Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

MedFor.me - Medycyna. AI. Obiektywnie

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Specjalizacje modułowe - Jak myślicie? Kiedy wejdą w życie?

Featured Replies

Napisano

Po pierwsze nie każdy jest od razu po studiach  ukierunkowany na wąską specjalizację i nie każdy zaryzykuje wybierając specjalizację z 2-3 miejscami, więc o konkurencje faktycznie nie musicie się martwić.

A po drugie specjalizacje modułowe skracają czas osiągnięcia załóżmy zarówno pediatrii jak i np. endokrynologii dziecięcej. Po pediatrii wystarczy dorobić 2- lub 3-letni moduł szczegółowy. Więc nawet idąc tą drogą jest to szybciej niż do tej pory. A zysk jest taki, że jest się np. tym pediatrą, co bardziej rozszerza możliwości zatrudnienia.

Nie każdy też od razu założy prywatny gabinet.

Forum służy pisaniu osobistych odczuć, gdyby ktoś miał wątpliwości.

W sumie poza trollowaniem nie padło tu nic konstruktywnego, więc spróbuję jeszcze raz - inaczej.

Czy myślicie, że Polska jest gotowa i dojrzała i wykorzysta specjalizacje modułowe do podniesienia jakości usług świadczonych w ramach ubezpieczenia? Czy na oddziałach internistycznych będą zatrudniani przedstawicie wąskich podspecjalizacji, by stworzyć zespół, czy jak dotąd sami interniści. Dziś w szpitalach pozaklinicznych internista ze szczegółową specjalizacją to rzadkość.

• Odpowiedzi 65
  • Wyświetleń 21k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Nie w ustawie tylko w rozporządzeniu, w dodatku owo rozporządzenie jest nieaktualne od stycznia 2013 - weszło nowe, które wprowadziło specjalizacje modułowe.   W związku z tym WCZP zezwalają na zmia

• LoL to nie wiesz co czytasz? dorywcza praca zaraz po studiach to jednak co innego niż rezydencka umowa o prace na oddziale. Zarówno pod względem finansowym, bezpieczeństwa, możliwości nauki, praw pr

• Z choinki się urwałaś?

Napisano

przecież Ci napisałem że nie widzę z tym osobiście większego problemu. Sam miałem jak byłem na studiach podobne rozterki w sensie, że co to za kardiolog od razu po studiach, przeciez interna jest taka olbrzymia, taka trudna i taka ważna, koniecznie tylko po 5 latach tejże. Ale praca teraz zweryfikowała rzeczywistość tego czy w Polsce jest interna, jak małą cząstkę tej wiedzy wykorzystuje przeciętny internista w swojej pracy itd.

Co do tego że w szpitalach nieklinicznych na internie inni specjaliści to rzadkość się nie zgodzę. W dobrych oddziałach pracują rozliczni specjaliści - za przykład podaje Oddział Dziecięcy w moim mieście gdzie na 6 lekarzy pediatrów każdy ma inną specjalizację szczegółową, co dla pacjentów jest niezwykle korzystne.

Inna kwestia że nie liczyłbym że tak się ułatwi znów dostęp do spec. szczegóowych - nadal pewnie będzie dziesiątek miejsc na internę, a 0-1 na spec. szczegółowe. Zobaczymy miejmy nadzieję już na jesieni.

Napisano

Sam miałem jak byłem na studiach podobne rozterki w sensie, że co to za kardiolog od razu po studiach, przeciez interna jest taka olbrzymia, taka trudna i taka ważna, koniecznie tylko po 5 latach tejże. Ale praca teraz zweryfikowała rzeczywistość tego czy w Polsce jest interna, jak małą cząstkę tej wiedzy wykorzystuje przeciętny internista w swojej pracy itd.

Nie ukrywam, że mam aktualnie trochę podobny tok myślenia, jak być tym przysłowiowym endokrynologiem dziecięcym bez pełnej pediatrii, itd. No ale skoro mówisz, że rzeczywistość Cię uspokoiła, to jest to głos, na który czekałam.

Co do tego że w szpitalach nieklinicznych na internie inni specjaliści to rzadkość się nie zgodzę. W dobrych oddziałach pracują rozliczni specjaliści - za przykład podaje Oddział Dziecięcy w moim mieście gdzie na 6 lekarzy pediatrów każdy ma inną specjalizację szczegółową, co dla pacjentów jest niezwykle korzystne.

Taki obraz oddziału internistycznego czy pediatrycznego to utopia. Cieszy, że gdzieś w Polsce tak to funkcjonuje. Może przy specjalizacjach modułowych taki układ się rozpowszechni.

Napisano

Sam miałem jak byłem na studiach podobne rozterki w sensie, że co to za kardiolog od razu po studiach, przeciez interna jest taka olbrzymia, taka trudna i taka ważna, koniecznie tylko po 5 latach tejże. Ale praca teraz zweryfikowała rzeczywistość tego czy w Polsce jest interna, jak małą cząstkę tej wiedzy wykorzystuje przeciętny internista w swojej pracy itd.

Nie ukrywam, że mam aktualnie trochę podobny tok myślenia, jak być tym przysłowiowym endokrynologiem dziecięcym bez pełnej pediatrii, itd. No ale skoro mówisz, że rzeczywistość Cię uspokoiła, to jest to głos, na który czekałam.

Taki obraz oddziału internistycznego czy pediatrycznego to utopia. Cieszy, że gdzieś w Polsce tak to funkcjonuje. Może przy specjalizacjach modułowych taki układ się rozpowszechni.

No jeśli Kaamila myślenie zweryfikowała rzeczywistość to fajnie, ale jak ja widzę kardiologa, który ucieka na widok pacjenta bez bólu w klatce piersiowej to uważam, że coś jest nie halo.

A tak poza tym to może przenieśmy tą fascynującą dyskusję na inny temat, a tutaj skupmy się na zbieraniu rzetelnych informacji na temat tego, kiedy te całe moduły wejdą w życie :)

Napisano

Jakaś komisja młodego lekarza (czy coś w tym guście) ogłosiła na fejsbuku ze sa juz gotowe programy specjalizacji i od września bedzie nabór. Ile w tym prawdy nie wiem :)

• 3 weeks later...
Napisano

Zawsze to jakiś progres, ale co z tego, jeśli nadal będzie po jednym miejscu z danej specki na całe województwo

Napisano

A ja mam taką zagwozdkę. Do tej pory gastroenterologię można było robić po internie, pediatrii i chirurgii. Teraz jest gastroenterologia z modułem podstawowym interną i dziecięca z pediatrią. Czyli chirurg ogólny (ze specką modułową) nie będzie mógł zrobić tylko drugiego modułu z gastro, będzie musiał zaczynać "od zera"?

Napisano

Widzę, że te specjalizacje nie wszystkie modułowe, bo takie np. endokrynologię ginekologiczną i rozrodczość czy seksuologię można zrobić tylko z tytułem specjalisty.