Napisano 1 Luty 201412 l comment_28907 Na jednej z konferencji w styczniu od członka Komisji zajmującej się którąś ze specjalizacji modułowych usłyszałem, że "oni są już gotowi i z tego co wiedzą, specjalizacje modułowe mają wejść od najbliższej sesji, od marca" - jak wiemy, ostatecznie się to nie uda, bo chyba 7 (albo i 10, nie pamiętam) grup zajmujących się programem specjalizacyjnym się nie wyrobiło. Słowem - można liczyć że faktycznie niebawem te moduły wejdą, ale czy to będzie wrzesień 2014, czy może jednak marzec 2015 lub wrzesień 2015 - nie wiadomo. Zgłoszenie
Napisano 2 Luty 201412 l comment_28919 10 nie jest gotowych, to wcale nie jest mało jednak. Zgłoszenie
Napisano 18 Maj 201411 l comment_29610 Specjalizacje modułowe od jesieni 2014? --> http://www.infodent24.pl/edudentpost/cmkp-specjalizacje-modulowe-od-jesieni,101128.html Przeczytałam wcześniejsze wypowiedzi i zastanawia mnie jeszcze kwestia tego, czy wybranie specjalizacji modułowej, np. wąskiej działki interny lub pediatrii nie jest ryzykowne w kontekście późniejszego zatrudnienia. Rezydentura jest umową o pracę na czas określony, co potem? Czy bycie np. endokrynologiem dziecięcym nie ogranicza możliwości zatrudnienia do specjalistycznej kliniki? Po 3 letnim module ogólnym z pediatrii de facto nie jest się "pełnoprawnym" pediatrą, odpada więc np. możliwość pracy w POZ. Jak myślicie, czy powiatowe szpitale z oddziałami ogólnopediatrycznymi lub oddziałami chorób wewnętrznych będą zatrudniać nie-pediatrów i nie-internistów? Biorąc pod uwagę fakt, że miejsc na takie wąskie specjalizacje (dziedziny interny i pediatrii) będzie max. kilka, wybór specjalizacji modułowej wydaje mi się ryzykiem... Zgłoszenie
Napisano 18 Maj 201411 l comment_29613 Tak jest ryzykowne - nie idź na taką podspecjalizację. Zrobisz miejsce dla berbelka i Kaamila ;P P.S myślę, że to taka próba zasiania fermentu żeby ewentualna konkurencja się wykruszyła. Miałem w grupie takie koleżanki które wszystkim odradzały robienie okulistyki bo nudna, mało płatna, nie można się dostać do zabiegów itp. Potem się okazało że dzielnie walczą o stanowisko przewodniczącej studenckiego koła okulistyki ;P Zgłoszenie
Napisano 18 Maj 201411 l comment_29615 Nie wspomniałam faktycznie o super szansie na prywatne gabinety i zarabianie fortuny Mimo wszystko pytam o pracę w "systemie". Chętnie poznam opinię osób, które nie wiążą swojej przyszłości tylko z ośrodkiem akademickim. Zgłoszenie
Napisano 18 Maj 201411 l comment_29618 P.S myślę, że to taka próba zasiania fermentu żeby ewentualna konkurencja się wykruszyła. Miałem w grupie takie koleżanki które wszystkim odradzały robienie okulistyki bo nudna, mało płatna, nie można się dostać do zabiegów itp. Potem się okazało że dzielnie walczą o stanowisko przewodniczącej studenckiego koła okulistyki ;P A to jest niestety prawda. Duży odsetek studentów medycyny to świnie. A większość o karierowicze. Zgłoszenie
Napisano 22 Maj 201411 l Autor comment_29637 Specjalizacje modułowe od jesieni 2014? --> http://www.infodent24.pl/edudentpost/cmkp-specjalizacje-modulowe-od-jesieni,101128.html Przeczytałam wcześniejsze wypowiedzi i zastanawia mnie jeszcze kwestia tego, czy wybranie specjalizacji modułowej, np. wąskiej działki interny lub pediatrii nie jest ryzykowne w kontekście późniejszego zatrudnienia. Rezydentura jest umową o pracę na czas określony, co potem? Czy bycie np. endokrynologiem dziecięcym nie ogranicza możliwości zatrudnienia do