Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

MedFor.me - Medycyna. AI. Obiektywnie

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

O stypendium rektora

Featured Replies

Napisano

Witam,

w związku z nową ustawą od tego roku na większości (czy wszystkich?) uczelni zamiast stypendium naukowego powstało stypendium rektora, które ma wyrozniać 10% najlepszych studentów z kierunku.

Jakie kryteria są u Was brane pod uwagę? U nas wydaje mi się przyda się duża modyfikacja!

Zdobyć można 50 punktów.

Za średnią maksymalnie 25 pkt - średnią ocen mnoży się x 5. Jeśli masz 5,0 to masz 25 pkt.

Osiągnięcia naukowe maksymalnie 12 pkt.

- udział w projekcie grantu

- publikacja

- wyróżnienie na konferencji STN

- wyróżnienie na konferencji innej

- komunikat zjazdowy

- wyróżnienie w konkursie

Osiągnięcia sportowe maksymalnie 8 pkt

Osiągnięcia artystyczne maksymalnie 5 pkt

Co ja bym zmienił?

Wg mnie w całej Polsce powinien być jeden regulamin. U nas na pewno brakuje jakiegoś działu "Inne", np. za przewodniczenie kołu naukowemu, za dodatkowe praktyki/staże/kursy, za organizacje spotkan naukowych (np. konferencji) itd. Pomijam fakt, że członkowie IFMSA wg mnie sa mocno poszkodowani.

Jak jest u Was? Jakie jest Wasze zdanie?

Napisano

Też proponowałam takie zmiany u nas na uczelni (WUM), ale podobno ustawa określa za co można dostać stypendium.

Obecne kryteria:

max 150 pkt.

100 za średnią 5,00, od 4,01 za każdą jedną setną 1 pkt

30 za publikacje naukowe

10 osiągnięcia sportowe

10 osiągnięcia artystyczne

Szkoda, że informacja nt. pojawiła się 21.09!

Napisano

A w Łodzi jak zwykle - nikt nic jeszcze nie wie.

A podania składa się do Komisji Odwoławczej... U was też tak jest? Ja myślałem, ze jak komisja odwoławcza, to od wczesniejszych negatywnych rozpatrzeń wniosków, a tu (w Łodzi) jak widać można

Napisano

Mnie np. ciekawi, czy ktoś po I roku dostanie stypendium - bo jakie osiągnięcia naukowe możemy mieć? Średnia z I roku zazwyczaj też jest sporo niższa niż ta z IV, V, VI... Moim zdaniem, powinno to być 10% z każdego roku studiów (liczbowo wychodzi praktycznie na to samo).

Napisano

dodałbym tylko że u nas pod słowem publikacje naukowe wchodzą tylko te publikacje w czasopismach mających Impact factor, żadne tam plakaty z konferencji, wygłoszone tam referaty czy inne prace, który wymagają nie mniej pracy. Poza tym im więcej ma praca współautorów tym na mniej ja wyceniają.

Ogólnie przepisy są skandaliczne, u nas np. do całej puli stypendiów wliczają się studenci wracający praktycznie z samymi piątkami po Erazmusach i gdzie tu sprawiedliwość. Sam po raz pierwszy mimo niezłej średniej mam wątpliwości czy się załapię - dobrze że już bliżej końca, bo nie wiadomo co znowu wymyślą.

Napisano

Słyszałem dziś jak Kudrycka mówiła, że każda uczelnia może ustalać swój regulamin i można np zastanowić się nad tym czy nie zrobić kilku stypendiów - np uwzględniającą tylko średnią, a drugie osiągnięcia naukowe.