Napisano 17 Styczeń 201313 l comment_25325 Jak szpital nie ma akredytacji to w nim specjalizacji nie zrobisz Znam kilka os. które robią, więc się da. Przede wszytskim to konkretny oddział ma mieć akredytację, nie szpital. Poszczególne oddziały dostają (lub nie) akredytacje na prowadzenie specjalizacji lub/i stażu kierunkowego w ramach innej specjalizacji. W miejscach bez akredytacji można robić specjalizację z oddelegowania. Czyli jesteśmy zatrudnieni na etacie na oddziale bez akredytacji, ale jednocześnie "zajmujemy" miejsce w ośrodku akredytowanym. Warunek jest taki, że część specjalizacji trzeba odbyć w ośr. akredytowanym, jak to wygląda to zależy od szefa tego ośrodka i tego jak się z nim dogadamy. Zgłoszenie
Napisano 17 Styczeń 201313 l comment_25326 Dzięki w takim razie za sprostowanie Ja spotkałem się z opinią że nie warto liczyć na "dostaniemy akredytację za pól roku" bo z oddelegowaniem jest problem Co do akredytacji szpitala a oddziału - skrót myślowy Zgłoszenie
Napisano 17 Styczeń 201313 l comment_25327 z tego co wiem to można robić tylko jedną specjalizację w danym momencie. Niezależnie od sposobu (rezydentura,etat). Taki zapis jest zdaje się w rozporządzeniu ministra zdrowia w sprawie specjalizacji lekarskich. Co do akredytacji oddziału - pewnie wszystko się da załatwić, ale nie liczyłbym na to, że jest to łatwe i w każdym przypadku przejdzie. Zgłoszenie
Napisano 19 Styczeń 201313 l comment_25357 Kilkoro moich znajomych robi specjalizację z etatu na oddziale bez akredytacji na prowadzenie specjalizacji, za to z akredytacją na przeprowadzanie stażów cząstkowych. Tak jak powyżej napisano, robią to na zasadzie "oddelegowania" permanentnego z akredytowanego ośrodka Co do opłacalności specki etatowej - zależy jak leży. Niektórzy dostają równowartość pensji rezydenckiej, jedni mniej, inni więcej - wszystko zależy od obecnych władz szpitala i, niestety, znajomości. Tak samo z dostaniem się na etat. Teoretycznie określone są zasady naboru, ale tajemnicą poliszynela jest, że miejsca pozarezydenckie trzymane są dla określonych osób. Zgłoszenie
Napisano 20 Styczeń 201313 l Autor comment_25369 Hmmm.... Czyli jakie w zasadzie są te kryteria naboru na specjalizacje w trybie pozarezydenckim (etat)?? Kto sie moze ubiegac i jak to wygląda??? Jak sie ma do tego wynik LEPU/LEKU ??? I Kto decyduje o rozdaniu tych miejsc?? Zgłoszenie
Napisano 3 Luty 201313 l comment_25831 http://bip.mz.gov.pl/index?mr=m1&ms=&ml=pl&mi=904&mx=0&mt=&my=9&ma=31371 tu masz wszystko napisane. Dokładniej w załączniku 12: http://www.mz.gov.pl/wwwfiles/ma_struktura/docs/zalacznik12_speclelelkdent_20120102.doc Zgłoszenie