Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

MedFor.me - Medycyna. AI. Obiektywnie

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kisiażki nie naukowe

Featured Replies

Napisano

niedawno przeczytałem biografię Marii Skłodowskiej-Curie autorstwa jej córki Ewy Curie (tytuł "Maria Curie") Jest to najlepsza biografia jaką czytałem w życiu, a i też jedna z lepszych książek jakie miałem w ręce w ogóle. Dziwne jest to, że ta pozycja jest w Polsce tak mało znana mimo, że np w Japonii jest to lektura OBOWIĄZKOWA! Uważam, że każdy powinien ją przeczytać, bo jest naprawdę pasjonująca i to wstyd, że Japończycy wiedzą więcej od nas o naszej rodaczce, która została uznana za najwybitniejszą kobietę nauki wszech czasów. Dowiedzieć się z niej można wielu ciekawych rzeczy np tego, że Maria prawie do końca życia nie mogła się pogodzić z tym, że odkryła polon jako pierwszy, a nie rad (który nazywałby się wtedy polonem), bo to rad stał się pierwiastkiem o wiele większym znaczeniu i to o nim mówił cały świat, a o polonie mało kto rozmawiał (Maria uważała, że los z niej zadrwił, bo chciała przez nadanie nazwy zwrócić uwagę na kraj, który był pod zaborami, a to się nie bardzo udało przez to co napisałem wyżej). Z czystym sumieniem polecam i namawiam każdego do lektury :)

Oprócz tego polecam całą serię książek Jurgena Thorwalda o historii medycyny. Dla kogoś kto lubi kryminały polecam Marka Krajewskiego i jego powieści, szczególnie "Festung Breslau", "Głowa Minotaura", ale pozostałe też są niezłe ;) Mógłbym jeszcze długo wymieniać, ale to na razie tyle :)

Napisano
  • Autor

Ależ ksiażki nie muszą mieć żadnego związku z medycyna

Ja polecam

Drew Lerman "Magiczne miasto"http://relaz.pl/art-market,magiczne-miasto,231

Grzegorz Kopaczewski "Global Nation - obrazki z czasów popkultury" http://czarne.com.pl/?a=179

Robert McLiam Wilson "Ulica marzycieli" http://ksiazki.wp.pl/bid,8447,tytul,Ulica-marzycieli,ksiazka.html?ticaid=1df1c

Oraz większość ksiażek Jeremiego Clarksona

Napisano

Do moich ulubionych książek należą powieści Robina Cooka. Polecam przede wszystkim te tytuły: "Coma", "Marker", "Ciało obce". Poza tematyką medyczną - "Pachnidło" Patricka Suskinda - wybitna powieść i wybitny film na jej podstawie, o takim samym tytule :)

Napisano
  • Autor

Właśnie tak czułem że miałem o czymś napisać i zapomniałem

Robina Cooka właśnie o nim miałem napisać

Zaraza

Kryzys

Wstrząs

Te książki już czytałem i były bardzo fajnie