Napisano 11 Styczeń 20188 l comment_34959 Witam, aktualnie kształcę się na kierunku Biol-Chem. I zastanawiam się co dalej? Chciałbym dostać się na fizjoterapie na krakowskim AWF. Moje pytanie brzmi, czy po ukończeniu fizjoterapii będę mógł zostać lekarzem sportowym? Zgłoszenie
Napisano 14 Styczeń 20188 l comment_34964 Nie, lekarz sportowy to specjalizacja lekarska. Po fizjoterapii jesteś mgr fizjoterapii. Zgłoszenie
Napisano 18 Styczeń 20188 l Autor comment_34983 A czy po zrobieniu odpowiednich kursów mógłbym pełnić role zbliżone do lekarza sportowego, takie jak pełnienie funkcji fizjoterapeuty/lekarza w klubach sportowych, etc.? Zgłoszenie
Napisano 19 Styczeń 20188 l comment_34984 Fizjoterapeuta to fizjoterapeuta, lekarz to lekarz. Po fizjoterapii możesz zostać fizjoterapeutą w klubie. Zgłoszenie
Napisano 17 Marzec 20187 l comment_35056 Myślę, że on chce więcej informacji na temat tego, czym się zajmuje jeden i drugi. Masz fuksa, stary, bo mam rehabilitację medyczną i medycynę sportową jako obowiązkowe fakultety na tym roku, więc mogę Ci pokazać różnice. Fizjoterapeuta (oraz lekarz o specjalizacji rehabilitacja medyczna) zajmuje się opieką medyczną nad pacjentem po urazie lub chorobie (często łączy się rehabilitację z urazami, a tymczasem jest przydatna np. u pacjentów sercowych, albo chorych na płuca), gdy tymczasem lekarz medycyny sportowej zajmuje się oceną wydolności, predyspozycji, szuka również ewentualnych przeciwwskazań do wykonywania wysiłku. Widać zatem, że fizjoterapeuta i lekarz to nie jest to samo. I to wszystko całkowicie pomijając fakt, że fizjoterapeuta nie jest lekarzem. Mam znajomego, który rehabilitował kardę siatkarzy (nie pamiętam tylko, czy narodową, czy jaką tam) i muszę Ci powiedzieć również, że całkiem wysoko sobie poprzeczkę postawiłeś, jeśli chcesz zostać rehabilitantem (a tym bardziej lekarzem) w jakimś klubie sportowym. Zgłoszenie
Napisano 9 Maj 20187 l comment_35112 Fizjoterapeuta także może być potrzebny sportowcom, ale wtedy zajmuje się zwykle ćwiczeniem po urazach, a nie samym leczeniem. Pamiętaj, że możesz też mieć gabinet fizjoterapeutyczny. Dodatkowo możesz też początkowo wypożyczyć łóżko rehabilitacyjne np. w https://www.medseven.eu/70-lozka Będzie znacznie taniej, gdy będziesz zaczynal prace w swoim gabinecie. Zgłoszenie