozdziału w książce lub edukacyjnego programu multimedialnego 50 pkt, wznowienie – 30 pkt 11. napisanie i opublikowanie książki, rozdziału w książce lub edukacyjnego programu multimedialnego o charakterze popularnonaukowym 10 pkt 12. przetłumaczenie i opublikowanie fachowej książki medycznej, rozdziału w książce lub edukacyjnego programu multimedialnego 15 pkt, wznowienie – 10 pkt 13. napisanie i opublikowanie artykułu w fachowym czasopiśmie medycznym indeksowanym przez filadejfilski Instytut Informacji Naukowej, Medline lub Index Copernicus 20 pkt 14. napisanie i opublikowanie artykułu w innym recenzowanym, fachowym czasopiśmie medycznym 10 pkt 15. przetłumaczenie i opublikowanie artykułu w fachowym czasopiśmie medycznym 5 pkt, maks. 20 pkt 16. kierowanie stażem podyplomowym, specjalizacją lub nabywaniem umiejętności lekarzy lub lekarzy dentystów 5 pkt za rok za 1 lekarza maks. 40 pkt 16a kierowanie specjalizacją lekarza lub lekarza dentysty, w przypadku którego proces szkolenia został zakończony uzyskaniem tytułu specjalisty 50 pkt. W roku uzyskania tyt. spec., maks. 100 pkt. 17. indywidualna prenumerata fachowego czasopisma medycznego indeksowanego przez filadejfilski Instytut Informacji Naukowej lub Index Copernicus 5 pkt za tytuł maks. 10 pkt 18. Przynależność do kolegium specjalistów lub towarzystwa naukowego 5 pkt Zgłoszenie
Napisano 10 Luty 20223 l comment_52314 Niestety na tych sprawach się nie znam i jeśli chodzi o sam druk to ja najczęściej zlecam właśnie wydruki materiałów reklamowych. Zresztą czytałem niedawno na stronie https://www.prasa24h.pl/22815/dlaczego-warto-korzystac-z-wizytowek.html dlaczegow warto jest cały czas korzystać z wizytówek. Myślę, że takie sprawy są bardzo ważne. Zgłoszenie