Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

MedFor.me - Medycyna. AI. Obiektywnie

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

Napisano

Witam, aktualnie kształcę się na kierunku Biol-Chem. I zastanawiam się co dalej? Chciałbym dostać się na fizjoterapie na krakowskim AWF. Moje pytanie brzmi, czy po ukończeniu fizjoterapii będę mógł zostać lekarzem sportowym?

Napisano

Nie, lekarz sportowy to specjalizacja lekarska. Po fizjoterapii jesteś mgr fizjoterapii.

Napisano
  • Autor

A czy po zrobieniu odpowiednich kursów mógłbym pełnić role zbliżone do lekarza sportowego, takie jak pełnienie funkcji fizjoterapeuty/lekarza w klubach sportowych, etc.?

Napisano

Fizjoterapeuta to fizjoterapeuta, lekarz to lekarz. Po fizjoterapii możesz zostać fizjoterapeutą w klubie.

• 1 month later...
Napisano

Myślę, że on chce więcej informacji na temat tego, czym się zajmuje jeden i drugi. Masz fuksa, stary, bo mam rehabilitację medyczną i medycynę sportową jako obowiązkowe fakultety na tym roku, więc mogę Ci pokazać różnice.

Fizjoterapeuta (oraz lekarz o specjalizacji rehabilitacja medyczna) zajmuje się opieką medyczną nad pacjentem po urazie lub chorobie (często łączy się rehabilitację z urazami, a tymczasem jest przydatna np. u pacjentów sercowych, albo chorych na płuca), gdy tymczasem lekarz medycyny sportowej zajmuje się oceną wydolności, predyspozycji, szuka również ewentualnych przeciwwskazań do wykonywania wysiłku.

Widać zatem, że fizjoterapeuta i lekarz to nie jest to samo. I to wszystko całkowicie pomijając fakt, że fizjoterapeuta nie jest lekarzem. Mam znajomego, który rehabilitował kardę siatkarzy (nie pamiętam tylko, czy narodową, czy jaką tam) i muszę Ci powiedzieć również, że całkiem wysoko sobie poprzeczkę postawiłeś, jeśli chcesz zostać rehabilitantem (a tym bardziej lekarzem) w jakimś klubie sportowym.

• 1 month later...
Napisano

Fizjoterapeuta także może być potrzebny sportowcom, ale wtedy zajmuje się zwykle ćwiczeniem po urazach, a nie samym leczeniem. Pamiętaj, że możesz też mieć gabinet fizjoterapeutyczny. Dodatkowo możesz też początkowo wypożyczyć łóżko rehabilitacyjne np. w https://www.medseven.eu/70-lozka Będzie znacznie taniej, gdy będziesz zaczynal prace w swoim gabinecie.