Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

MedFor.me - Medycyna. AI. Obiektywnie

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pijani kierowcy - jak temu zapobiec?

Featured Replies

Napisano

Macie jakieś pomysły, czy uważacie że tylko wysokie mandaty coś na ten temat poradzą? Trochę to smutne, że w naszym kraju trzeba mieć bat nad głową żeby się stosować do przepisów, a życie i zdrowie schodzi na dalszy plan. Ja na przykład myślę że fajne by były takie osobiste alkomaty do sprawdzania, czy można już wsiąść za kółko. Ale pewnie byłoby jak zwykle: część by podeszła do tego poważnie, a inni kupiliby, żeby się policja odczepiła...

Napisano

"Vision Zero".

To naprawdę działa, ale w Polsce dopiero raczkuje (przykład Jaworzna).

Drugi, komplementarny sposób to trudniejsza sprawa: zmiana mentalności, budowa wzorców, edukacja, europeizacja, przywracanie elit. Dlaczego w ostatnich dwóch latach wzrosła liczba śmierci na drogach w Polsce? Dla mnie sprawa jest jasna: mentalność "wschodnia" wśród polskich obywateli została dowartościowana za sprawą 3,5 letnich rządów populistycznej, ludowej prawicy. Przyzwolenie "z góry" na przekraczanie prędkości, nagminne łamanie przepisów drogowych bez konsekwencji prawnych; przymykanie oka na chuligaństwo środowiska stadionowych pseudo-żołnierzy-wyklętych; budowanie w obywatelach przekonania o prymacie "suwerena" nad konstytucyjnymi instytucjami państwa (sądy, policja, TK) - taka demokracja ludowa spod znaku "sąd sądem, ale sprawiedliwość..."; ogólne szczucie na "Zachód"; brak egzekwowania od stacji kontroli pojazdów prawdziwych kontroli - tysiące osób jeździ po Polsce niesprawnymi samochodami;

Zmiana władzy anty-europejskiej na europejską może wiele zmienić, choć samo w sobie to nie wystarczy. Potrzeba wiele determinacji i wieloletniej edukacji. Ale przykład idzie z góry.

Napisano

Newman, pierdzielisz jak potłuczony. Czy pod wpływem tej populistycznej ludowo-jakiejśtam 'prawicy' był także Piotr Najsztub i Kamil Durczok? Bo nawet memy z panem Sznukiem widziałem o tym ostatnim. Czy ta demokracja ludowa działała również, kiedy doradca Lecha Wałęsy za sprowadzanie zza granicy groźnych odpadów i wyrzucanie ich w lasach pod Gdańskiem dostał grzywnę 8 000 złotych, zamiast 15 lat więzienia? Czy działała, kiedy wobec Komorowskiego nie zostało nawet przeprowadzone dochodzenie sprawdzające, po tym, jak w sądzie sam przyznał, że wielokrotnie rozmawiał z człowiekiem, co do którego (cytuję) 'miał podejrzenia, że może być szpiegiem' o tajnym aneksie WSI? Jeśli przykład idzie z góry, to nic dziwnego, że po ośmiu latach rządów mafii ludzie zaczynają łamać prawo. Chociaż w sumie rządy mafii mamy od 89 roku w sumie nieprzerwanie do dzisiaj.

W Polsce nic się nie zmieni, jeśli ludzie będą binarnie myślącym bydłem, widzącym albo prounijność, albo antyunijność. Już pomijając całkowicie fakt, że obecna władza jest tak samo prounijna jak poprzednia i kto tego nie widzi bredzi.

Wybacz, musiałem, bo to, co napisałeś, jest poniżej jakiejkolwiek krytyki.

Statystyki są bezwzględne. W Polsce wcale nie ma więcej wypadków spowodowanych jazdą pod wpływem, niż w innych krajach UE i koniec pieśni.

EDIT: Dodaję całą statystykę alkoholową za 2018 rok sporządzoną przez ERSO w samej Komisji Europejskiej
https://ec.europa.eu/transport/road_safety/sites/roadsafety/files/pdf/ersosynthesis2018-alcohol.pdf

Dla rozluźnienia atmosfery dodałem także rzeczony mem

mem.jpg

alko.png

Napisano

W całym tym chaotycznym i błądzącym po rubieżach potoku słów nie znalazłem wyjaśnienia dlaczego w ostatnich latach ginie na drogach coraz więcej ludzi (https://motoryzacja.interia.pl/raporty/raport-polskie-drogi/wiadomosci/news-paradoks-polskich-drog-mniej-wypadkow-ale-wiecej-zabitych,nId,3120448), ani odpowiedzi na słuszne pytanie HotdogPit...

Napisano

W twoim poście także nie było żadnej odpowiedzi na pytanie Hordoga, bo jak się okazuje branie przykładu z zachodu wyraźnie by nam zaszkodziło. Tobie już zapatrzenie się na zachód szkodzi, bo widać, że traktujesz innych z góry - zupełnie jak Niemcy. A jak sobie usiądziesz i pomyślisz, dlaczego tak jest, to może sobie dojdziesz do wniosku winna jest organizacja systemu opieki zdrowotnej i bardzo duża imigracja z krajów wschodnich.