Napisano 26 Styczeń 20188 l comment_34999 witam! jestem uczniem liceum 2 klasy (wiadomo biol-chem) chciałbym się od was dowiedzieć jak wyglądały u was przygotowania do matury? jako młodszy kolega wiem co chcę robić w życiu,gdzie się uczyć,co zdawać ale potrzebuje pomocy względem ''technik'' nauki biologi i chemii. wydaje mi się że to co robię nie jest wystarczające,robię czasem matury z tematów które miałem lecz często się zdarza że źle formułuje zdania (biologia) ale ogólnie nie jest źle. jak to było u was? siadaliście do książek mniej więcej o której porze/godzinowo? robiliście notatki? zaznaczaliście sobie ważne rzeczy? chciałbym żeby zainteresowani postem opowiedzieli coś o sobie,chciałbym się uczyć od innych jak i na swoich błędach ale niestety czasu jest mało a marzenia wielkie z góry dziękuję!!! Zgłoszenie
Napisano 27 Styczeń 20188 l comment_35000 A co Ci da wiedza, o której godzinie inni zaczynali się uczyć? Oo Po pierwsze patrz od początku na arkusze, na klucze - czego się uczyć, a czego NIE. Wkuwanie pierdół zamiast skupieniu się na tłuczeniu zadań to podstawowa przyczyna porażek. Dwa to umiejętność odpowiadania na pytanie. Brzmi banalnie? A ile razy ludzie rozpisują się, leją wodę zamiast odpowiedzieć na to, o co tak naprawdę pytają? Czasowniki znaczące w pytaniu - ogarnij to. Słowa bliskoznaczne w biologii znaczą zupełnie coś innego często. Nie płacz, że przecież "napisałeś to samo, tylko trochę inaczej" - ucz się pisać poprawnie z naukowego (biologicznego) punktu widzenia. Tyle Zgłoszenie
Napisano 27 Styczeń 20188 l Autor comment_35001 nie wiem w sumie ale zastanawiało mnie tak ogólnikowo jak to było u was z godziną ,czy robiliście sobie drzemki po szkole itp dokładnie jest taki mój problem jak napisałas/eś ''umiejętność odpowiadania na pytanie'' często jest tak że próbuje sie domyślić o co im może chodzić ale jak już trafie to leję wodę mimo że znam,bądź domyslam się odpowiedzi, dosłownie tak jak mówisz heh zacznę zdecydowanie więcej ćwiczyć na maturach/zadaniach maturalnych. niby to normalne ale sadziłem że nie mam jeszcze tyle wiedzy żeby do tego sięgać, teraz zrobię to z większym optymizmem dziękuję bardzo za odpowiedź! duzo dało mi do myślenia! Zgłoszenie
Napisano 28 Styczeń 20188 l comment_35005 Ja robiłam sobie drzemki w dzień, a uczyłam się wieczorami po trochę, jeśli już tak chcesz wiedzieć Uczyłam się na lekcje w szkole, bo mieliśmy nauczycielkę ładnie uczącą do matury. Większość arkuszy dobrze zrobić po materiale, tak jak Ty chciałeś, ale kilka najlepiej przejrzeć w trakcie nauki. I jak już będziesz robić te sprawdzające arkusze przed samą maturą, to rób je ze stoperem na czas. Zgłoszenie
Napisano 28 Luty 20188 l comment_35036 Świetny wątek, oby pomógł jak największej liczbie uczniów z ambicjami. Zgłoszenie