Napisano 2 Marzec 20188 l comment_35037 Witam, jestem nowy na forum, dopiero co przetrzepałem w poszukiwaniu tematu o hematologii i - o dziwo - nie znalazłem niczego. Trochę było w onkologii, ale żadnych konkretów. Czy jest na forum ktoś, kto mógłby mi odpowiedzieć na kilka poniższych pytań? Hematologia a onkologia - czym się różnią? Spokojnie, nie jest to pytanie idioty, czytałem opis specjalizacji ze strony CMKP, chodzi mi raczej o wrażenia z pracy na oddziale. Słyszałem, że hematolodzy są opuszczonymi przez boga i ministra (ministrów - ponoć problem nie od dzisiaj) zdrowia lekarzami, więc oddziały są niedofinansowane, dyżurów jest dużo, trudno i w dodatku kiepsko płacą - podobnie jak z interną. Ile w tym prawdy? Pytam, bo myślałem o specjalizacji z onkologii po studiach, a hematologia jest dziedziną pokrewną (Co ciekawe - w USA wszelkie nowotwory mielo i limfoproliferacyjne leczą onkolodzy - to jest takie ekstra małe pytanko - co myślicie o tego typu połączeniu specjalności u kolegów zza wielkiej wody? Hematolodzy tam zajmują się innymi rzeczami). Jeśli jednak jest, jak mówią, to z tych dwóch niezwykle fascynujących specjalności wolałbym wybrać onkologię, która zdaje się mieć mniej tego typu problemów. Od razu mówię, że nie wiem, czy nadaję się aby połączyć te dwie specki w pediatrii, bo ta ostatnia idzie mi czasami naprawdę ciężko, chociaż staram się jak mogę, więc o tym po prostu nie myślałem. Zgłoszenie