Napisano 6 Kwiecień 201411 l comment_29428 Witam, jestem w trzeciej klasie gimnazjum i niedługo będę się musiała zdecydować jaki profil w liceum wybrać. W tym, do którego się wybieram są takie profile jak biol-chem-mat i biol-chem-fiz. Mnie bardziej przekonuje ten pierwszy, lubię matmę i idzie mi lepiej niż fizyka. W sumie w ogóle bym się nie zastanawiała gdyby nie to, że nasłuchałam się opinii, że na medycynie jest trudniej jak się dobrze nie umie fizyki i że wybierając sie na takie studia po prostu bardziej się opłaca profil z rozszerzoną fizą. Co o tym myślicie? Można iść na medycynę nie będąc orłem z fizyki? Zgłoszenie
Napisano 6 Kwiecień 201411 l comment_29429 Można i to nic nadzwyczajnego. Fizyka z LO niewiele się przydaje na medycynie (o ile w ogóle) i jeśli lepiej idzie Ci matma, to nawet bym się nie zastanawiał i szedł na biol-chem-mat. Tym bardziej, że do rekrutacji na medycynę na większości uczelni biorą pod uwagę albo samą biologię i chemię albo dodatkowo matematykę (czasem zamiennie z fizyką). Nie wiem czy gdzieś ostała się matura z fizyki jako obowiązkowe kryterium. Zgłoszenie
Napisano 6 Kwiecień 201411 l comment_29430 idź do klasy z matmą rozszerzoną - fizyki rozszerzonej trudniej się nauczyć nie mając odpowiednich podstaw matematycznych. Sam byłem w takiej klasie i jak widać się udało ;P Zgłoszenie
Napisano 6 Kwiecień 201411 l comment_29433 Lepiej idź na matmę. Oba przedmioty przydają się na medce, ale oba niewiele. Jeśli bardziej jara cię matma - to postaw na nią. W rekrutacji też biorą najczęściej zamiennie z fizyką albo wcale. Zgłoszenie