Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

MedFor.me - Medycyna. AI. Obiektywnie

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ile powienien zarabiać lekarz?

Featured Replies

Napisano
Dnia 29.09.2011 at 23:37, Mr.H napisał:

Moim zdaniem, osoba w której ręce powierzane jest życie (chyba coś cennego) drugiej osoby, powinna mieć adekwatne wynagrodzenie do odpowiedzialności

(...)

Jak dla mnie dobrym tak "ok" to 5k po studiach, 8-10k w trakcie specki i >10k po.

Nie tylko lekarze odpowiadają za ludzkie życie, kierowcy peakesów również, ciekawe czy wg Ciebie kierowcy pekaesów też powinni zarabiać powyżej 10 tys.?

Dnia 17.10.2011 at 15:30, DAnio napisał:

Hypersonic, bardzo fajna i trafna wypowiedź. Nikt nie mówi, że chcemy życ w luksusach nie wiadomo jakich

To jest bardzo fajna wypowiedź szczególnie w kontekście, co pisze hypersonic :

Dnia 16.10.2011 at 23:22, hypersonic napisał:

Lekarz powinien zarabiać tyle: by pracując nie wiele -aby się nie przepracować(w sensie zmęczenia) , by nie gonić z czasem bo kolejny pacjent=kolejne punkty NFZ tylko móc poświecić mu pełną uwagę , by nie biegać po kilku miejscach pracy ,

a mimo to żyć premium (dom- ładny , ze szlachetnych materiałów na działce na tyle dużej by był kawałek ogrodu w zacisznym miejscu/fajny kilku pozimowy apartament bez kredytu na kilkadziesiąt lat , pasje- by ograniczała nas wyobraźnia a nie koszty , środki lokomocji co 2-3 lata nowy samochód klasy E+/F lub odpowiednik w segmencie SUV/G , kilka aut w rodzinie , moze jakaś łódka czy motocykl) oraz mieć jeszcze czas dla rodziny.

Zarobki zależą od siły nabywczej pieniądza wiec nie można niemieckich zarobków na Polskę przeliczać

Ale tak po studiach ok 10tys a po spece od 20 w gorę + jesli chcesz zrezygnować z części wolego czasu etc to możesz i 2-3x tyle zarabiać a nie ze podane zarobki i trudno było by wiecej

Ja rozumiem najlepsi w swojej dziedzinie, ale że każdy lekarz? To nieźle.. biorąc pod uwagę, że w Polsce jest 100 tysięcy lekarzy i niech każdy zarabia 1 milion rocznie to będzie 100 miliardów na same pensje. A tymczasem budżet NFZ to 60 miliardów + 13 miliardów, które wydali Polacy na prywatne leczenie daje 73 miliardy.. trzeba by trochę zwiększyć nakłady... LOL

Dziecko, zejdź na ziemie. Jak chcesz tak zarabiać to można zawsze wyjechać do USA, tam się tyle zarabia.. ale na pewno nie ma się czasu dla rodziny.

• Odpowiedzi 70
  • Wyświetleń 65.3k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Lekarz powinien zarabiać tyle: by pracując nie wiele -aby się nie przepracować(w sensie zmęczenia) , by nie gonić z czasem bo kolejny pacjent=kolejne punkty NFZ tylko móc poświecić mu pełną uwagę , b

• Blademccoy napisał gdzieś, że na oszczędnościach się nie oszczędza. Zabawne, mnie uczono że właśnie na przyjemnościach, a nie na produktach potrzebnych do przeżycia, odkłada się pieniądze. Można jeźdz

• Hypersonic, bardzo fajna i trafna wypowiedź. Nikt nie mówi, że chcemy życ w luksusach nie wiadomo jakich, ale biorąc pod uwagę, że powinniśmy skupiać się na istocie medycyny, a nie na tym czy z

Napisano

Nikt nie mówił o tym, że "ile powinien" oznacza "ile jest możliwe"

P.S. czyżby trafiła nam się pierwsza osoba, która uważa, że lekarz to zawód jak każdy inny? i nie należy mu się większa kasa niż innym?

