Napisano 24 Czerwiec 20187 l comment_35179 Hej wszystkim. Zauważyłem, że na forum nie ma takiego tematu. Chodzę do dość słabego liceum więc notatki z zajęć też mam mierne - głównie jest to przepisany podręcznik. Na korepetycje z różnych powodów o których nie chce pisać też nie mam co liczyć. Tutaj kierują się moje dwa pytania: Czy realne są szanse by zdać trzy przedmioty (matma, fizyka i biologia) ucząć się samemu? Czy z góry sobie odpuścić matmę i skupić się na tych dwóch ostatnich? Jakie podręczniki lub opracowania w sieci polecacie? Z fizyki mam vademecum operona a z biologii Villego. Matma wiadomo - maturki z poprzednich lat. Dziękuje wszystkim którzy udzielą się w temacie za poświęcony czas :) Zgłoszenie
Napisano 25 Czerwiec 20187 l comment_35180 Cześć! ja również chodzę do słabego liceum w wyniku kilku sytuacji życiowych musiałam pójść do liceum dla dorosłych (w zeszłym roku zredukowano nam zajęcia i wypadła biologia, chemia, fizyka). Więc w tej sytuacji też liczę na siebie i swój wkład w naukę bo nie mam tych przedmiotów w szkole. Z uwagi na fakt, że uczę się sama, jest wiele kanałów na youtube, gdzie Ci ludzie świetnie tłumaczą i da się przyswoić tą wiedzę. Prawie jak korepetycje. Jeżeli chcesz zdawać maturę z wszystkich trzech to musisz się skupić na każdym z osobna w stu procentach. Osobiście polecam Witowskiego dla Biologii i również dobrze mi się czyta biologię na czasie z nowej ery. Matury wiadomo, ile się da Jeżeli jest to Twoje marzenie, to nic nie powinno stanąć Ci na przeszkodzie, żeby je spełnić. Przypominaj sobie dziennie o swoim marzeniu, dodatkowa motywacja zawsze mile widziana! Zgłoszenie
Napisano 25 Czerwiec 20187 l comment_35181 Witowski z biologii (tak samo jak gorąco polecam tez jego zbiór zadań z chemii), Villego tylko doczytywałam niektóre działy, w sumie szczerze mówiąc nie dał mi tak dużo, jak niektorzy go chwala. Czytałam też biologię Operona - uważam, że dosyć średnia. Korzystalam ze świetnie sporządzonych prezentacji nauczyciela biologii z LO, w pełni wyczerpywały temat. Testy testy testy - z biologii jak i z każdego innego przedmiotu, to naprawde podstawa, trzeba się otrzaskać z szybkim zwięzlym i rzeczowym odpowiadaniem, nauczyć się przewidywać czego oczekują w kluczu, dlatego rób mnostwo testów - na samych ksiażkach trudno troche. Ja nie orientuje się jak teraz wyglądaja rekrutacje, ale są uniwersytety które nie wymagają chemii? Jak ja sie rekrutowałam to albo biol-chem albo biol-chem-fiz/mat. Również sama przygotowywałam się do matury (jestem po humanie) i uważam, że jest to bardzo trudne, dlatego zamiast rozmieniać się na drobne większą ilością przedmiotów, lepiej będzie, jeśli ogarniesz naprawde porządnie 2. Trzymam kciuki. Zgłoszenie
Napisano 25 Czerwiec 20187 l Autor comment_35182 Dzięki za słowa wsparcia! Medical - również wierze, że dasz radę! Amigo - co do matury z fizyki to tak, jest ona wymienna z chemią. Przykładowo fragment ze strony um w poznaniu: Zgłoszenie