Napisano 7 Grudzień 201213 l comment_24777 Czy możecie polecić jakieś czasopisma dla lekarzy/studentów medycyny? Co sądzicie o Medycyna po Dyplomie albo Medycyna Praktyczna? Zgłoszenie
Napisano 7 Grudzień 201213 l comment_24778 ja prenumeruję medycynę praktyczną. Dobry sposób, żeby być na bieżąco ze sprawami ogólnointernistycznymi i ogólnokardiologicznymi, ale niestety po bardziej specjalistyczną wiedzę (gastroenterologia, dermatologia, kardiologia trzeba sięgnąć do innych, bardziej specjalistycznych publikacji). Opiera się na EBM i często zamieszcza aktualizacje różnych wytycznych (np. leczenie A-fib wg ESC, polskie wytyczne profilaktyki i leczenia ŻChZZ). Stałym działem jest też "przegląd aktualnych badań" - czyli kilka wybranych przez redakcję, ciekawych artykułów (najczęściej są to badania dotyczące skuteczności leków) MP pomogła mi bardzo w nauce do interny, zaopatruje mnie w ogólnolekarską wiedzę. Na plus należy zaliczyć stałe działy - EKG (w każdym numerze jeden przypadek), USG (także jeden przypadek), serie takie jak "dermatologia dla niedermatologów", "okulistyka dla nieokulistów" (omawiają częste przypadłości związane z tymi specjalnościami jak np zapalenie spojówek, rak kolczystokomórkowy itd.). Wreszcie w każdym numerze jest artykuł dotyczący praktyki klinicznej - np co zrobić z pacjentem leczonym substytucyjnie hormonami nadnerczy w różnych dziwnych sytuacjach klinicznych takich jak operacja, biegunka, zawał serca itp. Oprócz tematów stricte medycznych można tam znaleźć wywiady ze znanymi ludźmi dotyczące ich światopoglądu, dotychczasowych kontaktów z medycyną i oczekiwań odnośnie lekarzy. Ostatnio był ciekawy artykuł dotyczący zarządzania jakością i akredytacji w służbie zdrowia (dlaczego warto ujawniać błędy i zdarzenia niepożądane). Dostępne są także serie testów pozwalających na powtórkę wiedzy zamieszczonej w artykułach (można wysyłać odpowiedzi do redakcji i zbierać punkty - najbardziej aktywne osoby zdobywają nagrody). Zgłoszenie
Napisano 7 Grudzień 201213 l comment_24779 A ja prenumeruje od roku Medycynę po dyplomie i jestem zadowolony - zamierzam kontynuować. Dla mnie znajduje tu więcej ciekawych artykułów niż w MP - nacisk jest na internę i jej działki, ale co miesiąc jest tzw. sympozjum na jakiś określony temat (często poza internistyczny) np. ostatnio choroby skórne czy intensywna opieka. Artykuły pisane przez polskich specjalistów i dostosowane są do naszych realiów, w MP za dużo dla mnie było statystyki, liczb, wielkich analiz badań - tu mamy kilku stronnictwo przegląd najnowszych wyników różnych badań i to mi wystarcza niż czytanie całej metodologii i tysiąca wykresów. Co numer są różne opisy przypadków, z których dużo się można nauczyć a na koniec testy wzorowane na UMSLE oraz testy przygotowujące do PES z interny - przydały się też przed naszym egzaminem z interny. Innymi słowy musisz oba wziąć do ręki i sobie porównać co do Ciebie bardziej przemawia, bo każdy ma inną percepcję. Na pewno warto coś prenumerować i być na bieżąco - zresztą gazetę czyta się inaczej niż najlepszy podręcznik. Zgłoszenie