Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

MedFor.me - Medycyna. AI. Obiektywnie

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Leki, które nie działają

Featured Replies

Napisano

Jak wiadomo firmy farmaceutyczne często robią nam wodę z mózgu oferując produkty o wątpliwej skuteczności. Najczęściej liczba prezentów wręczanych przez przedstawicieli jest odwrotnie proporcjonalna do ilości wiarygodnych badań udowadniających ich skuteczność.

Jakie znacie leki z tej grupy?

Moje typy

Leki na poprawę krążenia mózgowego (Piracetam itp.) - wtłaczane tonami w pacjentów po udarach na niektórych oddziałach neurologicznych...

Wśród leków hipotensyjnych Indapamid - mistrz nieskuteczności w obniżaniu ciśnienia za to doskonały w wypłukiwaniu elektrolitów (rekord sodu 99 mmol/l)

Napisano

Ode mnie:

- nootropy /piracetam, leki zwiększające przepływ mózgowy - winpocetyna, cynarizyna/

- leki flebotropowe /diosmina - w dużych dawkach niby tam odrobinę pomaga, ale średnio w to wierzę, wyciągi z kasztanowców /escyna/, hespertyna i jej pochodne flawonoidy/

- fenspiryd /eurespal/ - bronchodylatator rzekomo

- witamina C , wapno w alergiach, przeziębieniach

- różne immunostymulanty /aloes, prinozyna/

- leki w ChZS typu kolageny różne, siarczany chondroityny, glukozaminy, wyciągi z awokado etc.

Tyle mi przychodzi na szybko na myśl.

Co do idapamidu - podaj proszę źródło - w połączeniach choćby z sartanami są to połączenia o udowodnionej skuteczności.

Napisano
Leki na poprawę krążenia mózgowego (Piracetam itp.) - wtłaczane tonami w pacjentów po udarach na niektórych oddziałach neurologicznych...

Podanie piracetamu w dużej dawce (12g iv) w świeżym udarze mózgu ma jak najbardziej sens.

Zapisywanie tabletek dziadkom po udarze coby im się pamięć poprawiła to już placebo.

Do listy dorzuciłbym jeszcze Essentiale Forte i Bioparox.

Napisano
  • Autor

Podanie piracetamu w dużej dawce (12g iv) w świeżym udarze mózgu ma jak najbardziej sens.

Zapisywanie tabletek dziadkom po udarze coby im się pamięć poprawiła to już placebo.

Nam na neurologii mówili, że te wszystkie nootropy to placebo i nie ma żadnych naukowych dowodów na ich skuteczność.

Jeśli chodzi o indapamid to nie mam źródeł (co nie znaczy że nie istnieją) - po prostu obserwacje moje i wielu znajomych lekarzy na to wskazują. Triada nieuregulowane NT, hiponatremia i Indapamid pośród przyjmowania leków jest bardzo często spotykana. Temat na ciekawe badanie - może ktoś ma doktorat do napisania? xD

Napisano

Dla mnie sztandarowym lekiem z takiej grupy (choć z tego co wiem, nie można używać tutaj formalnie słowa "lek") jest Oscilococcinum i temu podobne...

Napisano
Nam na neurologii mówili, że te wszystkie nootropy to placebo i nie ma żadnych naukowych dowodów na ich skuteczność.

Są badania, z których np. wynika, że w grupie gdzie stosowano piracetam było statystycznie więcej chorych, którym cofnęła się afazja. Piracetam jest też stosowany też w przypadku późnych dyskinez.

choć z tego co wiem, nie można używać tutaj formalnie słowa "lek"

W polskim prawie nie ma definicji słowa lek, w ustawie jest tylko mowa o produkcie leczniczym. Leki homeopatyczne są zaliczane do tej kategorii.

Częśc lekarzy stosuje homeopatię i uważa ją za skuteczną mimo negatywnej opinii NRL.

Napisano

Częśc lekarzy stosuje homeopatię i uważa ją za skuteczną mimo negatywnej opinii NRL.

Zdaję sobie z tego sprawę, choć jestem niezmiernie ciekawy, w jaki sposób chcieliby oni merytorycznie wytłumaczyć, że ten lek faktycznie jest skuteczny, nie opierając się na placebo.

Napisano

Jeśli chodzi o indapamid to nie mam źródeł (co nie znaczy że nie istnieją) - po prostu obserwacje moje i wielu znajomych lekarzy na to wskazują. Triada nieuregulowane NT, hiponatremia i Indapamid pośród przyjmowania leków jest bardzo często spotykana. Temat na ciekawe badanie - może ktoś ma doktorat do napisania? xD

Sporo na szybko znalazłem w pubmedzie publikacji które jednoznacznie (próby z randomizacją) potwierdzają skuteczność indapamidu, więc w to wierzę i tego leku bym w tej grupie nie umieścił stanowczo. Inna sprawa że chorzy różnie reagują bądź nie na te same nawet leki. Natomiast sam profil działań indapamidu zwłaszcza u osób z cukrzycą wydaje się bardzo pozytywny,.

Co do piracetamu to prócz dużej dawki jeszcze ważniejszy jest czas padania.

Napisano

heheh wielu studentów myśli ze piracetam wyciśnie z ich mózgów więcej podczas sesji ...

zamiast sie uczyć wyszukują takich tandet i myślą, że jak wezmą 1 tabl ( 400mg ) na noc przed examem to zdadzą, ...

Mi nie wieżą, no trudno - ich kasa ...

Napisano

do listy koniecznie dodałbym jeszcze leki hepatortropowe /hepatil, Essentiale etc./ za wyj. sylimaryny /sylimarolu/, który też wątroby cudownie nie uzdrowi.