Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

MedFor.me - Medycyna. AI. Obiektywnie

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

Napisano

I jak wrażenia? Są szanse na dobry wynik lub poprawienie starego? Według was dużo pytań było dziwnych, trudnych, niejednoznacznych, błędnie napisanych? Kiedy spodziewać sie wyników?

Napisano

Poziom pytań nie był najgorszy, było trochę dziwnych i do zgłoszenia. Przede wszystkim autorom pytań przydałyby się konsultacje językowe, żeby potrafili precyzyjnie formułować o co im chodzi ;) Nie liczę na jakiś super wynik, ale dramatu też być nie powinno.

Pani z CEM mówiła, że wyniki mają być w czwartek - 7 dni upływa w piątek czy sobotę (tzn. czy dzień egzaminu liczy się do tych 7 dni)?

Napisano
  • Autor

Moje koleżanki twierdziły, że na sali ktoś mówił, że wyniki będą jutro (czyli dziś). Nie bardzo chciałem w to wierzyć. Potraktowałem to jako dowcip mózgu otumanionego katecholaminami :P

Słyszałem coś o czwartku a o piątku/sobocie słyszę po raz pierwszy. Wyniki będą pewnie w "swoim czasie" :)

Jak próbuję ogarnąć te pytania na konsylium to wychodzi całkiem niezły wynik - szacunkowo od 60 do 80 procent ;P

Napisano

Ja też słyszałam o czwartku. Pytam o ten piątek - sobotę, bo 7 dni mają chyba maksymalnie. Dzisiaj to nierealne, bo do 3. dnia można zgłaszać, więc 4-7 dni poczekamy :)

Napisano

W Łodzi dyrektor CEMu powiedział, że postarają się dać wyniki do połowy przyszłego tygodnia - do poniedziałku przyjmują zastrzeżenia, teoretycznie mają 3 dni na ich rozpatrzenie, ale chcą to zrobić szybciej.

Kilka pytań było faktycznie do odrzucenia, swoje zastrzeżenia już złożyłem i sądzę że chyba nie tylko ja ;)

Napisano
  • Autor

co mi się nasunęło po tym LEku a dotyczy zgłaszania zastrzeżeń.

Np jest pytanie które 95% osób odczyta jako łatwe i zaznaczy odp A. Tymczasem w kluczu jest inna odpowiedź np B bo autor ma taki pogląd na sprawę albo ukryje w treści jakiś "niby-haczyk". Ponieważ nie wzbudziło kontrowersji nikt go nie zgłosi. Co za tym idzie nie zostanie unieważnione a my nigdy nie dowiemy się na czym straciliśmy jeden punkt.

Myślę, że powinniśmy zawsze zgłaszać wszystkie pytania z adnotacją, że podana odpowiedź jest niepoprawna. Wtedy przynajmniej ktoś je przeanalizuje - zdaje się, że w CEM do tego celu jest powołana komisja. Wtedy jest szansa na wyeliminowanie głupich błędów i poprawa jakości pytań.

Natomiast nie popieram dorabiania do wszystkich pytań drugiego dna. One w większości przypadków są bardzo proste - wystarczy kojarzyć kilka słów-kluczy, żeby podać prawidłową odpowiedź.

A jak czują się ci z Was którzy poprawiają LEK? Jest szansa na lepszy wynik czy okres stażu bardzo wpływa na zapomnienie?

Napisano

no właśnie - ja wyszedłem w przeświadczeniu, że było dość prosto, ale przeświadczenie to zmieniło się jak zacząłem czytać dyskusje na konsylium24 odnośnie paru pytań, które wydawały mi się oczywiste wręcz. Jak na brak specjalnej nauki do tego podejścia to liczę, że i tak najgorzej nie będzie, ale poczekam do wyników bo mogę się zaskoczyć. Pytania niektóre banalne, niektóre bardzo chamskie wręcz.

A i spotkałem się z opinią, że czym dalsze podejście tym trudniej poprawić. Pewnie są wyjątki, ale wśród moich znajomych reguła ta się potwierdza.

Napisano

dla mnie był fatalny, ten z lutego był wg trudny, ale jak się okazało wrzesień nie był wcale łatwiejszy...
Rzekomo II grupa była o niebo łatwiejsza, jak wylądowałam w 2 ławce i dostałam I grupę to nie spodziewam się cudu nad Wisłą :/
Ma ktoś zebrane te pytania tak jak z lutego '13?

Napisano

Przy zapisywaniu jest informacja, że w październiku będą znane miejsca egzaminu lutowego, możliwe, że też podadzą termin.