Napisano 14 Kwiecień 201312 l comment_26738 Witam Mam pytanie dotyczące pewnego aspektu praktycznego pisania tego typu pracy przez studenta. Czy aby opublikować opis przypadku konieczna jest zgoda ordynatora oddziału na którym spotkałem danego pacjenta? Czy wymagana jest zgoda lekarza z którym współpracuję na oddziale? Jakie konsekwencje może przynieść brak ww.? Czy sam pacjent musi się na to zgodzić? Czy w pracy muszą być zawarte dane dotyczące oddziału/przychodni w którym spotkałem danego pacjenta? Z góry dziękuję za odpowiedzi Zgłoszenie
Napisano 14 Kwiecień 201312 l comment_26741 Jeśli pacjenta któego chcesz opisać spotkałeś w ośrodku który prowadzi działalność naukową (co dotyczy nie tylko ośrodków uniwersyteckich/akademickich) to reguły dostępu do dokumentacji medycznej są w tym miescu znane i jasno określone- wystarczy zapytać. Zgłoszenie
Napisano 14 Kwiecień 201312 l Autor comment_26742 Tak się składa, że chodzi o ośrodek niezbyt naukowy. Ot zwykły szpital. Zgłoszenie
Napisano 15 Kwiecień 201312 l comment_26746 Tak się składa, że chodzi o ośrodek niezbyt naukowy. Ot zwykły szpital. Szpitale niekliniczne też często mają stosowne procedury w tym temacie, zwłaszcza jesli starały się o certyfikat ISO. Polityka jest różna, ale najczęściej stosowne podanie składa się do dyrektora szpitala albo tzw. osoby odpowiedzialnej za bezpieczeństwo informacji. Zgoda pacjenta nie jest konieczna, ale dostajesz tylko te dane, które uniemożliwią identyfikację pacjenta. Mój student kiedyś występował w podobnej sprawie (potrzebował materiałów do mgr) - napisął podanie do dyrekcji, następnie oglądał dokumentację z zasłoniętymi danymi pacjenta w obecności albo sekretarki albo pielęgniarki oddziałowej. Zgłoszenie
Napisano 15 Kwiecień 201312 l Autor comment_26750 ale ja mam wszystko w głowie. Nie potrzebuję historii choroby... Danych pacjenta nie znam, ale nie są mi do szczęścia potrzebne. Zgłoszenie