Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

MedFor.me - Medycyna. AI. Obiektywnie

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Otwarty fundusz emerytalny- jaki wybrać

Featured Replies

Napisano

Hej!

Piszę tutaj ten post ponieważ pewnie wielu kolegów, którzy w tym roku rozpoczęli staż a jeszcze nie wybrali OFE dostało niedawno pismo ze ZUSu o konieczności podpisania umowy z OFE.

Czy starsi koledzy czytający ten temat mają moze jakiś sugestie jakie OFE wybrać? czym sie kierować gdzie szukać inforamcji do porównywania OFE?

proszę o jakieś podpowiedzi

Temat może ogólny ale z racji tego wieku- dla stażystów aktualny.

pozdrawiam i życzę Wesołych Świat!

Napisano

Ja już wybrałem (nie będę reklamował firmy), ale po prostu największy ;-)

Niemniej różnicy nie ma żadnej. Nie ma się co oszukiwać - emerytury z tego nie będzie wielkiej. Po prostu obecnie nasi rodzice nie mają z tego prawie nic, my będziemy miec jeszcze mniej, co wynika ze zmian demograficznych...

Osobista moja opinia: nie ma znaczenia jaki fundusz się wybierze. Wyniki mają niemal identyczne, co widać w badaniach statystycznych.

Pamiętajcie raz na całe życie - taką mieć będziesz emerturę, ile sobie sam odłożysz.

Nie ma co kogokolwiek winić za taką sytuację, bo mamy system oparty na solidarności międzypokoleniowej i nawet gdyby każdy polityk ;-) miał piątkę dzieci, to by było wciąż mało. Jak my, młodzi Polacy będziemy mieć trójkę dzieci każdy, to będzie system działał. A w przeciwnym razie trzeba system zmienić na przykład na taki, w którym zlikwidujemy składkę ZUS i każdy z budżetu dostanie identyczną, minimalną, gwarantowaną emeryturę: powiedzmy 300zł/mies., natomiast będzie musiał sam swoje pieniądze pomnażać lub inwestować w prywatne fundusze emerytalne. Ja jestem osobiście za takim rozwiązaniem. Co o tym sądzicie...?

Napisano

Popieram twój pomysł 

System umowy miedzypokoleniowej jest tak racjonalny jak strefa euro ( 1 waluta wiele polityk fiskalnych )

Napisano

Odłożyć bankę i żyć z odsetek ;) I modlić się, żeby nie doszło do hiperinflacji, bo całe oszczędności pójdą w.... ;) 

Napisano

Mam kolegę, który interesuje się takimi rzeczami. Radzi przejrzeć różne rankingi z różnych lat i wybrać ten fundusz, który w ciągu kilku kolejnych lat zajmuje wysokie (niekoniecznie pierwsze) miejsce.

Mateusz zainspirowałeś mnie - będziemy razem z małżonką wpłacać co miesiąc 200 zł na konto. Za 40 lat będzie bańka.