Napisano 10 Październik 201114 l comment_3978 Biofizyke i mikrobiologie- za sposób traktowania studentów: wyzwiska i ciągłe 'mówienie' do nas, jakbyśmy mieli uszkodzony aparat słuchowy, oceniam na największą porażkę UMP. Najlepszy? Fakultet patofizjologia narządu ruchu- maksymalnie praktycznie, maksymalnie dydaktycznie, maksymalnie miło. Zgłoszenie
Napisano 15 Październik 201114 l comment_4135 Najlepszy: Biologia medyczna i Histologia Najgorszy: Biofizyka, ale to za formę egzaminu (kucie, kucie, kucie 180 zagadnień). Zgłoszenie
Napisano 15 Październik 201114 l comment_4139 Ja dla odmiany lubiłem immunologię Ne lubiłem za to gastro za sprawą naszego asystenta - wyglądem i zachowaniem potwierdzał, że gastro to w 100% kupy z d**py. Zgłoszenie
Napisano 15 Październik 201114 l comment_4156 najlepszy: anatomia, onkologia najgorszy: diagnostyka laboratoryjna na katedrze biochemii - porażka Zgłoszenie
Napisano 15 Październik 201114 l comment_4163 jak do tej pory (może mi się jeszcze odmieni ) najbardziej nienawidzę histologii i zakładu prowadzącego. Nikt nic nie wie, zasady niejasne, pytania z przysłowiowej d*py, sam przedmiot na kucie do oporu...histologii mówię nie. Z ulubionych to chyba do tej pory anatomia (mimo że obszerna), pnmk (w końcu jakieś praktyczne zajęcia, taka odmiana od masy teorii ), może coś mnie olśni jeszcze w tym roku Zgłoszenie
Napisano 15 Październik 201114 l comment_4167 Jak widzę wszyscy kochają histologię. Ja sama nie mogłam narzekać na asystenta, ale sam przedmiot przyprawiał mnie o drgawki. Do tej pory nie wiem jakim cudem uniknęłam piekła poprawek. A najlepsza była historia medycyny: nic do nauki i fajna rozmowa z profesorem, aż współzdający zaczęli mnie kopać, żebyśmy skończyli. Potem kazał podac indeksy i przypomniałam sobie, że to egzamin. A na serio: nawet jeśli jakiś przedmiot jest ciekawy, to nie ma na niego czasu. Wszystko szybko, szybko, bo zaraz następna grupa, spektrofotometr trzeba zająć, bo nam nie zaliczą, każdy robi co innego i odpisuje się wyniki do ćwiczeń, bo nie ma czasu. Żaby puścili nam na filmie, bo nie ma czasu, pieniędzy i ekolodzy się czepiają. Jedyne praktyczne spokojne zajęcia miałam w zaciszu własnej kuchni krojąc na kawałki świńskie serca, a potem zastanawiając się, kto w bloku ucieszyłby się z torby krwawych strzępów. Zgłoszenie
Napisano 15 Październik 201114 l comment_4169 mnie poraża nacisk na pierwszą pomoc na naszej uczelni...coś co powinniśmy mieć w małym palcu trwa po 3 ćw co roku, a taka durna histologia jest cały rok...ach, dziwny ten świat.. Zgłoszenie
Napisano 17 Październik 201114 l comment_4242 lubiłem: biochemię (wiem dziwne, dla strasznie szybko wchodziła mi do głowy), farmakologię, internę nie lubię: histologii, patomorfologii, immunologii i badziewi typu chemia medyczna, epidemiologia etc. Zgłoszenie
Napisano 20 Październik 201114 l comment_4327 Na początku tej dyskusji wspomniałem o najgorszym według mnie przedmiocie na studiach, czyli histologii. Teraz pora na pare pozytywnych słów na temat bardzo ciekawego przedmiotu, który na łódzkim UMEDZie jest nowością. Chodzi o PNMK czyli Podstawy Nauczania Medycyny Klinicznej, przedmiot zwany przez niektórych Przenajświętszej panny Marii Klinicznej. Jest to przedmiot,który zaczyna się w drugim semestrze drugiego roku a kończy egzaminem w pierwszym trzeciego.Zajęcia podzielony były na 12 tematów: 6 jednym, 6 w drugim semestrze. Obejmują najważniejsze zagadnienia takie jak EKG, cewnikowanie i badanie per rectum, badanie ginekologiczne i badanie piersi, wywiad, badanie okulistyczne, badanie brzucha, klatki piersiowej, szycie chirurgiczne. Z resztą zobaczcie sami: [url=http://www.umed.lodz.pl/znpmk/]http://www.umed.lodz.pl/znpmk/ Bardzo fajny, pozytywny przedmiot. Jedyną jego wadą był bardzo nierówny i niesprawiedliwy egzamin, ale i tak PNMK wspominam dobrze. Zgłoszenie
Napisano 20 Październik 201114 l comment_4330 A co takiego było w tym egzaminie? Badanie piersi było fajne- gdyby normalne guzki i węzły zachowywały się jak te w modelach to nie byłoby szans na przeoczenie. Zgłoszenie