Napisano 30 Lipiec 20196 l comment_42457 Macie jakieś pomysły, czy uważacie że tylko wysokie mandaty coś na ten temat poradzą? Trochę to smutne, że w naszym kraju trzeba mieć bat nad głową żeby się stosować do przepisów, a życie i zdrowie schodzi na dalszy plan. Ja na przykład myślę że fajne by były takie osobiste alkomaty do sprawdzania, czy można już wsiąść za kółko. Ale pewnie byłoby jak zwykle: część by podeszła do tego poważnie, a inni kupiliby, żeby się policja odczepiła... Zgłoszenie
Napisano 1 Sierpień 20196 l comment_42468 "Vision Zero". To naprawdę działa, ale w Polsce dopiero raczkuje (przykład Jaworzna). Drugi, komplementarny sposób to trudniejsza sprawa: zmiana mentalności, budowa wzorców, edukacja, europeizacja, przywracanie elit. Dlaczego w ostatnich dwóch latach wzrosła liczba śmierci na drogach w Polsce? Dla mnie sprawa jest jasna: mentalność "wschodnia" wśród polskich obywateli została dowartościowana za sprawą 3,5 letnich rządów populistycznej, ludowej prawicy. Przyzwolenie "z góry" na przekraczanie prędkości, nagminne łamanie przepisów drogowych bez konsekwencji prawnych; przymykanie oka na chuligaństwo środowiska stadionowych pseudo-żołnierzy-wyklętych; budowanie w obywatelach przekonania o prymacie "suwerena" nad konstytucyjnymi instytucjami państwa (sądy, policja, TK) - taka demokracja ludowa spod znaku "sąd sądem, ale sprawiedliwość..."; ogólne szczucie na "Zachód"; brak egzekwowania od stacji kontroli pojazdów prawdziwych kontroli - tysiące osób jeździ po Polsce niesprawnymi samochodami; Zmiana władzy anty-europejskiej na europejską może wiele zmienić, choć samo w sobie to nie wystarczy. Potrzeba wiele determinacji i wieloletniej edukacji. Ale przykład idzie z góry. Zgłoszenie
Napisano 1 Sierpień 20196 l comment_42470 Newman, pierdzielisz jak potłuczony. Czy pod wpływem tej populistycznej ludowo-jakiejśtam 'prawicy' był także Piotr Najsztub i Kamil Durczok? Bo nawet memy z panem Sznukiem widziałem o tym ostatnim. Czy ta demokracja ludowa działała również, kiedy doradca Lecha Wałęsy za sprowadzanie zza granicy groźnych odpadów i wyrzucanie ich w lasach pod Gdańskiem dostał grzywnę 8 000 złotych, zamiast 15 lat więzienia? Czy działała, kiedy wobec Komorowskiego nie zostało nawet przeprowadzone dochodzenie sprawdzające, po tym, jak w sądzie sam przyznał, że wielokrotnie rozmawiał z człowiekiem, co do którego (cytuję) 'miał podejrzenia, że może być szpiegiem' o tajnym aneksie WSI? Jeśli przykład idzie z góry, to nic dziwnego, że po ośmiu latach rządów mafii ludzie zaczynają łamać prawo. Chociaż w sumie rządy mafii mamy od 89 roku w sumie nieprzerwanie do dzisiaj. W Polsce nic się nie zmieni, jeśli ludzie będą binarnie myślącym bydłem, widzącym albo prounijność, albo antyunijność. Już pomijając całkowicie fakt, że obecna władza jest tak samo prounijna jak poprzednia i kto tego nie widzi bredzi. Wybacz, musiałem, bo to, co napisałeś, jest poniżej jakiejkolwiek krytyki. Statystyki są bezwzględne. W Polsce wcale nie ma więcej wypadków spowodowanych jazdą pod wpływem, niż w innych krajach UE i koniec pieśni. EDIT: Dodaję całą statystykę alkoholową za 2018 rok sporządzoną przez ERSO w samej Komisji Europejskiejhttps://ec.europa.eu/transport/road_safety/sites/roadsafety/files/pdf/ersosynthesis2018-alcohol.pdf Dla rozluźnienia atmosfery dodałem także rzeczony mem Zgłoszenie
Napisano 1 Sierpień 20196 l comment_42471 W całym tym chaotycznym i błądzącym po rubieżach potoku słów nie znalazłem wyjaśnienia dlaczego w ostatnich latach ginie na drogach coraz więcej ludzi (https://motoryzacja.interia.pl/raporty/raport-polskie-drogi/wiadomosci/news-paradoks-polskich-drog-mniej-wypadkow-ale-wiecej-zabitych,nId,3120448), ani odpowiedzi na słuszne pytanie HotdogPit... Zgłoszenie
Napisano 3 Sierpień 20196 l comment_42476 W twoim poście także nie było żadnej odpowiedzi na pytanie Hordoga, bo jak się okazuje branie przykładu z zachodu wyraźnie by nam zaszkodziło. Tobie już zapatrzenie się na zachód szkodzi, bo widać, że traktujesz innych z góry - zupełnie jak Niemcy. A jak sobie usiądziesz i pomyślisz, dlaczego tak jest, to może sobie dojdziesz do wniosku winna jest organizacja systemu opieki zdrowotnej i bardzo duża imigracja z krajów wschodnich. Zgłoszenie