Napisano 17 Wrzesień 201312 l comment_27848 A czy kosmiczna cena tych studiów nie wynika z wysokości ubezpieczenia jakie uczelnia płaci za każdego studenta? Było, nie było na klinikach pracujemy z pacjentami i niby jakies tam ryzyko, że zrobimy coś za co pacjent pozwie uczelnię do sądu jest... I może dlatego opłaty za stomę są jeszcze wyższe, bo mają większą samodzielność w pracy z pacjentami? Tak sobie dywaguję, bo to jest dla mnie jedyne logiczne wytłumaczenie ceny tych studiów Zgłoszenie
Napisano 17 Wrzesień 201312 l comment_27849 Ja nie wiem za co płaci uczelnia i dlaczego miała to by być fura pieniędzy? Za zajęcia w piwnicy, na rozpadających się krzesłach? Wykłady w salach które od 30 lat nie widziały farby i w których nie działa ogrzewanie? Stanie na korytarzu i słuchanie paplania asystenta? Osłuchiwanie, opukiwanie i gadanie z pacjentami? Znoszenie fochów niedowartościowanych "doktórnaukmedycznych" dwojga nazwisk? Jednorazowe fartuchy i stanie 3 metry od stołu operacyjnego na bloku? Ćwiczenia z ALS na 10 letnim fantomie i 30 letnim defibrylatorze? Preparaty mikroskopowe i mikroskopy z 1992r? Pensum nauczyciela akademickiego to około 2000zł. Najdroższa rzecz to chyba lampy od projektorów multimedialnych które asystenci zostawiali odpalone np. podczas godzinnej przerwy w zajęciach... Zgłoszenie
Napisano 18 Wrzesień 201312 l comment_27866 Tak szczerze mówiąc nie wiem, z czego się bierze ta kwestia pieniężna, zawsze sądziłam, że jednak nauczyciel akademicki lepiej zarabia....z drugiej strony potrzeba więcej asystentów na zajęcia (chociażby na 4 6-osobowe podgrupy - idzie 4, gdzie na taką grupę na politechnicznych laborkach pewnie można dać jednego) niż na innych kierunkach. Uważam jednak, że ceny za niestacjo nie wzięły się z powietrza i jakąś podstawę mają. Pamiętam jednak mikrofilmy (chyba tak to się nazywało) na biochemii, których kazali nam używać na laborkach do mieszania zawartości probówek - ponoć sprowadzane z zagranicy i pieruńsko drogie... No ale najważniejsze są priorytety Zgłoszenie
Napisano 26 Wrzesień 201312 l comment_27965 a ja myślę, że kwota za niestacjonarne wzięła się z powietrza, żeby się uczelnie nachapały. Jakoś weterynaria na przykład jest 4 razy tańsza chyba. A poza tym jeszcze niedawno niestacjo płacili o 10 tysięcy mniej - co tak nagle podrożało? Dajcie spokój. Zgłoszenie
Napisano 30 Wrzesień 201312 l comment_28023 Czyli jeszcze nie wiadomo, czy to wejdzie w życie? Zgłoszenie
Napisano 1 Październik 201312 l comment_28035 a ja myślę, że kwota za niestacjonarne wzięła się z powietrza, żeby się uczelnie nachapały. Jakoś weterynaria na przykład jest 4 razy tańsza chyba. A poza tym jeszcze niedawno niestacjo płacili o 10 tysięcy mniej - co tak nagle podrożało? Dajcie spokój. Nie są z powietrza. Taką samą kwotę płaci ministerstwo za każdego stacjonarnego studenta. A ta cena bierze się z tego, że każda godzina zajęć ma swoją cenę. Zgłoszenie
Napisano 3 Październik 201312 l comment_28043 a ja myślę, że kwota za niestacjonarne wzięła się z powietrza, żeby się uczelnie nachapały. Jakoś weterynaria na przykład jest 4 razy tańsza chyba. A poza tym jeszcze niedawno niestacjo płacili o 10 tysięcy mniej - co tak nagle podrożało? Dajcie spokój. Nie są z powietrza. Taką samą kwotę płaci ministerstwo za każdego stacjonarnego studenta. A ta cena bierze się z tego, że każda godzina zajęć ma swoją cenę. i nagle wszystko podrożało o ok.10 tysięcy? Seems legit. Zgłoszenie
Napisano 4 Październik 201312 l comment_28046 Jak ścisnęli teraz więcej godzin na semestr to miało chyba prawo podrożeć. Zgłoszenie