specjalistycznej kliniki? Po 3 letnim module ogólnym z pediatrii de facto nie jest się "pełnoprawnym" pediatrą, odpada więc np. możliwość pracy w POZ. Jak myślicie, czy powiatowe szpitale z oddziałami ogólnopediatrycznymi lub oddziałami chorób wewnętrznych będą zatrudniać nie-pediatrów i nie-internistów? Biorąc pod uwagę fakt, że miejsc na takie wąskie specjalizacje (dziedziny interny i pediatrii) będzie max. kilka, wybór specjalizacji modułowej wydaje mi się ryzykiem... chyba naprawdę żartujesz też myśę o specjalizacji modułowej i wcale nie wiążę póżniej swojej przyszłości z pracą na klinice,mozliwość pracy w POZ-można tam dorabiać podczas specki,ludzie co się nie dostali na specjalizację też tam pracują,ale równie dobrze można skończyć rodzinną i tam pracować do końca życia, nie -pediatrów i nie-internistów ,kiedyś stara jedynka trawała coś 3 lata i jakoś problemów nie było, myślę że każdy endokrynolog dziecięcy marzy o pracy w powiatowym szpitalu;) nikt Cię namawiać so szczególowej nie będzie-zawsze to jedna osoba do pokonania mniej Zgłoszenie
Napisano 22 Maj 201411 l Autor comment_29638 Tak jest ryzykowne - nie idź na taką podspecjalizację. Zrobisz miejsce dla berbelka i Kaamila ;P P.S myślę, że to taka próba zasiania fermentu żeby ewentualna konkurencja się wykruszyła. Miałem w grupie takie koleżanki które wszystkim odradzały robienie okulistyki bo nudna, mało płatna, nie można się dostać do zabiegów itp. Potem się okazało że dzielnie walczą o stanowisko przewodniczącej studenckiego koła okulistyki ;P nic dodać nic ująć to samo z dermą we Wrocławiu-a teraz grono osób ,które na nią spróbują się dostać systematycznie rośnie Zgłoszenie
Napisano 22 Maj 201411 l comment_29641 Specjalizacje modułowe od jesieni 2014? --> http://www.infodent24.pl/edudentpost/cmkp-specjalizacje-modulowe-od-jesieni,101128.html Przeczytałam wcześniejsze wypowiedzi i zastanawia mnie jeszcze kwestia tego, czy wybranie specjalizacji modułowej, np. wąskiej działki interny lub pediatrii nie jest ryzykowne w kontekście późniejszego zatrudnienia. Rezydentura jest umową o pracę na czas określony, co potem? Czy bycie np. endokrynologiem dziecięcym nie ogranicza możliwości zatrudnienia do specjalistycznej kliniki? Po 3 letnim module ogólnym z pediatrii de facto nie jest się "pełnoprawnym" pediatrą, odpada więc np. możliwość pracy w POZ. Jak myślicie, czy powiatowe szpitale z oddziałami ogólnopediatrycznymi lub oddziałami chorób wewnętrznych będą zatrudniać nie-pediatrów i nie-internistów? Biorąc pod uwagę fakt, że miejsc na takie wąskie specjalizacje (dziedziny interny i pediatrii) będzie max. kilka, wybór specjalizacji modułowej wydaje mi się ryzykiem... chyba naprawdę żartujesz też myśę o specjalizacji modułowej i wcale nie wiążę póżniej swojej przyszłości z pracą na klinice,mozliwość pracy w POZ-można tam dorabiać podczas specki,ludzie co się nie dostali na specjalizację też tam pracują,ale równie dobrze można skończyć rodzinną i tam pracować do końca życia, nie -pediatrów i nie-internistów ,kiedyś stara jedynka trawała coś 3 lata i jakoś problemów nie było, myślę że każdy endokrynolog dziecięcy marzy o pracy w powiatowym szpitalu;) nikt Cię namawiać so szczególowej nie będzie-zawsze to jedna osoba do pokonania mniej oczywiście że znajdzie,tak samo jak dla oddziałów wewnętrznych posiadanie jakiekolwiek specjalisty poza internistą to skarb. Nie wiem po co siać ferment pisząc swoje osobiste i nieprawdziwe odczucia. Zgłoszenie