Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

MedFor.me - Medycyna. AI. Obiektywnie

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

English Division

Featured Replies

Napisano

English Division to taki dziwny potworek stworzony żeby nasze uczelnie mogły inkasować pieniądze. Ludzie z  ED bardzo często mówią po angielsku dużo gorzej od przeciętnych polskich studentów, już nie będę wspominać o co poniektórych asystentach ;p Poza tym, u nas wystarczy zapłacić żeby studiować na ED, nie ma praktycznie żadnej selekcji tych studentów, co nie zapewnia raczej wysokiego poziomu.

A z inej strony, uważam, że nie da się studiować na wysokim poziomie medycyny nie znając języka kraju, w którym się studiuje, bo poza niezliczoną ilością seminariów trzeba jeszcze nauczyć się rozmawiać z pacjentem, badać go, a tego nie da się robić na migi.

I nie ma znaczenia gdzie się kończyło studia i w jakim języku. Chce się pracować w UK to zdaje się IELTS, załatwia papiery i jedzie. I nie potrzeba do tego studiów na ED, bo to jeden wielki przerost formy nad treścią.

• Odpowiedzi 28
  • Wyświetleń 19.2k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• chyba już wiemy jaka jest podstawowa zaleta - może tam pójść każdy, jak się okazuje. W sumie fajnie, że nie trzeba cisnąć do matury, no nie?

• Bez sensu. Za granicę można swobodnie wyjechać po normalnych stacjonarnych studiach. Nie oszukujmy się- na dzień dzisiejszy język angielski jest umiejętnością podstawową której brak jest po prostu kal

Napisano

m90, masz racje ale jednak nie kazdego stac by placic 45tys funtow za studia albo nie kazdy chce pozniej splacac taka pozyczke, nie mowiac juz o kosztach zycia w UK czy jakimkolwiek innym kraju. 

Napisano

m90, masz racje ale jednak nie kazdego stac by placic 45tys funtow za studia albo nie kazdy chce pozniej splacac taka pozyczke, nie mowiac juz o kosztach zycia w UK czy jakimkolwiek innym kraju. 

Ale ja to pisałam w kontekście pracy w UK po studiach, a nie studiowania tam medycyny. Generalnie, chodziło mi o to, że studiowanie po angielsku nie ma żadnego, w moim mniemaniu, sensu ponieważ PWZ jest takie samo, a odkąd Polska jest w UE nie ma żadnych problemów z wyjazdami i nostryfikacją.

Więc po co przepłacać;) A jak już przepłacać to chyba lepiej na studiach w UK niż na śmiesznym ED na polskiej uczelni.

Napisano

Ja się zawsze zastanawiam w jaki sposób osoby z ED u nas w kraju uczą się przeprowadzać wywiad ? Może raz na 500 osób trafi się ktoś ze znajomością angielskiego, ale raczej wątpię, żeby przeciętna emerytka albo małe dziecko były dobrym obiektem do 'przepytania' :-)

Napisano

m90, chodzilo mi tylko i wylacznie o to, ze po ED w teorii student powinnien miec perfekcyjny angielski, co ulatwia pozniej prace, co z tego ze bez problemu uznaja Ci dyplom, zarejestruja w GMC jak pozniej i tak zaden szpital Cie nie zatrudni, poniewaz angielski bedzie zbyt slaby. 

Poza tym teraz w anglii zapowiada sie mala zmiana, test jezykowy, polroczny/roczny okres probny itp. 

Napisano

Wywiadu nie zbierają (przynajmniej ja takie grupy spotkałem) lecz jest im referowany przypadek a oni dokonują badania fizykalnego 

Napisano

Ha, obok mnie na zajęciach z interny ćwiczą dwie grupy z ED. W jednej z nich jest pewne dziewczę, które całkiem przyzwoicie mówi po polskiemu i zbiera wywiad od pacjenta. Co do drugiej grupy, to nigdy nie słyszałem żeby mówili po naszemu. Aż do ostatnich zajęć, gdzie faktycznie coś tam z pacjentem gadali. Ale zbieraniem wywiadu ja bym tego nie nazwał.

Napisano

m90, chodzilo mi tylko i wylacznie o to, ze po ED w teorii student powinnien miec perfekcyjny angielski, co ulatwia pozniej prace, co z tego ze bez problemu uznaja Ci dyplom, zarejestruja w GMC jak pozniej i tak zaden szpital Cie nie zatrudni, poniewaz angielski bedzie zbyt slaby. 

Poza tym teraz w anglii zapowiada sie mala zmiana, test jezykowy, polroczny/roczny okres probny itp. 

Na chwilę obecną wymagany jest IELTS żeby robić tam specjalizację, ktorego zdanie nie jest super trudne jeżeli zna się dobrze język.

Nawet jeżeli okres próbny miałby trwać 2 lata to i tak nie oplaca się studiowac na ED ;)

Napisano

Nie potrzeba IELTS, tak samo jak nie potrzeba go by dostac sie na studia. Jest mile widziany, ale nie konieczny. 

Napisano
  • Autor

Nie spodziewałem się aż takiej dyskusji i tylu różnych opinii, bardzo fajnie się czegoś dowiedzieć. Zapytałem ponieważ zacząłem się interesować ED. Do tej pory myślałem ,że Polacy nie mają możliwości studiowania na ED w Polsce. Po przeczytaniu powyższego wydaje mi się ,że taki Polak na ED będzie wytykany palcami przez tych z 'normalnych' ze studiów stacjo. i niestacjonarnych.