Napisano 17 Sierpień 201312 l comment_27623 Dokładnie tym samym, co po skończeniu "cywilnego" wydziału lekarskiego - lekarzem, tylko po innym wydziale. Nie ma prawie żadnej różnicy. Zgłoszenie
Napisano 17 Sierpień 201312 l comment_27629 Aha spoko O.o dzięki za wyjaśnienie, nie wiedziałem, że są takie cuda btw są studia woj-lek-dent? żołnierzom też się przecież psują zęby. Zgłoszenie
Napisano 18 Sierpień 201312 l comment_27634 Witam wszystkich czytających mój temat, który dla wielu będzie się wydawał dość głupi i niepotrzebny. Jednak dla mnie jest to istotne. Chciałabym usłyszeć kilka opinii na temat studiowania dwóch kierunków jednocześnie, czy to jest realne? Od niepamiętnych czasów chciałam studiować medycynę, lecz od dłuższego czasu myślę nad aktorstwem. Wiem, że są to sprzeczne kierunki, ale nie potrafię się zdecydować. Czy jest szansa na pogodzenie tego, wiem, że nie byłoby to łatwe, ale czy jest to możliwe ? Z góry dziękuję za odpowiedzi, pozdrawiam W tej chwili jest zdaje się tak że bezpłatnie możesz studiować przez 5 lat za każdy rok ponad to musisz zapłacić z własnej kieszeni jak za studia niestacjonarne - to jeśli chodzi o aspekt formalny. A tak poza tym to uważam że jeśli ktoś robi wszystko to nie robi nic dobrze, specjalizacja jest potrzebna by być dobrym ekspertem. Jeśli interesuje cię aktorstwo możesz się zapisać do kółka aktorksiego przy jakimś teatrze i realizować to zainteresowanie jako hobby. Zgłoszenie
Napisano 18 Sierpień 201312 l comment_27636 Witam wszystkich czytających mój temat, który dla wielu będzie się wydawał dość głupi i niepotrzebny. Jednak dla mnie jest to istotne. Chciałabym usłyszeć kilka opinii na temat studiowania dwóch kierunków jednocześnie, czy to jest realne? Od niepamiętnych czasów chciałam studiować medycynę, lecz od dłuższego czasu myślę nad aktorstwem. Wiem, że są to sprzeczne kierunki, ale nie potrafię się zdecydować. Czy jest szansa na pogodzenie tego, wiem, że nie byłoby to łatwe, ale czy jest to możliwe ? Z góry dziękuję za odpowiedzi, pozdrawiam W tej chwili jest zdaje się tak że bezpłatnie możesz studiować przez 5 lat za każdy rok ponad to musisz zapłacić z własnej kieszeni jak za studia niestacjonarne - to jeśli chodzi o aspekt formalny. no chyba nie, to byłoby bez sensu, bo trzeba by było płacić za ostatni rok medycyny, będąc na stacjonarnych, więc myślę, że to niemożliwe i nie dotyczy kierunków trwających ponad 5 lat. Zgłoszenie
Napisano 18 Sierpień 201312 l comment_27637 Alina, co do pierwszej części Twojej wypowiedzi to faktycznie jest to niemożliwe, w końcu sześcioletnia medycyna stacjonarna jest w całości bezpłatna, co Sanatana zauważyła była. Co do drugiej części, dotyczącej jakiś kół przy teatrach, to wg mnie jest to rozwiązanie bardzo dobre, może nawet lepsze niż studiowanie drugiego kierunku. Ale czy takie kółka w ogóle istnieją? Ja nie wiem : ) Zgłoszenie
Napisano 18 Sierpień 201312 l comment_27639 no chyba nie, to byłoby bez sensu, bo trzeba by było płacić za ostatni rok medycyny, będąc na stacjonarnych, więc myślę, że to niemożliwe i nie dotyczy kierunków trwających ponad 5 lat. W ustawie wszystko opiera się na ECTSach. Studentom studiów jednolitych magisterskich pięcioletnich przysługuje co najmniej 300 pktów. Jeśli studia jednolite trwają 6 lat to limit jest odpowiednio większy i wynosi 360 pktów. Za drugi kierunek student musi zapłacić (bo nie ma na niego darmowych ECTSów) chyba, że będzie miał stypendium rektora dla najlepszych studentów. Może dlatego, że życie ma się jedno a marzeń wiele ? I tak jak ja, ludzie nie mogą się zdecydować a nie chcą rezygnować z żadnego marzenia Czasami jest na odwrót i to marzenie rezygnuje z ludzi Znam wiele osób, które chciały być lekarzami, ale na studia się nie dostały. Jeszcze takie pytanie, które już zadałam wcześniej, lecz nie uzyskałam odpowiedzi, na którym roku medycyny rozpocząć aktorstwo? Na którym roku będzie najlepiej, patrząc na trudność z zorganizowaniem czasu i nauką ? Takie planowanie nie bardzo ma sens - ze względu na tłumy, które szturmują szkoły aktorskie (50 osób na miejsce) możesz się po prostu nie dostać za I razem i wszystko się skomplikuje. Zgłoszenie