Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

MedFor.me - Medycyna. AI. Obiektywnie

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kupię podręczniki 1 rok kierunek lekarski, Olsztyn (spis w temacie)

Featured Replies

Napisano

Kupie wymienione niżej podręczniki, w komplecie lub pojedynczo: 

1. Anatomia Człowieka–Adam Bochenek Tom 1,2,3,4,5
2. Grant–Atlas Anatomii–Ann M.r. Agur
3. Prometeusz Atlas Anatomii Człowieka Tom 1,2,3
4. Atlas Anatomii Człowieka-Sobotta /Netter
5. Biofizyka–Podręcznik Dla Studentów pod red. F. Jaroszyka, PZWL, Warszawa 2001
6. Ćwiczenia Laboratoryjne z Fizyki–R. Drabent, Z. Machholc, J. Siódmiak, Z. Wieczorek. Wydawnictwo UW-M, Olsztyn 2003  
7. Podstawy Genetyki, Drewa G., Ferenc T., Elsevier Urban i Partner
8. Genetyka 200  zadań dla Studentów kierunków medycznych z przykładami rozwiązań Kurnatowski P, Wójcik A., Promedi, Łódź 2008
9. Podstawy Chemii Organicznej Teorie i praktyka Łuczyńska M.K., Wilanowski J., Góra M., Kozik B., Smoczyński L. Wydawnictwo UWM Olsztyn 2008

10. Epidemiologia, diagnostyka, objawy; Buczek A.; Koliber, Lublin 2005, 2010
11. Atlas pasożytów człowieka; Buczek A.; Koliber, Lublin 2005
12. Parazytologia i akaroentomologia medyczna; Deryło A. (red.); Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2002

kontakt: w.zembrzuski94@gmail.com

Napisano

Widze że kolega na mój kochany UWM idzie więc: dobra rada, nie kupuj wszystkiego!

1) Bochenek - raz że faktycznie będą Ci tłukli że tylko z niego po czym zobaczysz że pytania na testach są albo takie na które odpowiedź znajdziesz nawet w skawinie albo takie że nawet w bochenku nie ma :P Poza tym, w bibliotece jest akurat tyle tego że nawet jak pójdziesz pod koniec października to i tak znajdziesz.

2) Grant - hmm, u mnie na roku może jedna osoba się z tego uczyła a kosztuje majątek

3) Promek - chyba jedyna książka którą warto kupić moim zdaniem, choć jak komuś nie zależy na kolorowych rycinach to warto się zastanowić nad kserem (w DS11 mają w pdfach więc wystarczy poprosić) wychodzi kilkakrotnie taniej bo nowy komplet to ok 500 zł (przynajmniej 2 lata temu:P)

Dziwnym trafem jedynej książki której nie tłumaczył szef KA w Olsztynie czyli Skawiny w rozpisce nie ma, a to w nią się lepiej zaopatrz choć w bibliiotece też jest pełno a i ksero wszędzie dostaniejsz.

Polecam też tzw. "pierdoolnik" (wybaczcie ale tak go wszyscy u nas nazywają) czyli książeczka z zamymi ograniczeniami, zawartością dołów kanałów itp i przyczepami mięśni :P

Biofizyka, genetyka bez problemu jest w bibliotece, z parazytami jest problem z dostępnością atlasu (po co on nie mam pojęcia bo i tak są zdjęcia robaków dostępne) a książka bez problemu. Epidemiologii to nawet w bibliotece nie szukaj, nie znam osoby która by w ogóle wiedziała jak wygląda do tego książka :)

ps. odezwij się do mnie na PW bo mam całą mase jakiś materiałów (chyba, bo już nie pamiętam) ale na pewno jakaś giełda z egzaminu z biofizyki się znajdzie, z anatomii też pełno giełd i książkę z biofizyki mam ksero ale nie zbindowaną - wszystko oddam za darmo bo mi tylko przeszkadza w pokoju :) + masa giełdy/pytań/opracowań na kompie też z chęcią się podziele :)

powodzenia i szczerze polecam najpierw odwiedzić biblioteke a potem kupować książki, bo co jak co ale akurat biblio w Olsztynie jest 'na bogato' :)

ps2. jak masz jakies pytania to też pisz śmiało, postaram się odpowiedzieć :)

Napisano

Czyli w zasadzie jeśli wyposażę się w sam atlas soboty, to mogę sobie resztę atlasów odpuścić?

Też się wybieram od października do Olsztyna i mam problem z tym co powinienem sobie dokupić przed studiami jeszcze.

Mam takie pytanie: co polecasz w zamian za Bochenka? Słyszałem że wystarczającym streszczeniem jest Kreska, ale nie wiem czy dla UWMu on wystarczy, więc pewnie powiesz że Skawine. A co do reszty to obczaić w biblio, czy np kupić ćwiczenia?