Napisano

A gdzie napisałem, że lekarzowi nie należy się większa kasa, niż innym? Przecież nie napisałem, że należy mu się mniej, niż kierowcy pksu (odpowiedzialność za życie), nauczycielowi matematyki/fizyki (ciężkie studia) czy magazynierce w biedronce (ciężka praca fizyczna - tu ukłon w stronę zabiegowców)...

To dodajmy to:

odpowiedzialność za ludzkie życie + ciężkie studia + niejednokrotnie wysiłek fizyczny =

= pensja kierowcy + nauczyciela + magazyniera =

= 2000 + 2000 + 1000 = 5000

a niektórzy piszą, że powyżej 10 000 to im się ciągle mało wydaje..

Napisano

Dodajmy jeszcze dodatkową kasę za wysłuchiwanie od wczesnych lat studiów jacy ci lekarze są źli, podli i jeszcze za dużo zarabiają. 5k na rękę to w moim mieście wyrabia elektryk. Za 2000 żaden kierowca do pracy też nie pójdzie.

Napisano

To ja powinien mieć specjalny dodatek za wysłuchiwane od wczesnych lat studiów narzekania, jak to lekarze mają źle, a wszyscy inni dobrze.

Napisano

A jak duży masz krąg Krewnych i Znajomych, Króliczku? Wyprowadzimy wzór i podliczymy.

Napisano

Daruj sobie, nie mam żadnych znajomości, czy jak ktoś krytykuje jakieś dyrdymały to musi mieć w tym interes? Ja krytykuję z przekonania.

Napisano

Bo jak ktoś krytykuje głupie pomysły, to powinien robić to na poważnie? Nie bierz wszystkiego tak do siebie i nie szukaj złośliwości, gdzie nigdy jej nie było.

Napisano

no powariowaliście? Będziecie się teraz licytować?

hypersonic troszkę przesadził ze swoim opisem (przynajmniej w mojej opinii), nie szalejmy z tymi jachtami, nowymi lexusami dla całej rodziny co 2 lata etc. Ale sorry - uczyć się ciężko przez całe życie (nie oszukujmy się, lekarz, który się stale nie dokształca przez udział w konferencjach, czytanie broszur, czasopism itd szybko zostaje w tyle), mieć naprawdę odpowiedzialną pracę (w końcu od niego zależy, czy człowiek przeżyje czy nie - nie mówię tutaj, że to jedyny zawód, w którym odpowiadasz za czyjeś życie), mieć do czynienia z dwulicowymi pacjentami, którzy w gabinecie są tak słodcy, że się cukier z rękawa wylewa, a jak wyjdzie z gabinetu to rzuca epitetami, przy których "konował" jest delikatny, takimi, którzy nieraz sprawy sądowe zakładają dosyć bezpodstawnie (niektóre są słuszne, wynikające np z zaniedbania przez lekarza - ok), pacjentami "trudnymi" - i zarabiać tyle, że ledwo go stać, żeby rodzinę wyżywić i najlepiej jeszcze jakiś kredyt spłacać?

Ja tam nie mam zamiaru się żywić powołaniem, a do pracy etyką jeździć. Może jestem nieczuła i potworna, nie wykluczam. Ale zasuwać tyle, żeby zarabiać nieco powyżej średniej krajowej, to ja dziękuję. I nie przesadzajmy w drugą stronę - to, że mamy być lekarzami, nie znaczy, że mamy się od razu stać multimilionerami.

Napisano

Godziu, ale to co na Zachodzie wydaje się normalne dla ludzi , u nas jest postrzegane jako luksus. Wygodne mieszkanie, ciuchy z lepszego sklepu (nie od projektanta), wakacje chociażby raz do roku, dobry, ale nie jakiś super samochód- i już ludzie patrzą człowiekowi na ręce, snując teorie spiskowe.