Napisano 23 Październik 201114 l comment_4386 Witam, w związku z nową ustawą od tego roku na większości (czy wszystkich?) uczelni zamiast stypendium naukowego powstało stypendium rektora, które ma wyrozniać 10% najlepszych studentów z kierunku. Jakie kryteria są u Was brane pod uwagę? U nas wydaje mi się przyda się duża modyfikacja! Zdobyć można 50 punktów. Za średnią maksymalnie 25 pkt - średnią ocen mnoży się x 5. Jeśli masz 5,0 to masz 25 pkt. Osiągnięcia naukowe maksymalnie 12 pkt. - udział w projekcie grantu - publikacja - wyróżnienie na konferencji STN - wyróżnienie na konferencji innej - komunikat zjazdowy - wyróżnienie w konkursie Osiągnięcia sportowe maksymalnie 8 pkt Osiągnięcia artystyczne maksymalnie 5 pkt Co ja bym zmienił? Wg mnie w całej Polsce powinien być jeden regulamin. U nas na pewno brakuje jakiegoś działu "Inne", np. za przewodniczenie kołu naukowemu, za dodatkowe praktyki/staże/kursy, za organizacje spotkan naukowych (np. konferencji) itd. Pomijam fakt, że członkowie IFMSA wg mnie sa mocno poszkodowani. Jak jest u Was? Jakie jest Wasze zdanie? Zgłoszenie
Napisano 23 Październik 201114 l comment_4417 Też proponowałam takie zmiany u nas na uczelni (WUM), ale podobno ustawa określa za co można dostać stypendium. Obecne kryteria: max 150 pkt. 100 za średnią 5,00, od 4,01 za każdą jedną setną 1 pkt 30 za publikacje naukowe 10 osiągnięcia sportowe 10 osiągnięcia artystyczne Szkoda, że informacja nt. pojawiła się 21.09! Zgłoszenie
Napisano 26 Październik 201114 l comment_4464 A w Łodzi jak zwykle - nikt nic jeszcze nie wie. A podania składa się do Komisji Odwoławczej... U was też tak jest? Ja myślałem, ze jak komisja odwoławcza, to od wczesniejszych negatywnych rozpatrzeń wniosków, a tu (w Łodzi) jak widać można Zgłoszenie
Napisano 29 Październik 201114 l comment_4511 Mnie np. ciekawi, czy ktoś po I roku dostanie stypendium - bo jakie osiągnięcia naukowe możemy mieć? Średnia z I roku zazwyczaj też jest sporo niższa niż ta z IV, V, VI... Moim zdaniem, powinno to być 10% z każdego roku studiów (liczbowo wychodzi praktycznie na to samo). Zgłoszenie
Napisano 29 Październik 201114 l comment_4514 dodałbym tylko że u nas pod słowem publikacje naukowe wchodzą tylko te publikacje w czasopismach mających Impact factor, żadne tam plakaty z konferencji, wygłoszone tam referaty czy inne prace, który wymagają nie mniej pracy. Poza tym im więcej ma praca współautorów tym na mniej ja wyceniają. Ogólnie przepisy są skandaliczne, u nas np. do całej puli stypendiów wliczają się studenci wracający praktycznie z samymi piątkami po Erazmusach i gdzie tu sprawiedliwość. Sam po raz pierwszy mimo niezłej średniej mam wątpliwości czy się załapię - dobrze że już bliżej końca, bo nie wiadomo co znowu wymyślą. Zgłoszenie
Napisano 29 Październik 201114 l comment_4525 Słyszałem dziś jak Kudrycka mówiła, że każda uczelnia może ustalać swój regulamin i można np zastanowić się nad tym czy nie zrobić kilku stypendiów - np uwzględniającą tylko średnią, a drugie osiągnięcia naukowe. Zgłoszenie