Napisano

Hej,

z anatomii zdecydowanie jeden atlas wystarczy może być sobotta może netter kto co woli, pójdź do jakiejś biblioteki albo księgarni i przed kupnem zobacz który jest dla Ciebie czytelniejszy. Fajne są też altasy fotograficzne (Ypkoshi czy jakoś tak) ale wg mnie przydają się one bardziej w II semestrze. Prawda jest taka że nie polece Ci żadnej konkretnej książki, bo praktycznie każdy u mnie na roku uczył się z czegoś innego, coś innego mu pasowało. Większość leciała jednak ze Skawiny i Prometeusza, mniejszość z Bochenka, mi np bardzo przypadł do gustu Moryś. o Kresce nigdy nie słyszałem. Prawda jest taka że na początku są zajęcia z czaszki i kręgosłupa więc każda książka będzie dobra, a potem sam zobaczysz, ja w sumie dopiero przed wrześniowymi poprawkami ustaliłem optymalny zestaw :P

Reszte jak już pisałem weź z biblioteki, a pieniądze wydaj na integracje z nowymi ludźmi :)

aaa i kup sobie czepek na anatomie, bo o ile z fartuchami nie było problemu i można tanio kupić na początku roku to z czepkami były jaja jak berety, pamiętam jak w całym mieście zabrakło czepków anatomicznych i wszyscy czekali na dostawe a katedra nie chciała wpuszczać ludzi na zajęcia :P

Napisano

Dzięki za radę, a jeszcze mam takie pytanie co do obuwia... mam nadzieję że nie trzeba zasuwać w "chodakach"? liczę na to że w zwykłych crocs'ach mnie wpuszczą (i nie wiem czy to prawda ale chyba ktoś mi wciskał że tylko białe mogą być). Już w miarę ogarnąłem sobie podręczniki nawet czaszkę sobie wytrzasnąłem ale z kolei mam problem z mieszkaniem - gdzie głównie odbywają się zajęcia? Obstawiam i mam taką nadzieję że na żołnierskiej będzie większość a do reszty się z niej autobusami dobiorę. Ostatnia sprawa to czy jest jakaś tania stołówką obok wydziału :) bo kucharz ze mnie żaden a to ważna sprawa !

p.s. byłbym zapomniał, w jakim języku należy się uczyć anatomii?

Napisano

buty jakiekolwiek tyle że faktycznie mają być białe, absurd taki sam jak obowiązek noszenia czepka ale tak jest. Znacznie bardziej mnie zastanawia dlaczego latem przy 30 stopniach i niewydolnej klimatyzacji dziewczyny w sukienkach z gołymi kolanami mogą być ale już facet krótkich spodenek nie ma prawa ubrać na zajęcia z anatomii bowiem wykazuje całkowity brak szacunku w stosunku do preparatów :)

Przez pierwsze 2 lata zajęcia głównie na terenie szpitala UWM na starej warszawskiej (jakieś 15 min na piechotę z żołnierskiej) i na kortowie, na żołnierskiej praktycznie nie ma zajęć (raz w tygodniu maksymanlnie u nas było) co nie znaczy że nie jest to dobra lokalizacja, przez rok mieszkałem i było całkiem ok, tylko uważaj bo sama żołnierska też jest raczej długą ulicą, znacznie lepszy jest koniec od strony starówki niż szpitala dziecęcego :)

Stołówki są na kortowie, jedzenie tanie i całkiem smaczne, minusem jest to że czynne do 16. Raczej polecam zainwestować z patelnie i zostać mistrzem mielonego na 1000 różnych sposobów, generalnie nauka gotowania to chyba najbardziej praktyczna rzecz jaką potrafie po 2 latach studiów :) Garmażerka z tesco też niczego sobie :)

Z anatomią na 90% angielski i polski (oba, nie albo albo :P) ale nie jestem pewien bo mnie jeszcze objęła łacina.

ps. polecam rower! miasto jest na tyle małe że jest to najszybszy środek transportu ;)

Napisano

Jeszcze raz dzięki za rady, teraz w zasadzie tylko czekać do końca września i jazda do olsztyna, chociaż męczy mnie po jakiemu sobie atlas załatwić, w sensie żeby były nazwy łacińskie, czy angielskie - podobne są jak cholera ale dla mnie póki co takie tłumaczenia to problem.

Napisano

No ale z tego co wiem to juz nie obowiazuje lacina na medycynie.

Napisano

Niby angielski obowiązuje ale u koleżanki ze Śląska też łaciny wymagali...

facet krótkich spodenek nie ma prawa ubrać na zajęcia z anatomii bowiem wykazuje całkowity brak szacunku w stosunku do preparatów :)

Naprawdę? LOL ; D

Napisano

Moim zdaniem, facet w formalnych sytuacjach w ogóle nie powinien nosić krótkich spodenek.