Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

MedFor.me - Medycyna. AI. Obiektywnie

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rozpoczęcie nauki "na własną rękę"

Featured Replies

Napisano

Witajcie,
piszę do Was jako do starszych i bardziej doświadczonych. Kończę obecnie I rok lekarskiego, wcześniej studiowałam neurobiologię na Uniwersytecie Jagiellońskim, niestety tylko przez rok. Uzmysłowiło mi to jednak, że neuronauki są w kręgu moich zainteresowań.
W związku z tym mam pytanie. Czy studenci II roku mogą przystępować do kół naukowych tzw. "zaawansowanych", czyli bez uprzedniego zaliczenia przedmiotu zainteresowań koła (vide neurologia?). Jakiejś gruntownej wiedzy w tym zakresie też nie mam, jednak chciałabym się wgłębić w tę tematyke jeszcze bardziej. Czy jest możliwe, że mnie do takiego koła przyjmą? Jakie są wymagania?

Napisano

Zaliczenie przedmiotu nie ma nic wspólnego z uczęszczaniem na koło o danej tematyce. Wątpię jednak aby Ci pozwolili uczęszczać na jakiekolwiek koło kliniczne gdy będziesz na drugim roku. Zazwyczaj koło naukowe zaznacza od którego roku studiów zaprasza. Wynika to w moim mniemaniu z tego, że aby cokolwiek wynieść z takiego koła trzeba mieć gruntowne podstawy z nauk podstawowych medycyny i posiadać jakąkolwiek umiejętność badania fizykalnego. Ale nie jest to regułą, sam chodziłem na drugim roku na koło kliniczne z przedmiotu z piątego roku studiów. Zatem najlepiej sprawdzić, zapytać u źródła.

Napisano

Najlepiej będzie jak znajdziesz przewodniczącego koła i się go o to zapytasz. Nie wiem jak jest na CMUJ, ale na WUMie nie ma często problemów, żeby już po I roku pójść na niektóre kliniczne koła naukowe. Niektóre koła wymagają testu wstępnego, niektróe nie, przynajmniej u nas.Oczywiście często jest to niemożliwe, niemniej jednak znam osoby z II roku, które chodzą na koła neurochirurgiczne, psychiatryczne czy endokrynologiczne. Oczywiście odpowiedz sobie najpierw na pytanie jak dobrze stoi Twój poziom wiedzy podstawowej, niestety, ale większość tematów poruszanych na kołach zahacza o tematyke patofiz/patomorf i farmakologii, co oczywiście dla studentów wczesnych lat jest trochę czarną magią.

Ale spróbuj oczywiście :smile:

Napisano

zazwyczaj można, byle była większa widownia na fascynujących prelekcjach podczas spotkań koła. Nikt legitymacji nie sprawdza przecież. Pytanie tylko na co i po co? O ile chodzenie na koło chir. na 2 roku da się przeżyć i coś z tego mieć, o tyle wszelkie koła internistyczne, a neurologiczne to już w ogóle wymagą gruntownie znać przedmiot. Ja sobie nie wyobrażam chodzić na nie, nie mając o neurologii bladego pojęcia, bo tam to pojęcie nie stanie się większe.

Napisano
  • Autor

OK, dzięki, trochę rozjaśniliście mi sprawę. Zatem jeżeli nie na kole, to jak i gdzie mogę działać, by swoją wiedzę w tym zakresie rozwijać? Uczyć się w domu po prostu z podręczników dla starszych lat?

Napisano

jak będziesz sama do czytywać i się tematem interesować to koło jak najbardziej, tylko komu się chce tak robić na 2 czy 3 roku. WIększość chodzi, by tylko chodzić mając z tego zerowy pożytek/.

Napisano
  • Autor

tylko komu się chce tak robić na 2 czy 3 roku. 

Mnie  :mrgreen: 

Dziękuję za odpowiedzi!

Napisano

Tak naprawdę wszystko zależy od uczelni i od koła. Ja przez kilka lat należałem do koła onkologicznego, i ludzie z 2 roku studiów też do niego należeli, udzielali się, organizowali konferencje, pisali pracę. Musisz się dowiedzieć w konkretnym kole, które Cię interesuje jak to wygląda.

• 2 months later...
Napisano

Ja zaczęłam na onkologiczne na 2 roku, może będę chodzić dalej. Byłam raczej słuchaczem, ale to było całkiem fajne doświadczenie. Jeśli możesz, to zaczynaj jak najwcześniej, nic nie zaszkodzi.