Napisano 5 Wrzesień 201114 l comment_3230 Witam! To mój pierwszy post na tym forum, więc na początek chciałem się przywitać - chyba w końcu znalazłem miejsce dla siebie, oby to forum rozwijało się dalej Chciałbym poznać Waszą opinię nt. podręczników do chirurgii - zastanawiam się w chwili obecnej nad tym, czy kupić sobie podręcznik Fibaka czy może jednak Noszczyka. Myśląc perspektywicznie, do LEPu obecnie wymagany jest Noszczyk (który swoją drogą podoba mi się zdecydowanie bardziej, niż Fibak, niezależnie czy kompendium czy pełne wydanie) - z drugiej jednak strony, często informacje w Fibaku są napisane zwięźlej, nieco konkretniej, ponadto nierzadko wymaga się u nas na zajęciach nauki z chirurgii Fibaka (choć czy to takie istotne dla asystentów, z jakiej książki się korzysta?). A jakie jest Wasze zdanie? Podręczniki czyjego autorstwa są wg Was lepsze - Noszczyka czy Fibaka? A może jeszcze jakaś inna (np. Szmidt?)? Zgłoszenie
Napisano 5 Wrzesień 201114 l comment_3232 Ja osobiście do egzaminu uczyłem się z Gardena i byłem bardzo zadowolony z tej książki. Konkretne informacje bez zbędnego lania wody. Minus taki, że niektóre schorzenia są pominięte i musiałem doczytywać z Noszczyka, w którym z kolei jest też sporo przestarzałych informacji. Na temat Fibaka nie chcę się wypowiadać ponieważ nie znam tej książki. Zgłoszenie
Napisano 8 Wrzesień 201114 l comment_3241 Kiedyś zakupiłem sobie Repetytorium Fibaka - wydaje mi się że jest to świetna książka do nabycia podstaw z chirurgii. W prosty i ludzki sposób wyjasnia podstawowe choroby i sposób ich leczenia. Do minusów należy brak szczegółów (ale też nie należy tego wymagać z uwagi na to że jest to repetytorium), oraz tego co mi bardzo brakowało - używanych w szpitalach nazw pospolitych (głównie pochodzących od nazwisk) np zabiegów, metod na rzecz wyłącznie nazw własnych co można znaleźć w Repetytorium Noszczyka - ogólnie to polecam obydwie książki która fajnie się uzupełniają. Zgłoszenie
Napisano 12 Wrzesień 201114 l comment_3293 Piszcie więcej, proszę w tym roku zaczynam chirurgię. Wiem, że i tak sam ostatecznie będę musiał wyrobicsobie zdanie o książkach do tego przedmiotu ale każda sugestia jest cenna. Zgłoszenie
Napisano 13 Wrzesień 201114 l comment_3300 Poprę zdanie dsk w sprawie Fibaka i nie zgodzę się z Gonzo jeśli chodzi o Gardena. Gonzo co czytałeś z Gardena? Ja próbowałem przebrnąć przez przepukliny i raka jelita grubego. Przepukliny kiepsko, a rak jelita grubego rozwlekle i mam wrażenie, że troche nie po "naszemu". Książka jest jeśli się nie mylę z W.Brytanii i uważam, że mają jakieś inne spojrzenie na medycynę Oczywiście nie mówię, że błędne, ale jednak wole naszą literaturę Zgłoszenie
Napisano 13 Wrzesień 201114 l comment_3309 Ja jestem zdecydowanie fanem Noszczyka - i (tak, wiem że to co powiem zakrawa nieco na masochizm, ale...) jestem zwolennikiem dużego Noszczyka, dwutomowego. Wg mnie jest to książka, z której najlepiej można się wszystkiego nauczyć. Fibak dla mnie jest zdecydowanie "za mało treściwy" - ja jednak wolę, gdy jest napisane więcej i mogę sobie pewne informacje wyselekcjonować. Gardena nie miałem w rękach, więc się nie wypowiadam. Co zaś się tyczy Szmidta - w rękach miałem, na komputerze również (w formie miesięcznego trialu) i niewątpliwie to książka dobra, ale i tak jej czegoś brakuje... Zgłoszenie
Napisano 16 Wrzesień 201114 l comment_3340 Ja swoje doświadczenia z 'poważnymi' książkami do chirurgii dopiero zaczynam, ale dwutomowy Noszczyk też mi się podoba. Miałem tez repetytorium Noszczyka, ale oddałem do biblioteki. I to chyba błędem nie było. Zgłoszenie
Napisano 24 Wrzesień 201114 l comment_3483 Jesli moge Wam cos doradzic z punktu widzenia specjalisty chirurga i jednoczesnie nauczyciela akademickiego - proponuje jednak Noszczyka. Ksiazka zawiera wspolczesna wiedze chirurgiczna. Fibak (ksiazka) niestety troszke "traci myszka" chociaz tez jest nie najgorsza i oparta na znanym i starym podreczniku Gorala. Dla tych, ktorzy planuja swoja przyszlosc z chirurgia proponuje juz na studiach ksiazeczke: "Ostre schorzenia jamy brzusznej" prof. Nielubowicza (nie najnowsza pozycja, ale genialnie opisana patofizjologia) oraz wspolczesna ksiazke prof. Kuliga "Ostry brzuch". Zgłoszenie
Napisano 6 Październik 201114 l comment_3805 Ja, która z chirurgią ogólną nie chcę mieć nic wspólnego, uważam że w Noszczyku (2 tomy) są same ogóły. Jak w innych nie wiem, nie czytałam. Zgłoszenie
Napisano 23 Październik 201114 l comment_4414 Noszczyk polecam szczególnie repetytorium, krótko i na temat. Szmidt dla b.zainteresowanych ok. Nielubowicz "Ostre schorzenia jamy brzusznej" moim zadaniem pozycja obowiązkowa dla wszystkich. Ułatwia diagnostykę mało doświadczonym. Zgłoszenie