Napisano 23 Listopad 201312 l comment_28418 szczerze mówiąc nie liczyłbym na to. Pewnie wszyscy liczą na lukratywne podspecjalizacje interny Obawiam się, że tych konkretnych będzie kilka i progi punktowe będą wyglądać jak te na okulistykę albo plastyczną. Zgłoszenie
Napisano 23 Listopad 201312 l Autor comment_28419 na okulistykę aż takich wysokich progów nie było-patrzyłam na wszystkie woj. z wyjątkiem mazowieckiego,tam jak dla mnie za dużo chętnych,na plastyczną nawet nie patrzyłam;myślałam o neurologii dziecięcej;) Zgłoszenie
Napisano 23 Listopad 201312 l comment_28420 O tak podspecjalizacje interny to łakomy kąsek Zgłoszenie
Napisano 23 Listopad 201312 l Autor comment_28422 wróże min. 30 osób na 1 miejsce z alergologii Zgłoszenie
Napisano 23 Listopad 201312 l comment_28426 o teraz wszyscy na interny, a na dermę i inne progi w dół ;p Zgłoszenie
Napisano 24 Listopad 201312 l comment_28430 Jakos tego nie widzę w ten sposób. Rezydentury z tych internistycznych bedą pewnie otwierali co kilka lat. No i wszyscy bedą zapewne szturmować Mazowsze. Zgłoszenie
Napisano 24 Listopad 201312 l comment_28433 po co tak sobie gdybać i brać pod uwagę jedną sesję , która nie obrazuje żadnych tendencji, bo te są nieprzewidywalne? tak jak dotychczas było uruchamianych kilka spec. szczegółówych internistycznych tak i będzie po modułach, poza tym nie każdy się musi na to rzucać, bo podobnie jak z maturą tak i z wynikami LEKu że nie każdy ma na tyle dużo by sobie pozwolić ryzykować stąd takie osoby celują raczej w internę, gdzie niby łatwiej się dostać niż na załóżmy nefrologię, gdzie dadzą 2 m-ca, więc nie wiem skąd takie przypuszczenie że na 1 rezydenturę rzuci się 30 osób, bo tak nie ma - wystraczy przeanalizować sobie listy wnioskowe CZP. Ludzie mimo wszystko są racjonalni. A kiedy wejdą - teoretycznie weszły bo ustawa podpisana ale co z tego - wątpię czy wejdą za rok. Zgłoszenie
Napisano 24 Listopad 201312 l comment_28434 nie każdy ma na tyle dużo by sobie pozwolić ryzykować stąd takie osoby celują raczej w internę, gdzie niby łatwiej się dostać niż na załóżmy nefrologię, gdzie dadzą 2 m-ca, więc nie wiem skąd takie przypuszczenie że na 1 rezydenturę rzuci się 30 osób, bo tak nie ma - wystraczy przeanalizować sobie listy wnioskowe CZP. Ludzie mimo wszystko są racjonalni. A kiedy wejdą - teoretycznie weszły bo ustawa podpisana ale co z tego - wątpię czy wejdą za rok. tak naprawdę specjalizacja z chorób wewnętrznych mało daje,bardzo trudno się dostać później na szczegółową,chyba ,że od razu zacznie się robić internę na danej klinice ale i tak jest ciężko,dlatego myślę,że bardzo dużo osób się rzuci,bo bedzie o co walczyć,nawet jesli pojawia sie np.2 miejsca z alergologii,przecież teraz w wielu województwach na derme,czy okulistykę też nie ma więcej,w rozmowach ze znajomymi z roku widzę,że będzie bardzo dużo chętnych,nie wiem czy ludzie są tacy racjonalni-patrząc na listy wyników-często są osoby z ok.60% składajace na okulistyke,radiologie,derme Zgłoszenie