Napisano 22 Sierpień 201114 l comment_3137 Temat, dzięki któremu możesz uzyskać szybko odpowiedź na temat interesujących Cię zagadnień. Szybko, prosto i wygodnie. Bez zaśmiecania forum. Oczywiście dotyczy tylko wątków do których wyjaśnienia wystarczy krótsza bądź dłuższa odpowiedź. Jeśli interesuje Cię szerzy problem, masz w związku z nim pytanie i chciałbyś, aby wywiązała się dyskusja na jego temat załóż odrębny temat. Zgłoszenie
Napisano 22 Sierpień 201114 l comment_3139 Witam. Czy ktoś kompetentny mógłby odpowiedzieć mi na pytanie jakie w końcu zapadły ustalenia na temat LEPu i stażu? Jestem studentem IV roku, czy te zmiany mnie obejmą? Z góry dziękuje za odpowiedź. Zgłoszenie
Napisano 22 Sierpień 201114 l comment_3140 Witam. Czy ktoś kompetentny mógłby odpowiedzieć mi na pytanie jakie w końcu zapadły ustalenia na temat LEPu i stażu? Jestem studentem IV roku, czy te zmiany mnie obejmą? Z góry dziękuje za odpowiedź. Z dniem 1 lipca 2011 roku, czyli wraz z wejściem w życie nowelizacji ustawy o zawodach lekarza i lekarza dentysty, wprowadzone zostaną zmiany w systemie kształcenia. Nowelizacja spowoduje skrócenie procesu kształcenia podyplomowego, przez co umożliwi szybsze wejście lekarzy i lekarzy dentystów do systemu opieki zdrowotnej, a w konsekwencji zwiększy dostęp pacjenta do świadczeń zdrowotnych. Cele te zostaną osiągnięte poprzez likwidację stażu podyplomowego, zmiany w zakresie przeprowadzanych dotąd LEP-u i LDEP-u oraz wprowadzenie nowego systemu odbywania specjalizacji. Staż podyplomowy zostanie po raz ostatni zorganizowany dla zawodu lekarza 1 października 2017 roku, a dla zawodu lekarza dentysty 1 października 2016 roku. Zatem zmiany w kształceniu obejmą osoby rozpoczynające studia z dniem 1 października 2012 roku. Likwidacja stażu podyplomowego pociągnie za sobą konieczność dokonania zmian w programach kształcenia na kierunkach lekarskim i lekarsko-dentystycznym, w szczególności poprzez wprowadzenie przedmiotów klinicznych w formie praktyk zawodowych, czyli poniekąd włączenie stażu podyplomowego w tok studiów medycznych. Szczególny nacisk położony zostanie na praktyczne przygotowanie do wykonywania zawodu lekarza i lekarza dentysty już na etapie studiów. Dotychczas organizowane LEP i LDEP zastąpione zostaną Lekarskim Egzaminem Końcowym i Lekarsko-Dentystycznym Egzaminem Końcowym, wieńczącymi studia medyczne. Pierwszy Lekarski Egzamin Końcowy oraz Lekarsko-Dentystyczny Egzamin Końcowy zostanie przeprowadzony w 2013 roku. Złożenie z wynikiem pozytywnym LEK-u albo LDEK-u będzie jednym z warunków uzyskania prawa wykonywania zawodu, a wynik egzaminu będzie podstawą kwalifikacji w staraniach o specjalizację. Lata 2011 i 2012 będą ostatnimi, w których LEP oraz LDEP będą przeprowadzane na dotychczasowych zasadach. Nowelizacja ustawy o zawodach lekarza i lekarza dentysty wprowadzi modułowy system specjalizacji z jednoczesną zmianą dotychczasowego podziału specjalizacji na podstawowe i szczegółowe. Szkolenie specjalizacyjne w określonej dziedzinie medycyny stanie się szkoleniem modułowym. Będzie składać się z modułu podstawowego, odpowiadającego podstawowemu zakresowi wiedzy teoretycznej i