Napisano 8 Marzec 201313 l comment_26313 Witam, Mam takie pytanie czy spotkaliscie sie kiedys z pacjentem, ktory mialby alergie na wszystkie leki? Czasami udaje sie zazywac leki przez 2-3 dni ale nastepnie i tak wystepuje reakacja alergiczna. Czy ktos sie z tym spotkal? Czy ktos wie czym to moze byc spowodowane? Zgłoszenie
Napisano 1 Kwiecień 201312 l comment_26563 to co mówisz wygląda jak reakcja nadwrażliwości (typ IV wg Coombsa) wiążąca się z nadwrażliwością limfocytów T uwalniających limfokiny po kontakcie z alergenem, którym są w tym przypadku cząsteczki leku. Powoduje to aktywację monocytów i makrofagów i w efekcie obrzęk, zapalenie, wysypkę etc. (nie wierzę, że immunologia może sie na coś przydać ) Takie reakcje są coraz częściej spotykane ale do końca nie wiadomo czym są spowodowane (jesli ktoś wie to niech się podzieli). Przypuszczalnie wzrastająca ilość pacjentów z różnymi typami nadwrażliwośći ma związek z zanieczyszczeniem środowiska, pestycydami itp. Z alergią na wszystkie leki się nie spotkałem, ale na większość tak (ostatni na internie pacjentka miała testowane różne antybiotyki, bo prawie wszystkie ją uczulały a coś trzeba było podać). Zgłoszenie
Napisano 1 Kwiecień 201312 l comment_26564 Słyszałem, że niektórzy ludzie są uczuleni na różne dodatkowe substancje dodawane do leków w zależności od ich postaci farmaceutycznej - barwniki, spulchniacze lub inne "stabilizatory". W takiej sytuacji jedna osoba może zareagować nadwrażliwością na różne leki znacznie różniące się budową chemiczną. Jednak powyższe to raczej wyjątkowe sytuacje. Nie zapominajmy, że człowiek ma kontakt z tysiącami alergenów każdego dnia i czasem trudno jest stwierdzić, czy reakcja jaką nam zaprezentował pacjent jest winą leku czy np pokarmu albo proszku w którym była prana pościel. Zgłoszenie
Napisano 1 Kwiecień 201312 l comment_26569 z doświadczeń z gabinetu POZ takie uczulenia na substancje dodatkowe leku są dość częste, z czego sam sobie do momentu mojego kontaktu z pożadnym POZem nie zdawał jakoś sprawy - szczególnie sporo było chorych z lekami hipotensyjnymi, gdzie np. Indapen uczulał, ba - nie obniżał RR, a Diuresin dawał świetne efektu, choć oba mają indapamid. Zgłoszenie
Napisano 2 Kwiecień 201312 l comment_26575 nie wierzę, że immunologia może sie na coś przydać Udam, że tego nie widziałem :> Typ IV jest rzeczywiście najczęstszy, ale zdarzają się też reakcje typu III (tzw. reakcje polekowe typu choroby posurowiczej) i II (tutaj najczęściej leukopenia polekowa i NAIH). Przypuszczalnie wzrastająca ilość pacjentów z różnymi typami nadwrażliwośći ma związek z zanieczyszczeniem środowiska, pestycydami itp. Tak naprawdę to nie wiemy Badania pokazują, że znaczenie ma wiek, pora roku, obecność chorób współtowarzyszących, a także terapia wielolekowa (zwłaszcza polipragmazja). Biorąc pod uwagę, że coraz więcej pacjentów ma więcej niż jedną chorobę, bierze ileś tam leków (część bez żadnego nadzoru) ilość takich reakcji będzie się zwiększać. Znaczenia, zgodnie z tym co pokazują badania, nie ma natomiast atopia u pacjenta tudzież w rodzinie. Zgłoszenie