Napisano 1 Październik 201312 l comment_28031 Duża część populacji to sobie korzysta z porad lekarzy za 25 euro. A ciekawego kogo byłoby stać na leczenie na oddziale. Trzeba też wziąć poprawkę, że Ty się pewnie obracasz w środowiskach "bogatych" i może Ci się wydaję, że dużo. A w Polsce bieda, aż piszczy. 10% bezrobocia, 10% pracujących zarabia minimalną (ok. 200 euro netto ), więcej niż połowa pracujących, poniżej średniej (ok. 600 euro netto). A zarabiających powyżej 5 tys. zł (ok. 1250 euro) na rękę w Polsce jest 750 tys. osób. Czyli to śmiech po prostu. A co do kosztów własnych NFZ wynoszą one ok. 1% środków na ochronę zdrowia. Uważasz, że to dużo? Prywaciarze mają mniejsze? Zgłoszenie
Napisano 1 Październik 201312 l comment_28032 Mógłbyś jakieś źródło do tego 1% podać bo ja słyszałem/czytałem że więcej (ile podam kiedy odnajdę tekst źródłowy) Nie obracam się w środowisku bogatych tylko przeciętnym (ok średniej krajowej ) 10% pracujących zarabia minimalną (ok. 200 euro netto ) Z wszelkich wiadomych mi źródeł to w 2013 pensja minimalna wynosi 1600 a w 2014 wzrośnie do 1680 Czyli teraz oscyluje w graniach 1180 zł netto wiec wg dzisiejszych średniego kursu Euro jest to ok 280 euro a nie 200 Chodź mało znam osób z pensją minimalna więszkość bliżej średniej Nie stwierdziłem , że dużą cześć stać na leczenie szpitalne prywatne ale że większość znanych mi osób korzysta z wizyt prywatnych do kilku razy w roku bądź odpłatnej diagnostyki Wiec wyższa stawka zdrowotna bądź współudział w kosztach leczenia byłby do przełknięcia bo "nieformalnie" ma on miejsce już teraz Zgłoszenie
Napisano 1 Październik 201312 l comment_28034 Dobrze niech będzie 280 euro. Chciałem tylko pokazać, że 20% populacji zdolnej do pracy żyje za jakieś grosze (chyba 80 euro nie robi tu znaczącej różnicy). A trzeba doliczyć tutaj jeszcze rencistów i emerytów, lol. Co do kosztów NFZ: http://www.nfz.gov.pl/new/?katnr=0&dzialnr=2&artnr=5578 Zgłoszenie