Napisano 2 Październik 201114 l comment_3687 Śledząc badania dotyczące je działania zarówno prewencyjnego jak i leczniczego względem przeziębienia można dostać mętliku. Jest wiele badań których efektem są różniące się wnioski. Szczególnie jeśli chodzi chodzi o działanie prewencyjne. Przyjmowanie (czy przez suplementację, czy w diecie) witaminy C codziennie może mieć (ale też nie musi) wpływ na zmniejszenie zachorowalności, długości choroby oraz nasilenia objawów. Niemniej badania są już zdecydowanie bardziej zgodne w temacie samego leczenia przeziębienia/choroby. Polecam krótki ciekawy artykuł opublikowany na stronie "Witamin C Foundation" który konkluduje kilka badań w tym temacie. Jak z niego można wyczytać, jednorazowo zalecane jest przyjęcie nawet 8 g witaminy C, przy pierwszych objawach przeziębienia a później dawki o pół mniejsze. Terapia ta skraca długość przeziębienia i zmniejsza objawy. LINK Czy ktoś z was spotkał się z podobnymi wnioskami? Jakie jest Wasze zdanie dotyczące dawki witaminy C? Zgłoszenie
Napisano 2 Październik 201114 l comment_3688 Ja z kolei około 3 miesięcy temu spotkałem się z dużymi badaniami (niestety linku przedstawić nie mogę), które potwierdzały tezę postawioną już z 2-3 lata wcześniej, a mianowicie że witamina C in vitro jest przeciwutleniaczem, który można stosować na przeziębienie, jednak in vivo, wbrew pozorom jest jednak proutleniaczem i może nawet potęgować objawy przeziębienne u osób na to podatnych. Ja osobiście nikomu nie polecam przyjmowanie witaminy C na przeziębienie. Zgłoszenie
Napisano 2 Październik 201114 l Autor comment_3690 Ja osobiście nikomu nie polecam przyjmowanie witaminy C na przeziębienie. Szczerze powiedziawszy pierwszy raz spotkałem się z taką opinią. Myślę że juz na samej farmakologii było podawane lecznicze działanie w.C przy przeziębieniu. Z chęcią bym zapoznał się z badaniami o których piszesz, bo interesując się trochę tym tematem, nie spotkałem się z takimi. Zgłoszenie
Napisano 2 Październik 201114 l comment_3691 Badania te zostały nam przedstawione podczas jednej z konferencji studenckich - ale postaram się niebawem dopytać prowadzącego dany wykład i przedstawić linki. Póki co, odeślę do być może nie-niezawodnego Szczeklika (choć mimo wsystko jest to podręcznik prawdopodobnie najczęściej stosowany): (...) Leczenie objawowe choroby przeziębiennej: 1) rozważ preparaty jeżówki (zwłaszcza złożone i wyciągi alkoholowe) - skracają czas utrzymywania się objawów (średnio o 1,5 dnia); witamina C nieskuteczna (...) Zgłoszenie
Napisano 2 Październik 201114 l comment_3692 Aż zlustrowałem trochę pubMED. With regard to the ex vivo LDL oxidation studies, an equal number showed no change (94, 95,101) or a reduction (96, 102, 105) after vitamin C supplementation. However, these latter studies are difficult to interpret due to the experimental design. Cytat z artykułu (dostępny za free): http://www.fasebj.or...7.full.pdf+html Jakby ktoś jeszcze coś znalazł ciekawego to piszcie, ciekawa sprawa. Ja od czasów podstawówki pamiętam , że z witaminą C nie jest do końca jasne jak działa invivo. Zgłoszenie
Napisano 6 Październik 201114 l comment_3807 Duże dawki wit. C mogą skrócić czas utrzymywania się objawów o pół dnia - dzień, jeśli zostaną zastosowane wkrótce po zakażeniu, chociaż dane na ten temat są sprzeczne. Preparaty jeżówki są nieskuteczne, a właściwie ich rzekoma skuteczność opiera się na efekcie placebo http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21747102 . To samo dotyczy czarodziejskich preparatów homeopatycznych, np. oscillococcinum. Bardzo prawdopodobne, że skuteczna w przeziębieniu jest wit. A. Zgłoszenie
Napisano 23 Październik 201114 l comment_4395 nagroda Nobla w medycynie czeka na tego, kto wynajdzie lek na przeziębienie! Nikt nie udowodnił, że wit. C w jakikolwiek sposób pomaga w tym przypadku. Zgłoszenie
Napisano 23 Październik 201114 l comment_4410 Mr.H odnośnie badań wystarczy spojrzeć chociażby na mp.pl: "Wn: Stosowanie witaminy C p.o. w dużych dawkach nie zmniejsza ryzyka przeziębienia, nie zmniejsza nasilenia objawów ani nie skraca znacząco czasu ich trwania." http://www.mp.pl/artykuly/?aid=35815 "Profilaktyczne stosowanie witaminy C p.o. w dużych dawkach nie zmniejsza ryzyka zachorowania na przeziębienie ani nie wpływa znacząco na czas jego trwania i ciężkość przebiegu. Jest ona natomiast skuteczna w zapobieganiu zachorowaniom u osób narażonych na duży wysiłek fizyczny. Podawanie witaminy C osobom już chorym nie wpływa natomiast na przebieg przeziębienia." http://www.mp.pl/artykuly/?aid=38697 Zgłoszenie