Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

MedFor.me - Medycyna. AI. Obiektywnie

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

jak rozpoczac specjalizacje?

Featured Replies

Napisano

oczywiście że teoretycznie nie jest wymagane, w praktyce pożądane bardzo (któź sam nie woli sobie dobierać pracowników, niż dopstawać z zewnątrz niewiadomo kogo). Ja rozumiem pokazać się na miejscu pracy wcześniej, ale żeby przed dostaniem się brać jakieś zgody itp. nie wiedząc czy się uda w ogóle dostać na daną spec. to ejst o chore i rodem z poprzedniej epoki.

Napisano

ja jestem bardzo prosty człowiek. Powiedzmy, że upatrzyłem sobie Szpital Powiatowy w Baranim Grodzie w woj mazowieckim i chcę robić w nim specjalizację z balneologii i medycyny fizykalnej w trybie rezydenckim. Co w takim razie muszę zrobić?

Składam wniosek w urzędzie wojewódzkim i zaznaczam tam, że chcę akurat ten konkretny szpital (zakładam, że posiada wolne miejsca). I co dalej? Jest konkurs wyników z LEPu. W jaki sposób kryterium wyboru szpitala wpływa na kryterium wyniku z LEPu? Czy konkurs toczy się oddzielnie dla każdego szpitala dysponującego miejscami rezydenckimi czy są one przydzielane losowo według jakiegoś tajemnego klucza?

Teraz na przykładzie - załóżmy że do Wielkiego Szpitala w Warszawie jest 10 chętnych na belneologię a tylko 5 miejsc - 5 osób odpada bo ma gorszy wynik z LEPU. Co dalej? Są przydzielani do wolnych miejsc w całym województwie? W Baranim Grodzie są 2 takie miejsca a w Leśnej Górze kolejne 2. Kto pójdzie do którego szpitala? Kto o tym decyduje?

Napisano

Składam wniosek w urzędzie wojewódzkim i zaznaczam tam, że chcę akurat ten konkretny szpital (zakładam, że posiada wolne miejsca).

Najlepiej jeśli masz zgodę na piśmie, że dany szpital chce Cie wziąć na specjalizację. Na wniosku papierowym jest specjalne miejsce na wpisanie szpitala i pieczęć kierownika.

Czy konkurs toczy się oddzielnie dla każdego szpitala dysponującego miejscami rezydenckimi czy są one przydzielane losowo według jakiegoś tajemnego klucza?

Jest lista rankingowa z wynikami i osoby z najwyższymi wynikami dostają się na specjalizację. Potem następuje przydzielanie miejsc. Oczywiście jeśli ktoś ma zgodę na specjalizację w danym szpitalu to najprawdopodobniej tam właśnie trafi.

Co dalej? Są przydzielani do wolnych miejsc w całym województwie?

Tak.

Kto o tym decyduje?

Wojewódzkie Centrum Zdrowia Publicznego decyduje ostatecznie o tym kto gdzie robi specjalizację.

Za moich czasów w WODKaMie siedziała pani, która zajmowała się przydzielaniem miejsc. Jeśli ktoś chciał mieć pewność, że trafi tam gdzie chce przynosił owej pani czekoladę/kawę/bombonierę/wódkę/etc. Pani wpisywała w kajecik co kto przyniósł, a potem następowało rozdzielanie miejsc ;)

Napisano

Hmmm widzę, że bez skrzynki jakiegoś dobrego whiskey i paru holenderskich bombonierek się nie obędzie xD

Napisano

ej a jeszcze jedno pytanie - załóżmy że jest 10 chętnych a tylko 9 miejsc. Czy ten ostatni pechowiec może wskoczyć na miejsce kogoś, kto nie będzie chciał się przeprowadzać do Baraniego Grodu na specjalizację i zrezygnuje?

• 11 months later...
Napisano

A jak to dokładnie jest z tymi etatami? Ostatnio patrzyłem na stronie Urzędu Wojewódzkiego w Gdańsku i była tam informacja, że w styczniu jeszcze było 5 miejsc na etatach i 2 miejsca na rezki z gineksów. Czy to możliwe?