Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

MedFor.me - Medycyna. AI. Obiektywnie

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

kawa + gorzka czekolada = śpioch?

Featured Replies

Napisano

Ktoś mi kiedyś powiedział, że wypicie kawy i jedzenie gorzkiej czekolady sprawia, że chce się spać. Wydało mi się to mało możliwe, ale coś w tym jest, bo nawet jak z kawą połącze jakąkolwiek czekolade to zaraz jestem gotowy do spania ;)

Wiecie o co w tym chodzi?

• 2 weeks later...
Napisano

Może to siła sugestii. Ciekawe, nie wiem jak to wyjaśnić na "logikę" powinny pobudzać, a nie usypiać. Jedynie: gdzieś czytałem, że u osób starszych niewielkie dawki kofeiny, poprzez poszerzenie naczyń mózgowych i poprawę krążenia mózgowego, pomagają w zasypianiu. 

W czekoladzie masz teobrominę (rozszerza oskrzela i obniża RR - może to jakoś  wpływa "nasennie" ) ta działa jak kofeina - tylko słabiej, dłużej i obwodowo. 

Napisano

Gościu- jesteś na medycynie- już zawsze będziesz niewyspany i gotowy do spania. Z czekoladą czy bez :P

Napisano

Tak włąsnie . Wiec pij ta kawe bez czekolady to wiecej sie nauczysz ;D 

Odnośnie tematu to nie wydaje mi sie żeby to tak działało

• 8 years later...
Napisano

W sumie ja nie miałem jeszcze nigdy takich objawów i znaczeni gorzej się czuję jeśli nie wypiję rano mojej ulubionej kawy. Na całe szczęście niedawno zamówiłem sobie ją ze strony https://www.nespresso.com/pl/pl/ więc teraz nie muszę się w ogóle martwić, że mi jej zabraknie.

• 10 months later...
  • 2 years later...
Napisano

Kapsułki kawowe to idealne rozwiązanie dla osób, które oczekują szybkiego i prostego sposobu na przygotowanie aromatycznego napoju. Przy wyborze warto zwrócić uwagę na kompatybilność z ekspresem oraz preferencje smakowe. Na stronie https://sklepagm.pl/kawa-w-kapsulkach/ można znaleźć szeroką ofertę kaw, które zaspokoją potrzeby nawet najbardziej wymagających użytkowników. Dzięki temu można łatwo znaleźć ulubione smaki i zapewnić sobie chwilę relaksu z filiżanką kawy.