Napisano 25 Listopad 201411 l comment_30477 W ostatnich dnia trafiłem na informacje prasowe o prawie pewnym już(bo o takich planach mówiło się od lat) otwarciu kierunku lekarskiego w Kielcach i Rzeszowie. Skłania to do dyskusji: Czy studencki takich uczelni będą mieli dostęp do odpowiedniego zaplecza klinicznego ? Czy poziom kierunku lekarskiego na uczelniach niemedycznych oraz bez żadnej tradycji/doświadczenia w tym zakresie będzie zbliżony do innych uczelni ? Zgłoszenie
Napisano 26 Listopad 201411 l comment_30482 Jak ściągną kadrę z doświadczeniem, to czemu nie. Sporo asystentów na klinikach starych uczelni nie ma doświadczenia dydaktycznego, a to przecież oni uczą najważniejszego. Poza tym Olsztyn pokazuje, że chociażby na LEKu sobie poradzili. Zgłoszenie
Napisano 26 Listopad 201411 l Autor comment_30483 LEK jest ważny przy rekrutacji na specjalizację ale czy optymalnym wskaźnikiem wiedzy i umiejętności oracz czy na jego wyniki w poszczególnych ośrodkach wpływa jedynie wiedza piszących go- tu są bardzo podzielone zdania. Zgłoszenie
Napisano 26 Listopad 201411 l comment_30487 Pewnie, że LEK nie jest idealny. Ale jest chociaż jakimś wyznacznikiem przygotowania. Na razie lepszego nie ma. Jak olsztyńscy lekarze trochę popracują, to będzie można oceniać. Zgłoszenie
Napisano 26 Listopad 201411 l comment_30489 Oni (władze w Rzeszowie czy Kielcach) naiwnie wierzą, że jeśli otworzą uczelnię medyczną w swoim mieście to to w magiczny sposób zwiększy liczbę lekarzy w danym regionie. Niestety, wszyscy wiemy co jest najważniejsze - liczba rezydentur. I jeśli tych będzie nadal tyle co kot napłakał, to sytuacji nie zmieni nawet 10 nowo otwartych wydziałów lekarskich... Zgłoszenie
Napisano 26 Listopad 201411 l comment_30490 Albo ludzie spierdolą do Warszafki w poszukiwaniu lepszego życia Zgłoszenie
Napisano 26 Listopad 201411 l Autor comment_30492 Co po lekarzach przy niskich kontraktach- będą stać i mówić "proszę do stycznia dożyć" Zgłoszenie
Napisano 26 Listopad 201411 l comment_30493 Co po lekarzach przy niskich kontraktach- będą stać i mówić "proszę do stycznia dożyć" to, że chociaż prywatnie będzie można pójść teraz to nawet na takie wizyty trzeba się umawiać na kilkanaście dni do przodu Zgłoszenie
Napisano 30 Listopad 201411 l comment_30495 A ja widziałem, że w Zielonej Górze chcą już lekarski robić... Według mnie to do niczego nie prowadzi. Rozmienianie na drobne aktywów nie zwiększa. Zgadzam się, że jest to owoc nadmiernej ambicji lokalnych władz, niepotrzebna produkcja etatów i w konsekwencji obniżanie jakości absolwentów medycyny. Zgłoszenie
Napisano 30 Listopad 201411 l comment_30496 W Radomiu mają otwierać lekarski. To jest dopiero debilny pomysł Zgłoszenie