umiejętności praktycznych z danej dziedziny medycyny albo wspólnego dla pokrewnych dziedzin medycyny, a także z modułu specjalistycznego, odpowiadającego profilowi specjalizacji, w którym lekarz może kontynuować szkolenie specjalizacyjne po ukończeniu określonego modułu podstawowego. Drugą możliwością będzie odbywanie modułu jednolitego, właściwego dla danej specjalizacji. Wprowadzenie tak szerokich zmian w systemie kształcenia lekarzy i lekarzy dentystów pozwoli wyeliminować problemy dotyczące kadry lekarskiej, a w szczególności problem jej deficytu i zagrożenia tzw. luką pokoleniową, przede wszystkim wśród lekarzy specjalistów. Podsumowując, w Twoim przypadku: będziesz musiał zdawać LEK, będziesz miał obowiązkowy staż. Zgłoszenie
Napisano 7 Sierpień 201312 l comment_27548 Jestem zorientowany wiem jak powinno się uczyć z czego i tak dalej ple ple ple, mówiłem to wiele razy więc prosze o konkretną odpowiedź bez żadnych uwag na temat interpunkcji ,mój i próśb tłumaczenia się przeze mnie.Czy jest coś (oczywiście oprócz książek) na co przyszły student medycyny zaczynający 2 klase LO może wydać pieniądze(kwota niedużą i niemała ok. 800) wydać zawczasu na jakiś model anatomiczny, może tzw"pomoc naukowa", albo oszczędzać na studia?Jakieś sugestie? Zgłoszenie
Napisano 7 Sierpień 201312 l comment_27550 Tak szczerze ? Pakiet TV z kanałami popularnonaukowymi Zgłoszenie
Napisano 8 Sierpień 201312 l comment_27551 Albo na piwo. Nie ma sensu w ogólniaku kupować jakichkolwiek pomocy naukowych, których potencjalnie korzystałbyś na studiach. W szkole masz się przygotować do matury, która pozwoli Ci się dostać na studia, więc wyżej nerek nie podskakuj ; ) Zgłoszenie
Napisano 23 Wrzesień 201312 l comment_27928 Macie może jakieś sugestie odnośnie nauki w liceum? Jak się uczyć w drugiej i trzeciej klasie?Oprócz przerabiania tego co jest w szkole dodać coś jeszcze zajęcia dodatkowe?Wiadomo że najważniejsza jest matura i rozwiązywanie arkuszy z rozszerzonej biologii i chemii?Może nie trzeba umieć całego materiału tylko głównie skupić się na rozwiązywaniu arkuszy? Zgłoszenie
Napisano 24 Wrzesień 201312 l comment_27935 Rozwiązywanie arkuszy to absolutna konieczność i podstawa, ale samo w sobie nie wystarczy. Dobrze jest się zorientować kto układa testy maturalne i czy nie jest zamieszany w jakiś podręcznik z tego, co kojarzę, w moich czasach było tak z podręcznikami MAC z biologii. Nie wiem czy jest sens zagłębiać się w jakieś pozaprogramowe szczegóły (chyba, że coś Cię szczególnie interesuje), bo, paradoksalnie, możesz przekombinować. Pamiętaj, że maturę pisze się pod klucz i ten klucz nie zakłada, że znasz przedmiot lepiej niż wymaga tego program nauczania. Zgłoszenie
Napisano 18 Październik 201312 l comment_28123 Jeśli masz jakieś problemy z przyswojeniem materiału to ewentualnie jakieś korki, inaczej nie. Uczyć się tego, co wymagane jest na maturę zgodnie z rozpiską, więcej nie, chyba że cię to interesuje. Lepiej nie przekombinowywać. Robić zadania i arkusze i sprawdzać z kluczem (można podejść do jakiegoś korepetytora, żeby pomógł sprawdzać arkusze. Najlepiej takiego, który jest jednocześnie egzaminatorem). Zgłoszenie