Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

MedFor.me - Medycyna. AI. Obiektywnie

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przygotowania do matury.

Featured Replies

Napisano

Pozwolę sobie dołączyć do dyskusji ;) Również podchodzę do matury po raz drugi. W tym roku poszło kiepsko, łącznie 149pkt z biologii i chemii. Nie poszłam na żadne studia - zostałam w domu i przygotowuję się do poprawy. Biologii uczę się pod okiem korepetytora, zaś z chemią walczę sama. Mierzę przede wszystkim w Białystok (choć niektórzy odradzają mi tą uczelnię), a jeśli chodzi o kierunek - tylko i wyłącznie lekarski ;)

• Odpowiedzi 26
  • Wyświetleń 21k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Pozwolę sobie dołączyć do dyskusji Również podchodzę do matury po raz drugi. W tym roku poszło kiepsko, łącznie 149pkt z biologii i chemii. Nie poszłam na żadne studia - zostałam w domu i przygotowuj

• dr Mateusz Palczewski
    dr Mateusz Palczewski

A ja polecę nie myśleć tylko o Bialymstoku Z własnego doświadczenia wiem, że miasto fajne ale jeśli by była okazja to po co tracić rok? A w razie czego zawsze możesz próbować się przenieść, co studen

• Ja przenosiłam się ze stomy na lek po 2 roku. Ja bym nie powiedziała że na stomatologii jest mniej nauki. Kwestia jest bardziej podejscia studentów którzy na stomatologii nie do konca widza sens w nau

Napisano

A ja polecę nie myśleć tylko o Bialymstoku :) Z własnego doświadczenia wiem, że miasto fajne ale jeśli by była okazja to po co tracić rok? A w razie czego zawsze możesz próbować się przenieść, co studentom się udaje :)

Napisano
  • Autor

Ja nadal wierzę ,że zostanę we Wrocławiu i będę miał codziennie ciepły obiadek.

Napisano

blacknred, studiowanie mieszkając z rodzicami jest ciężkie;) nie poznasz prawdziwych uroków studiów;)

Napisano

Mieszkanie z rodzicami ma swoje plusy i minusy, tak jak wszystko w naszym życiu. Jednak mieszkając z nimi można zaoszczędzić na pewno wiele wolnego czasu, który spędzilibyśmy w podróży.

Mam jeszcze pytanie: czy na lekarskim jest więcej nauki niż na lekarsko- dentysycznym, czy jest to porównywalna ilość ?

Napisano

Ja przenosiłam się ze stomy na lek po 2 roku. Ja bym nie powiedziała że na stomatologii jest mniej nauki. Kwestia jest bardziej podejscia studentów którzy na stomatologii nie do konca widza sens w nauce mięśni stopy czy płatów płuca- co ciągnie za sobą konsekwenscję takiego też traktowania przez asystentów czy to z anatomii czy z fizjologii. Ksiązki do naki mamy takie same i tyle samo trzeba było choć sprobowac się nauczyc. To jest tak samo jak z różnymi grupami na studiach- są takie od których wymaga się więcej i mniej (byłam w kilku i to przerabiałam). Na 3 roku na stomatologii podobno już zaczynają się duże różnice- m.in o cały dział psychotropów, mniej jest interny itp. ale to nie znaczy że stomatologia siedzi i nic nie robi, bo uczy się zachowawczej, protetyki, ortodoncji, chirurgii stom.

Generalnie przenosząc się czułam bardziej presję studentów-kolegów że powinnam się uczyć niż presje asystentów i generalnie nie czułam się jakoś bardziej obciążona nauką.

A, i na leku mam dużo lepsze oceny niż na stomie ;)

Napisano

Madzia, wiadomo, że wszystko w życiu ma plusy i minusy:) kwestia mieszkania zależy też od charakteru, no ja np nie wyobrażam sobie mieszkania z rodzicami przez kolejne 6 lat, chyba bym sfiksowała. Niektórym z pewnością bardziej by taka forma odpowiadała, tak jak niektórzy nie są w stanie mieszkać w akademiku.

Napisano

Ja i Mateusz jesteśmy świetnymi przykładami, że przenieść się da, a ja natomiast jestem świetnym przykładem, że nawet ze 150 pkt z biologii i chemii da się dostać na 3 przedmiotowy UMED, bo się przycisnęło z trzeciego przedmiotu (w moim przypadku matematyka, bo jestem po mat-fize) :)

Przyznam wam, że jak słyszę, że ktoś miał 165 to się załamał, że miał mało; albo gdy ludzie komuś zazdrościli w punktów, a ta osoba robiła w portki, że się nie dostanie, no to wtedy dla mnie pod paranoje już to podchodzi. Szczerze rozumiem osoby, które chcą się dostać na tą swoją konkretną ukochaną uczelnię - Kraków, Poznań, Warszawę, Gdańsk, czy coś innego, ale są u nas w kraju medyczne, na których 165 pkt (oczywiście od rocznika), to są punkty z którymi dostać się można nawet na 3 uczelnie.

Z mojej strony. Ja nie pisałem biologii, ani chemii po liceum. 2 lata byłem na technicznych studiach. W 9 miesięcy opanowałem materiał rozszerzony niemalże od zera i udało się. Wiem, że gdybym więcej się uczył (imprezowałem w tym czasie, uczyłem się maks 15h w tygodniu), to miałbym wybór większy wybór uczelni, no ale ułożyło się tak, a nie inaczej. Niczego nie żałuję, polecam składać na kilka uczelni. Na pewno się uda! Trzymam kciuki! :)

Napisano

Aszyn, studiowałeś w Olsztynie, tak?

Wiadomo, nie będę składać podania tylko do Białegostoku :) Biorę pod uwagę także Bydgoszcz i Zabrze/Katowice, lecz najbardziej cieszyłby mnie indeks UMB. Wciąż zastanawiam się nad zdawaniem matematyki rozszerzonej, która daje szanse dostania się do Olsztyna i Łodzi. Widzę, po wypowiedzi kolegi wyżej, że warto podjąć takie wyzwanie :)