Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

MedFor.me - Medycyna. AI. Obiektywnie

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Praktyki- chirurgia ogólna/chirurgia p.pokarmowego

Featured Replies

Napisano

Cześć!

Mam zamiar zrobić dodatkowe praktyki wakacyjne. Interesuje mnie oddział chirurgii ogólnej lub - trochę bardziej sprecyzowany - chirurgii przewodu pokarmowego (kolorektalnej, gastroenterologicznej). Czy ktoś mógłby mi polecić miejsce, w którym dużo się nauczę i dużo zrobię? Oczywiście nie chodzi mi tylko o uzupełnianie papierów, a raczej o możliwość asystowania do zabiegów, szycia, ściągania szwów itp. itd. Myślę, że każdy wie, o co chodzi. Szpital może być w dowolnym miejscu w Polsce. Jak znacie jakiś ośrodek zagraniczny godny polecenia, to też możecie napisać. Byle znali tam angielski.

Pozdrawiam :)

Napisano

Ja znam bardzo dobry oddział chirurgii kolorektalnej pod każdym z wymienionych przez Ciebie względów, ale niestety we Włoszech - choć są tam pojedyncze osoby, które porozumieją się z Tobą po angielsku, to musiałabyś opanować choć podstawy włoskiego, żeby w pełni z tych praktyk skorzystać, bo ogólnie Włochy to jeden z tych krajów, gdzie angielski nie jest językiem powszechnie znanym.

Napisano

I bardzo fajny oddział chirurgii onkologicznej, jeżeli to też Cię interesuje, ale z kolei we Francji - j.w.

Napisano

nie licz na to że na praktykach się czegoś nauczysz :) a już na pewno w wąskiej podspecjalizacji chirurgicznej :)

Napisano

zamiast szukać niewiadomo czego,  bo i tak tylko się zawiedziesz - wyjedź sobie do małego miasteczka (np. turystycznego by łączyć przyjemne z pożytecznym) i szansa że tam się czegoś nauczyć (a z tego co piszesz rzeczy typu szycie i asysty to nie jest wielka filozofia) na pewno nauczysz się. A i zobaczysz to co w chirurgii najważniejsze okraszone co rzadszymi ciekawszymi przypadkami.

Napisano

Czy mógłby mi ktoś polecić jakiś szpital na śląsku/ małopolsce gdzie lekarze są choć trochę chętni żeby czegoś nauczyć? Chodzi mi o SOR i chirurgie

• 3 weeks later...
Napisano
  • Autor

nie licz na to że na praktykach się czegoś nauczysz :) a już na pewno w wąskiej podspecjalizacji chirurgicznej :)

Jak człowiek chce, to zawsze może się czegoś nauczyć ;)

Czy robił ktoś praktyki chirurgiczne w Jeleniej Górze lub Legnicy (lub słyszał coś od znajomych) i jest w stanie powiedzieć czy warto się tam wybrać? I czy dużo studentów robi tam praktyki?

Ewentualnie zna ktoś fajne miejsce na południu Polski na praktyki? Tylko konkretnie, jaki szpital i oddział.

Wiadomo, w klinicznym z praktykami bywa różnie, ale w małych miejscowościach też nie zawsze jest ciekawie. Rok temu robiłam praktyki w szpitalu powiatowym. Pozwalali mi asystować do niektórych zabiegów (a jak nie, to się gapiłam), ale mieli tylko 3 dni zabiegowe w tygodniu po ok. 2 zabiegi dziennie, także i tak nudziłam się sporo. Za mały szpital.

Dzięki za wszystkie poprzednie rady :)

• 3 weeks later...
Napisano

Ja byłam w małym szpitalu w małym mieście i codziennie byłam na kilku zabiegach. Nawet wybierać mogłam. Tak więc zależy od szpitala.