Napisano 24 Listopad 201312 l comment_28435 buhehehe patrząc na listy przyjętych można się zastanawiać, na czym polega racjonalne myslenie niektórych kolegów. Być może startują na rezydenturę z 60% bo wiedzą, że i tak dostaną się na etat EDIT: Miejsca szkoleniowe w tych wszystkich podspecjalizacjach interny podzielą się teraz między te dla rezydentów i te dla osób posiadających odpowiednią specjalizację. Czyli będzie ich na pewno mniej niż obecnie miejsc pozarezydenckich w tych specjalizacjach. Czyli jeśli teraz są np 4 miejsca z nefrologii dla osób posiadających specjalizację z chorób wewnętrznych to teraz będą 2 miejsca dla rezydentów i 2 miejsca dla internistów ze specką. Nie macie co liczyć na cuda. Kamil - lepiej od razu zadbaj o dobre stosunki z jakimś profesorem bo możesz mieć ciężko Zgłoszenie
Napisano 24 Listopad 201312 l comment_28436 tym co mówią bym się nie sugerował, ważniejsze jest ilu faktycznie składa na co papiery. ps. z 60% na wiele rezydentur (choćby w jednym roku z onkologii, interny, nagminnie cześto ortopedii) się dostawało bez problemu. Niektórzy i tak ryzykują, a potem idą tracąc całkowicie godność pracować za darmo, etat to luksus dostępny raczej w powiecie, gdzie średnia wieku lekarzy jest bliska 60 rż i za chwilę nie będzie miał kto pracować. No chyba że ktoś ma plecy to i w W-wie etat dostanie finalnie, ale wpierw i tak trzeba się załapać na listę rankingową. Zgłoszenie
Napisano 24 Listopad 201312 l Autor comment_28437 Miejsca szkoleniowe w tych wszystkich podspecjalizacjach interny podzielą się teraz między te dla rezydentów i te dla osób posiadających odpowiednią specjalizację. Czyli będzie ich na pewno mniej niż obecnie miejsc pozarezydenckich w tych specjalizacjach. Czyli jeśli teraz są np 4 miejsca z nefrologii dla osób posiadających specjalizację z chorób wewnętrznych to teraz będą 2 miejsca dla rezydentów i 2 miejsca dla internistów ze specką. Nie macie co liczyć na cuda. na pewno tak będzie,chyba nikt nie liczy ,że dadzą 10 miejsc np. na endokryny;) Zgłoszenie
Napisano 24 Listopad 201312 l comment_28439 Kamil - lepiej od razu zadbaj o dobre stosunki z jakimś profesorem bo możesz mieć ciężko kto powiedział że już nie zadbałem na szczęście licże że wynik LEKu mnie uratuje ;] Zgłoszenie
Napisano 24 Listopad 201312 l comment_28440 Mnie nie uratuje bo jest rezydenturowa posucha Ale może da radę etat. Zgłoszenie
Napisano 24 Listopad 201312 l comment_28441 zobaczymy, ja póki co jestem optymistą, zresztą jeszcze do końća nie wiem na co pójdę, więc karty są otwarte. Zgłoszenie
Napisano 24 Listopad 201312 l Autor comment_28446 ja jeszcze rok temu też byłam optymistką,ale za dużo rezydentur dali w tym roku i się miejsca szkoleniowe pokończyły Zgłoszenie
Napisano 24 Listopad 201312 l comment_28448 Ech zawsze pozostaje załapać się na jakąś inną speckę i przezimować rok mając nadzieję, że sytuacja się zmieni w kolejnym rozdaniu. Co do miejsc etatowych - wiem, że można sobie takie załatwić. Trzeba tylko wiedzieć z kim odpowiednio zagadać. Zgłoszenie
Napisano 24 Listopad 201312 l comment_28449 Przecież jak już raz rezydenturę otworzysz to drugiej nie dostaniesz, czyż nie? Zgłoszenie
Napisano 24 Listopad 201312 l Autor comment_28450 Przecież jak już raz rezydenturę otworzysz to drugiej nie dostaniesz, czyż nie? moja koleżanka właśnie zmieniła jedną rezydenturę na drugą (internę na neurologię)więc na pewno można drugiej w sensie,że jak np. zrobisz rodzinną to już drugiej np.z pediatrii na rezydenturze nie zrobisz o to chodzi Zgłoszenie