Napisano 24 Grudzień 201312 l comment_28625 dla niezorientowanych - teraz jest nowa podstawa programowa z fizyki i naukę zaczyna się w 1 klasie od grawitacji i astronomii, czyli od dupy fizyki strony. Dzieciaki uczą się obliczać paralaksę, co im się nigdy do niczego nie przyda i nawet na rozszerzeniu tego nie było a nie rozumieją co to jest wektor. Także fizyka już kompletnie traci na znaczeniu w liceum, tym bardziej w klasach biolchem, bo wszędzie na uczelnie medyczne wprowadzili matematykę zamiennie lub zupełnie zamiast fizyki. Liceum trzeba przeżyć, ot co. Z beznadziejną fizyką i chemią, na której uczycie się o ubraniach (sic!)... W ogóle by mnie nie zdziwiło, gdyby przez 3 lata nie dowiedzieli się, co to efekt Dopplera PS. Fizyka nie odsiewa niemyślących, naprawdę nie wiem, czemu jeszcze są ludzie, którzy tak myślą. Chyba za mało poznaliście swoich kompanów z roku Zgłoszenie
Napisano 25 Grudzień 201312 l comment_28626 Nie wiem skąd ta dyskusja nad fizyką - czy ktoś kto zda na maturze fizykę ma jakieś ulgi na studiach względem tych co nie zdawali jej? Bo cały czas mi się wydawało, że zarówno osoby ze zdaną fizyką jak i bez niej muszą przejść tą samą drogę, zaliczyć te same egzaminy. Chyba, że się mylę? Zgłoszenie
Napisano 26 Grudzień 201312 l comment_28629 SaNataANa - tak, co do tego, że fizyka nie odsiewa niemyślących to masz rację, uświadomiłam to sobie już zaraz po napisaniu tego postu. Daniel Whaib - nie chodzi o żadne ulgi tylko o podstawy pozwalające zrozumieć np biofizykę. Zgłoszenie
Napisano 26 Grudzień 201312 l comment_28630 SaNataANa - tak, co do tego, że fizyka nie odsiewa niemyślących to masz rację, uświadomiłam to sobie już zaraz po napisaniu tego postu. Daniel Whaib - nie chodzi o żadne ulgi tylko o podstawy pozwalające zrozumieć np biofizykę. Tak czy siak - jak chcesz przejść dalej musisz zdać biofizykę, aby zdać biofizykę musisz coś z niej zrozumieć, innej drogi nie ma. A to czy ktoś zdawał fizykę czy nie to już indywidualna sprawa dla każdego. Na ten przykład mamy na roku magistra fizyki (z UW). I co? I nico - biofizykę zdawał w 2 terminie. Zgłoszenie
Napisano 6 Styczeń 201412 l comment_28693 Biofizyka biofizyce nierówna, czasem to podstawy fizyczne procesów biologicznych, a czasem wkuwanie jakichś dziwnych wzorów. Można to zdać nie ogarniając fizyki zupełnie. Zgłoszenie
Napisano 19 Maj 201411 l Autor comment_29621 Do steku pytań dorzucę jeszcze jedno. Koleżanka mnie uświadomiła, że pakuję się na mat rozszerzoną mając w szkole podstawy+mat stosowaną. Moje pytanie brzmi: czy dam radę zdać rozszerzony z wiedzą podstawową i przerobionym repetytorium o materiale rozszerzonym, czy lepiej pomyśleć nad korkami? Zgłoszenie
Napisano 19 Maj 201411 l comment_29622 Nie wiem, jak to z repetytorium, bo takowego w rękach nie miałam, ale podręcznik plus zbiór zadań powinien wystarczyć. I trochą samozaparcia. Zgłoszenie