Napisano 16 Grudzień 201213 l comment_24902 Cześć, czy istnieje gdzieś spis/wykaz badań profilaktycznych aktualnie obowiązujących w Polsce? Zmieszałem się dzis, bo chciałem dokładnie poznać co obecnie w naszym kraju podchodzi pod ten system i lipa... bazując na swojej wiedzy można wyszukać coś na stronie MZ, ale żeby jakoś to było zebrane w jednym miejscu to niebardzo.. Macie może jakąś taka listę? Jeśli nie to spróbujmy proszę wypisać te badania (bez jakiegoś bardzo głębokiego wchodzenia w grupy ryzyka) poniżej i ewentualnie podać źródło/rekomendacje. Ja zacznę. Program badań przesiewowych dla wczesnego wykrywania raka jelita grubego - kolonoskopia między 50-65 rż u wszystkich, 40-65 jeśli krewny pierwszego stopnia miał rozpoznanegho raka j. grubego, 25-65 r jeśli w rodzinie HNPCC rż. (http://www.mz.gov.pl...am_20120625.pdf)Populacyjny program wczesnego wykrywania raka piersi - mammografia, kobiety w wieku 50-69 lat, które nie wykonały w ostatnich 2 latach badania mammograficznego finansowanego przez NFZPopulacyjny program profilaktyki i wczesnego wykrywania raka szyjki macicy - cytologia, kobiety w wieku 25-59 lat. Gdy kobieta ma mniej niż 25 lat powinna chodzić na cytologię co roku w ramach corocznej, rutynowej wizyty ginekologicznej. Zgłoszenie
Napisano 31 Styczeń 201313 l comment_25755 chyba ogólnie kiepsko z tą profilaktyka u nas? i ogólnie kiepsko z diagnozami szczególnie tych rzeczy, które można sprawdzić testem...zwykłym po prostu testem... Zgłoszenie
Napisano 3 Luty 201313 l comment_25818 jest kiepsko bo Polacy jak coś nie jest obowiązkowe to z natury tego nie robią, żadne ładne zaproszenia imienne, żadne reklamy tego nie zmienią. Zmusić do badania się np. przy okazji medycyny pracy i od razu byłyby efekty, ale cóż, feministki na to nie pozwolą na pewno, nieważne ile młodych kobiet rokrocznie umiera z powodu ca szyjki macicy chociażby. Druga kwestia to bierna postawa lekarzy POZ - badanie profilaktyczne to też choćby tanie i proste zbadanie lipidogramu, glukozy czy densytometria - mało komu się chce pacjentom przychodzącym zupełnie zdrowym lub też z innego problemu zlecić takie badania, a potem się wydaje miliony na leczenie powikłań miażdżycy czy cukrzycy. Brak standardów, z których powinno się rozliczać, ale i odpowiednio gratyfikować, typowo polska bylejakość lekarzy powoduje, że stan zdrowia społeczeństwa jest taki, jaki jest, czyli zły. Zgłoszenie
Napisano 3 Marzec 201313 l comment_26263 ja nie wiem-nie widze profilaktyki w Polsce...jeśli ciężko pacjentowi zrobić test w szpitalu z jakiego powodu czy jaką ma infekcję-gdzie test 20zł a potem lek parę tysięcy?? Zgłoszenie
Napisano 7 Marzec 201313 l comment_26307 też jestem zdania, że badania profilaktyczne to tylko istnieją na papierze. jakoś nikt z mojego otoczenia jeszcze na nich nie był i nie został poinformowany, że może przyjść Zgłoszenie