Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

MedFor.me - Medycyna. AI. Obiektywnie

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Porównanie uczelni medycznych - progi i wymagane przedmioty na maturze

Featured Replies

Napisano

Mhm, tak sobie luźno myślałem i takie coś wymyśliłem - broń Boże traktować to poważnie. A chodziło mi o przeskok - załóżmy, że uczelnia z niższym progiem generalnie uczy ludzi z niższą średnią punktacją, czyli "słabsze". Wtedy, jesli ta sama uczelnia wypuszcza osoby uzyskujące na LEPie wynik wyższy, to oznacza to, że proces nauczania jest "lepszy" ;)

ebedziebe, dla mnie w ogóle istnienie kategorii "prestiż" jest niemiarodajne, tak samo jak "liczba obcokrajowców" :D

• Odpowiedzi 91
  • Wyświetleń 315.4k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Tak naprawdę to jesteśmy jednymi z lepszych studentów na świecie biorąc pod uwagę w jakich warunkach musimy zdobywać wiedzę. Weźcie sobie pierwszą lepszą uczelnię ze stanów. Mają kampusy z prawdziwego

• Matko, jak mnie denerwują posty w stylu: mam 100 z chemii,100 z biologii i 100 z matematyki, myślicie że się dostanę? Tak, dostaniesz się z pierwszej listy. Może z drugiej - bez znaczenia. Z wynikiem

• A kto tak uważa? Mój kontakt z Poznaniem zakończył się na rozmowie z dziekanatem upewniającej mnie, że dobrze przeczytałam, oni chcą mojego świadectwa albo odpisu notarialnego jeszcze w rekrutacji. Do

Napisano

Tak naprawdę to jesteśmy jednymi z lepszych studentów na świecie biorąc pod uwagę w jakich warunkach musimy zdobywać wiedzę. Weźcie sobie pierwszą lepszą uczelnię ze stanów. Mają kampusy z prawdziwego zdarzenia, w których na każdą katedrę możesz dojść w 5 minut, świetnie wyposażone biblioteki (ofc w kampusie, tuż pod bokiem, a nie gdzieś w lesie), akademiki w tym samym miejscu, A do tego klub studencki w którym można się odprężyć przy piwie czy bilardzie, stołówkę na której można zjeść dobry obiad za przyzwoitą cenę. Park w którym możesz usiąść na trawie przy ładnej pogodzie i poczytać w ciszy i masę innych rzeczy. A w Polsce? na zajęcia trzeba jeździć po całym mieście (albo województwie patrz SUM) mając czasem na przemieszczenie się 15-30min. Książek w bibliotekach jest zawsze za mało, podczas godzinnego okienka nie ma co ze sobą zrobić etc etc... Wszyscy siedzimy w tym samym syfie, więc powinniśmy się wspierać i szanować nawzajem a nie zastanawiać czy jak ktoś skończy Lublin/Zabrze to będzie większym konowałem od tego po UJ czy WUM tym bardziej, że żadna nasza "szkółka wyższa" nie istnieje w rankingach światowych na jakichś przyzwoitych miejscach. Nie doszukujmy się nigdzie polskiego Harvardu, bo takiego po prostu nie ma. Pamiętajcie, że jeśli my, studenci medycyny, a później lekarze, nie będziemy się szanować i będziemy mówić przy pacjentach rzeczy w stylu "Co za idiota pani to przepisał?!" to nie będziemy mieli prawa oczekiwać szacunku od społeczeństwa.

• 3 months later...
Napisano

Ja tam słyszałem że Ci gorsi wybieraja Bydgoszcz i Białystok

Kolego, ja z tej "wspaniałej matury" uciułałem 170 pkt. (biol+chem) i dostałbym się na każdą uczelnię z medycyną 2-przedmiotową, ale wybrałem CM UMK kierując się opiniami już tam studiujących i nie żałuję swojego wyboru ani trochę ... więc czasami pomyśl zanim zaczniesz rzucać z palca wyssanymi historyjkami

Napisano
Kolego
przeczytaj może napierw temat uważnie od początku , zobacz w jakim kontekście pisałem .

Szczególnie post oka o tym kto idzie do Lublina i Katowic i jego następny z opisem sytuacji domowej "koleżanki "

Całość miała charakter ""bo mi kolega mówił ... a ja słyszałem..."

Co do 170 to w zależności od roku rekrutacji dostałbyś się do wszystkich 2 przedmiotowych albo i nie bo to często wynik na granicy , sam miałem ledwo więcej wiec wiem

Ale akurat patrząc progiem to Bydgoszcz , Biały i ŚUM maja zawsze najniższe - i tyle chciałem przekazać.

To czy wynik świadczy o mądrości czy głupocie to jest sprawa dyskusyjna ale podążając schematem wyrażania opinii jaki zaproponowali przedmówcy , przymrużając lekko oko można dojść do wniosku że słabi idą własnie w te 3 miasta bo najłatwiej się dostać

Napisano

Zawsze można spojrzeć na taki : http://medycyna2012....nosci-lepu.html ranking ... i nie to żebym się spinał, ale nie lubię jak ktoś ocenia uczelnię dlatego, że jest mniejsza/mniej popularna itp.

Nie chcę absolutnie brać żadnej ze stron w tej dyskusji - chciałbym jednak zaznaczyć, że ranking oparty na zdawalności LEPu jest co najmniej bzdurny - każdy bowiem później czy wcześniej LEP zdaje.

Zdecydowanie lepiej opierać się na rankingach wyników LEPu - takie jak np tutaj: http://cem.edu.pl --> LEP --> statystyki - choć i tutaj można mieć wątpliwości, czy wynik LEPu jest bezpośrednio uzależniony od wyboru uczelni.

Napisano

Wg mnie najlepszy wybór to wybór uczelni w mieście które nam odpowiada wielkością /klimatem/położeniem , uczelni na której pasuje nam dany styl studiowania

Nie uważam iż jakaś jest lepsza a jakaś gorsza , lep też jest wg mnie średnio miarodajny bo na 1 uczelniach można bardziej ściągać niż na innych i wiele też zależy od podejścia studenta(jeden oleje a 2 będzie się przygotowywał)

Ktoś napisał stereotypy moja uczelnię to ja dodałem stereotypy o innych(nie by wykaząc że się z nimi zgadzam a jedynie polemizować na poziomie stereotypów )

I tyle

Napisano

Mnie też denerwują stereotypy. Mam 180 punktów i wybieram Białystok, ale niestety co niektórzy tego nie rozumieją. "Jak można nie składać do Krakowa?!" - fakt, pewnie bym się dostała, ale ani uczelnia, ani miasto mnie nie rajcują, więc po co się męczyć? :)

Napisano

Wiedzą coś państwo na temat tegorocznego progu na WNM Olsztyn, będzie wyższy cz niższy niż zeszłoroczny(orientacyjnie)? A chemia w Olsztynie nie jest wymagana? Bardzo proszę o odpowiedź.

Napisano

Teoretycznie w Olsztynie chemia nie jest wymagana - wybierasz 3 przedmioty spośród: biologia, chemia, fizyka, matematyka. Wynik z poziomu rozszerzonego jest mnożony razy 2, co zwiększa szanse na dostanie się. Obstawiam, że próg będzie zbliżony do zeszłorocznego, może ciut niższy. Fizyka rozszerzona była podobno trudniejsza, zaś matematyka rozszerzona - łatwiejsza niż rok temu. Zwiększa się też liczba miejsc z 80 do 100, co może skutkować obniżeniem progu.