Napisano 4 Kwiecień 201411 l comment_29395 Witajcie, potrzebuję porady jak w tytule. Nie jestem studentką medycyny, ale potrzebuję posiąść wiedzę z zakresu zakładania szwów. W związku z tym mam kilka pytań: 1. czy jestem w stanie to przyswoić po zapoznaniu się z odpowiednią literaturą? 2. jeśli literatura, to czy są jakieś łopatologiczne podręczniki, opisy, szkice etc. dostępne dla laika niezwiązanego z medycyną? 3. jeśli tak, to gdzie najlepiej szukać? 4. jeśli nie, to czy takiej pomocy można szukać u studentów, którzy już to robili? Za wszelkie pomocne odpowiedzi, będę bardzo wdzięczna Pozdrawiam, chilli Zgłoszenie
Napisano 4 Kwiecień 201411 l comment_29396 Każdy jest w stanie sobie przyswoić i opanować technikę zakładania szwów. Polecam poszukać na początku w google, sam gdzieś kiedyś znalazłem studencką prezentację dotyczącą takiego tematu. Jest też książka "podstawowy kurs chirurgii skóry", osobiście przejżałem ją jedynie i to wybitnie pobieżnie, ale kilka osób z mojego otoczenia zaopatrzyła się w nią, więc widocznie nie jest taka najgorsza. Jednakże trzeba pamiętać że teoria to pikuś, żeby się nauczyć szyć należy je ćwiczyć - vide nieśmiertelne świnskie nóżki. Pomocy u studentów szukać możesz zawsze, natomiast ich chęć pomocy Tobie może zależeć od Twojego wyglądu ; > /Sorry za ten beton na końcu ; ) Pozdrawiam serdecznie! Zgłoszenie
Napisano 4 Kwiecień 201411 l Autor comment_29401 Ahahahha, rys...no dałeś czadu z tą końcówką no ale, dobry pojazd nie jest zły Dzięki za odzew, sprawdzę sobie tą pozycję. edit. pogrzebałam w necie, znalazłam i przejrzałam. Jest łopatą i jest logicznie, także jeszcze raz wielkie dzięki. Idę zakładać osiedlowy gabinet chirurgii plastycznej Zgłoszenie
Napisano 4 Kwiecień 201411 l comment_29404 No i jest na YouTube kilka filmikow gdzie krok po kroku pokazuja jak szyc. A tak z ciekawosci to po co Ci ta wiedza;> Zgłoszenie
Napisano 4 Kwiecień 201411 l Autor comment_29405 Patryk, na tyle godzin spędzonych w internetach, na to nie wpadłam...Ale zasugerowałam się tym, że nie zawsze wszystko jest od ręki "Szwanie" potrzebuję do pracy magisterskiej. Uwidziła mi się rzeźba organiczna w kształcie człowieka z naciągnięta i pozszywaną z fragmentów, imitacją układu krwionośnego Coś a la Frankenstein. Pewnie w praktyce nie będzie się dużo różnić od fastrygi, ale co sobie do dokumentacji i analizy dołączę, to moje :> Zgłoszenie
Napisano 4 Kwiecień 201411 l comment_29413 Podrzuce Ci linki do przydtnych filmikow jak wroce z dyzuru. Zgłoszenie
Napisano 5 Kwiecień 201411 l comment_29416 sorry ale oglądając na youtubie np. pobieranie krwi z tętnicy a nie robiąc tego na żywej osobie nie można powiedzieć że sę to umie. To trzeba robić i tyle, choć zakładanie szwów akurat wielką filozofią nie jest. Jak nie masz możliwości ćwiczenia tego na pacjentach, to popatrz na youtube, książki, kup narzedzia, świńską nóżkę (tylko sparz skórę_ i sobie ćwicz. Tylko na co to. Zgłoszenie
Napisano 5 Kwiecień 201411 l comment_29421 skóa świńska nijak oddaje skórę ludzką, jest za twarda, po sparzeniu w mojej ocenie zmniejsza się ta różnica. Zgłoszenie
Napisano 5 Kwiecień 201411 l comment_29426 A wg mnie skora swinska idealnie pasuje do skory barkow, nog etc za to jesli chodzi o skore twarzy to polecam kurczaki. Kaamil ale ja nie mowilem ze z YouTube sie nauczysz ale ogladajac takie filmiki mozesz podpatrzec jak poprawie trzymac sprzet, jak robic supelki etc a pozniej oczywiscie trzeba cwczyc, cwiczyc, cwiczyc. Zgłoszenie